Începe licitația de 23 milioane de euro pentru Electrocentrale

Începe licitația de 23 milioane de euro pentru Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Una dintre "perlele" fostei industrii a Galațiului, Electrocentrale (fosta Centrală Electrică și de Termoficare - CET), este scoasă la licitație, începând de astăzi, de către lichidatorul judiciar Maestro SPRL, pentru un preț total de 23 de milioane de euro. O "bucățică" din rețeaua Electrocentrale, incinta CAF din Țiglina II, a fost vândută deja, recent, pentru aproape 800.000 de euro.

A asigurat, timp de zeci de ani, încălzirea locuințelor din Galați prin sistemul centralizat de termoficare, precum și alimentarea cu energie electrică a combinatului siderurgic, putându-se separa automat în caz de avarie a Sistemului Energetic Național. Acum, intrată în faliment de mai mulți ani, Electrocentrale este scoasă la vânzare de către lichidator. Compania este în conservare și ar putea reporni, treptat, activitatea de producere a energiei electrice, dacă va exista interesul investitorilor pentru acest lucru.
Începând cu data de 5 mai și, ulterior, în fiecare zi de joi, la sediul din Constanța al lichidatorului judiciar va avea loc o licitație publică cu strigare pentru vânzarea activului funcțional CET Galați, amplasat în incinta Liberty Group Galați, la prețul total de 21.221.488,85 de euro, fără TVA, precum și a echipamentelor și utilajelor tehnologice provenite din secția Epurare Chimică III, la prețul de 57.369 de euro, fără TVA.
Activul funcțional CET Galați este compus din "Incinta CET" (formată din: centrală termoelectrică cu o putere instalată de 375 MW, terenuri în suprafață de 223.179 mp, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri și ansamblu de termoficare) și din subansamblul (activ funcțional) denumit "Incinta Epurare Chimică III" (teren de 9.821 mp, clădire stație tratare chimică a apei și instalații de ventilație).
În ultima lună, o mică parte din ceea ce a constituit rețeaua Electrocentrale a fost vândută deja. Este vorba despre activul industrial denumit "Incinta CAF", constând în teren de 6.291 mp, construcții și instalații tehnice, toate amplasate în Țiglina II, b-dul Siderurgiștilor nr. 6A. Suma tranzacției a fost cea din caietul de sarcini, adică 786.155 de euro, fără TVA. S-au mai vândut, de asemenea, două mașini din parcul auto al societății.
Așa cum "Viața liberă" a mai scris, la nevoie, CET Galați poate porni în trei luni, după verificări și dacă există combustibil. Poate produce aproximativ 320 MWh, în condițiile în care Combinatul Liberty Galați consumă circa 150 MWh. Surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național. Electrocentrale poate funcționa cu gaz metan sau gaz de furnal (ambele instalații fiind retehnologizate), dar și cu păcură, care poate proveni, în funcție de preț, din surse interne sau din importuri.

Citit 3421 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2022 00:24

4 comentarii

 • postat de Cristi
  Joi, 05 Mai 2022 09:11
  86.34.187.***
  Felicitari! Bravo! Hai baieti si fete cum ati fost invatati! Cum fara felicitari?! Au descompus si vandut ce au avut interes sa cumpere ca mai apoi sa vanda ce ramane si nu vrea sa cumpere nimeni, se va duce 2Lei/kg ca mai apoi sa cumparam cu 1 mld. de euro ce am vandut cu 23. (Vezi recenta tranzactie cu Exxon din Marea Neagra).
  0
  14
  Raportează
 • postat de old man
  Joi, 05 Mai 2022 08:34
  109.166.130.***
  cu cine sa porneasca productia daca meseriasii au plecat? Unii sunt pensionari, altii sunt retrasi la tara, cei tineri sau mai bine zis in putere, si-au gasit de munca pe la alte societati precum Transurb, AFDJ, Apa Canal, Calorgal si multe altele.
  1
  14
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 05 Mai 2022 01:14
  5.13.141.***
  Despre morti, numai de bine !!!
  12
  17
  Raportează
 • postat de DAS
  Joi, 05 Mai 2022 00:38
  89.137.231.***
  Nu va intrebati de ce s-a dorit inchiderea Electrocentrale?! Cunoscatorii stiu de ce si ce s-a urmarit si stim exact cine sunt artizanii si apoi beneficiarii !
  4
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.