UPDATE. Roată panoramică în Parcul de la Turnul Tv. Proiect pe masa aleșilor locali (FOTO)
Foto: Imagine folosită cu titlu ilustrativ

UPDATE. Roată panoramică în Parcul de la Turnul Tv. Proiect pe masa aleșilor locali (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

O roată panoramică având înălțimea de 36 de metri ar putea fi atracția Parcului de la Turnul Tv. Cel puțin așa prevede proiectul de hotărâre privind modernizarea acestui parc, aflat pe masa aleșilor locali. Valoarea totală a investiției propuse consilierilor se ridică la 17.152.397 de lei, pentru lucrări care să transforme acest obiectiv într-un spațiu de odihnă, relaxare, socializare, agrement și promenadă.

Degradat, îmbătrânit și neglijat, Parcul de la Turnul Tv are un potențial care merită să fie măcar întreținut, dacă nu pus în valoare așa cum ar merita. De-a lungul anilor, am tot scris despre planurile de refacere care l-au avut ca obiectiv. De pildă, în iulie 2019, scriam că parcul se transformase, pe hârtie, într-un spaţiu unic, surprinzător şi fascinant, graţie studenţilor Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" București.

În septembrie 2021, după mai multe proceduri anulate, Primăria a atribuit firmei ATU Consulting SRL un contract în valoare de 82.000 de lei fără TVA, pentru servicii de proiectare pentru obiectivul "Reabilitare parc Turn TV". Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții a ajuns pe masa aleșilor locali. Documentul prevede, în primul rând, refacerea și reconfigurarea în totalitate a aleilor pietonale, reamenajarea peisagistică a spațiilor verzi și repararea gardului și înlocuirea mobilierului urban: bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastele de biciclete, cișmele, mese de șah sau table cu bănci, chioșc de grădină din lemn pentru locuri de recreere, odihnă și socializare.

Sunt prevăzute realizarea unei rețele de apă și canalizare a parcului, sistem automatizat de irigații pentru spațiile verzi, modernizarea sistemului de iluminat pentru asigurarea iluminatului exterior, ambiental și arhitectural și un sistem de supraveghere video.

O noutate este reprezentată de amenajarea unui teren de sport și fitness în aer liber, cu echipamentele necesare. Locul de joacă ar urma să fie modernizat pe categorii de vârstă. Însă noile atracții ale parcului ar urma să fie: un luciu de apă cu pasarelă pietonală, o fântână arteziană cu jeturi de apă la nivelul pavimentului și montarea unei roţi panoramice cu înălțimea de 36 de metri. Documentul precizează că trebuie să fie "o instalație complexă, realizată de către o firmă specializată, omologată în UE, ansamblu care va completa zona de plajă și faleză a Dunării".

Gălățenii își amintesc cu nostalgie de Roata care a existat în zona Inelul de Rocadă. Iar într-o postare pe Facebook, viceprimarul PSD Sorin Enache anunțase, în 2019, dorința de a reface acest obiectiv: "Ne propunem să readucem Roata Orașului în Parcul de la Turnul TV!".

Valoarea totală a investiției de care ar urma să beneficieze parcul se ridică la 17.152.397,09 lei. Suprafața totală a terenului este de 17.073 mp, din care: spațiu verde - 13.647 mp, platforma roată panoramică - 160 mp, teren multisport în aer liber - 420 mp, teren fitness - 35 mp, luciu de apă cu pasarelă pietonală - 224 mp, chioșc din lemn pentru recreere - 28 mp, foișor din lemn pentru odihnă și socializare - 28 mp.

Durata de realizare a investiției ar fi de 12 luni, iar sursa de finanțare - bugetul local sau un împrumut. Însă rămâne de văzut dacă aleșii locali vor fi de acord cu acest proiect. Până atunci, gălăţenii pot descoperi sau îşi pot reaminti cum arăta Roata de la Ultimul Leu, privind imaginile de arhivă şi o reprezentare de excepţie realizată de Florian Doru Crihană.

 

Citit 7999 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.