Bulibășeală cu garajele unor gălățeni, în Micro 20. Primăria i-a notificat să le demoleze, apoi le-a transmis că nu e nevoie (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Bulibășeală cu garajele unor gălățeni, în Micro 20. Primăria i-a notificat să le demoleze, apoi le-a transmis că nu e nevoie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Bun găsit în Galațiul situațiilor absurde, în care, pe 28 martie 2022, Primăria îi notifica pe titularii unor garaje să-și demoleze construcțiile în termen de 15 zile, iar  pe 6 mai le transmitea că dispozițiile transmise anterior nu li se aplică. Motivul? Municipalitatea a descoperit între timp că, de fapt, garajele nu sunt pe terenul său! Iar contractele cu deținătorii respectivelor construcții provizorii erau reziliate din 2013... Acum zona arată ca după război, iar gălățenii stau cu autoturismele în praf și se întreabă dacă investiția promisă în locul garajelor pe care au apucat să le dărâme - locuri de parcare - se va materializa vreodată.

Dărâmături, resturi rămase din garajele demolate, gunoaie de tot felul, gropi umplute cu tencuială spartă și bucăți de materiale de construcție, munți de pământ și praf, mult praf, în care își fac siesta maidanezii cartierului. Acesta era peisajul din zona blocurilor C5, C6, C7 din Micro 20, unde am ajuns luni, 23 mai 2022, în urma unei sesizări primite la redacție. La capătul răbdării, gălățeanul Nicolae Isac ne-a povestit ce s-a întâmplat, cerându-ne ajutorul.

"Acum şase săptămâni, a venit notificare de la Primărie să desființăm garajele în 15 zile. Noi am dărâmat garajele. Vreo 50! După ce le-am dărâmat, la vreo cinci-şase dintre vecini sau la mai mulţi le-a venit informare că nu trebuiau demolate garajele, că nu e pământul Primăriei. Am fost în audienţă la Primărie, m-au trimis de la Ana la Caiafa, că nu-s vinovaţi ei, că nu trebuiau dărâmate garajele! Şi la noi, aici, e ca în Ucraina. Dărâmături, gropi, ba au mai și depozitat materiale de construcţie, pământ, iar maşinile se prăfuiesc afară!", ne-a reclamat gălățeanul.

Acesta ne-a arătat notificarea primită de la Primărie în care scria negru pe alb că se solicită eliberarea amplasamentului în vederea realizării unor proiecte de investiții și reparații curente la sistemul rutier. Oamenilor li se punea în vedere ca în termen de 15 zile de la data primirii notificării să procedeze la desființarea construcțiilor. "De asemenea, vă solicităm aducerea terenului la starea inițială, pe cheltuiala dumneavoastră", preciza notificarea. Ceea ce, între noi fie vorba, cetățenii care și-au demolat garajele nu prea au făcut. Dilema lor este însă dacă locurile de parcare promise în locul demolării garajelor se vor mai materializa vreodată.

Întrebări pe adresa Primăriei

Pentru a lămuri situația, am transmis o solicitare de informații către Primăria Galați. Am cerut să ni se comunice câte notificări au fost transmise către proprietarii construcțiilor provizorii situate în Micro 20, zona blocurilor C3 - C4 - C5 - C6 - C7, documente prin care li se solicita eliberarea amplasamentului, și când au fost trimise. De asemenea, am întrebat când a revenit municipalitatea asupra notificărilor transmise, câte asemenea documente a trimis și ce anume preciza în ele. Am cerut să ni se spună câte garaje au fost demolate și ce soluții are Primăria pentru cetățenii care și-au demolat construcțiile, deși nu era nevoie. Și, cel mai important, dacă și când vor fi puse în operă proiectele de investiții și de reparații curente la sistemul rutier, promise pentru acest amplasament.

Ce ne-a răspuns administrația locală

"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că în cartierul Micro 20 se derulează ample lucrări de modernizare ce includ desființarea vechilor garaje", a ținut să precizeze Primăria. "Astfel, pentru cartierul Micro 20, zona blocurilor C3, C4, C5, C6, C7, pe baza inventarierii efectuate au fost emise notificări, atât titularilor de contract identificați (34 notificări), cât și deținătorilor construcțiilor provizorii ce nu aveau montate plăcuțele cu autorizația de construire (30 notificări), solicitând totodată sprijinul Poliției Locale pentru transmiterea notificărilor. Aceste notificări au fost transmise pe data de 28.03.2022, iar primele confirmări de primire sunt din data de 30.03.2022.

Ca urmare a acestor demersuri, s-a constatat că o parte dintre garajele vizate corespund unor contracte reziliate din 11.02.2013, prin efectul unei sentințe civile, conform căreia terenul aferent a fost retrocedat în baza Legii nr. 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv. Astfel, în data de 6.05.2022, am revenit către titularii contractelor reziliate, pe care i-am identificat (12 contracte), pentru a le aduce la cunoștință că dispozițiile din notificările anterioare, conform cărora aveau obligația de a aduce terenul la starea inițială, nu li se aplică.

Prin urmare, un singur deținător aflat în această situație și-a demolat garajul, iar în continuare suntem deschiși în găsirea unei soluții, discuții fiind deja purtate cu acesta. În context trebuie ținut cont că la momentul verificărilor efectuate în teren, jumătate din construcțiile provizorii nu aveau plăcuțele cu autorizația de construire, esențiale pentru a identifica titularii de contract", susține Primăria Galați.

Administrația locală susține că, pe 27 aprilie 2022, garajele fuseseră desființate doar parțial, iar 19 construcții provizorii se aflau încă pe poziții.

"În data de 12.05.2022 a reieșit că terenul din zona unor garaje vizate a făcut obiectul unei sentințe civile, iar în prezent este intrat în circuitul civil. Astfel, construcțiile provizorii cu destinația de garaj ce nu au fost desființate se află pe terenul retrocedat în temeiul Legii nr. 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv", ne-a comunicat Primăria.

Răspunsul așteptat atât de noi cât și de gălățenii care ne-au sesizat - când vor fi realizate locurile de parcare promise ni se pare unul mai degrabă formal decât punctual: "Cartierele Micro 19, 20 și 21 sunt prinse în amplul program de modernizare ce presupune în principal refacerea străzilor, aleilor și trotuarelor, precum și crearea de noi locuri de parcare. Lucrările din cadrul proiectului sunt în plină desfășurare și se derulează pe o perioadă de patru ani".

Citit 15961 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 21:04

13 comentarii

 • postat de me
  Vineri, 03 Iunie 2022 08:30
  86.124.200.***
  terenul apartine Ministerului Culturii si Patrimoniului National la fel ca si castrul de la Tirighina.. zona e considerata sit arheologic. in trecut s-a vrut construirea unei biserici in zona garajelor dar lucrarea a fost intrerupta dupa turnarea pilotilor forati. terenul nu apartine vreunui privat.!!!
  0
  9
  Raportează
 • postat de sitizan
  Joi, 02 Iunie 2022 15:25
  5.13.162.***
  Primaria a facut curat pentru proprietarul care a fost despaguit in Baza Legii 10/2001. Ce nu ati inteles?? STATUL face treaba, ieftin si bine, PENTRU un privat !!
  9
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 02 Iunie 2022 15:17
  5.2.205.***
  Nu ati inteles nimic......da, trebuie demolate garajele dar cu cap si cand sunt bani sa faci altceva in loc: parcare, parc sau altceva.
  Ca terenul asta o sa stea parloaga acum si dupa aia tipati in gura mare ca v-au lasat in praf si mizerie.
  9
  11
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Joi, 02 Iunie 2022 13:56
  46.97.176.***
  impozitul la 2 camere 50mp 160 lei/an. un garaj 24 mp / 700 lei / an, 2 locuri parcare 24 mp 240 lei/ an.
  4
  16
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 02 Iunie 2022 13:25
  5.2.205.***
  Anuntul de fapt suna asa: "s-a produs o eroare, terenul nu este al nostru deci nu putem interveni (si oricum nu era in planul nostru). Asadar nu va asteptati sa se faca ceva pe el prea curand indiferent ca vorbim de curatenie, asfaltare, parc, parcare, etc". :))))))

  Astia de la Primarie se dau cu capul de pereti ca incasau impozite pe aceste garaje demolate......cand esti fraier si te faultezi singur......
  4
  13
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Joi, 02 Iunie 2022 12:12
  46.97.176.***
  ptr Un contribuabil...cred ca de aia nu evoluează țara asta...din cauza garajelor...furi curent stimabile !!!
  8
  8
  Raportează
 • postat de Ir.
  Joi, 02 Iunie 2022 11:59
  5.13.199.***
  Lăsați lăsați...că au mai fost astfel de cazuri de bulibășeli... De exemplu, vorbesc unii, cum că garajiști din cartierele zona spitalului de copii ar fi fost notificați de primărie să-și elibereze garajele fiindcă primăria le-ar fi aprobat/decis demolarea... Și d-atunci nici că s-a mișcat ceva în acest sens, să demoleze garajele, din partea primăriei.
  De când tot așteaptă și biserica de acolo să fie degajată de acele construcții mizerabile care o flanchează, cât și celelalte garaje/construcții mizerabile construite aiurea peste trotuare, peste spații verzi(foste)...

  Nu mai miră nimic...
  Acu tot așteptăm demolarea...pân' la sfântul Mult Așteaptă,dar și răbdarea are o limită când e vorba de bătaie de joc.
  5
  13
  Raportează
 • postat de maurice
  Joi, 02 Iunie 2022 10:50
  86.124.202.***
  Cand zicem si noi ca o scoatem la lumina, ne lovim de aceleasi probleme care ne-au tinut pe loc atata vreme.
  Unul nu face o treaba cap-coada ca lumea.
  2
  10
  Raportează
 • postat de ela
  Joi, 02 Iunie 2022 09:43
  5.13.223.***
  Oricum ar fi, garajele trebuie demolate fie că terenul este al Primariei mun. Galati, fie al proprietarului privat. Contractele nu mai erau valabile, constructiile sunt PROVIZORII. Nu prea cred că îi convine celui ce i-a fost retrocedat terenul ca acesta să fie ocupat de garajele altora. Intr-un fel, din incompetența (iarași) functionarilor publici a iesit un lucru bun pt. proprietar - a mai scapat de garaje. Altfel, greu, f.greu se poate elibera terenul prin sentința judecatorească definitivă, ce poate dura destul de mult timp dacă cei cu garajele nu înțeleg situația de bună voie.
  24
  21
  Raportează
 • postat de jumate
  Joi, 02 Iunie 2022 09:05
  5.13.220.***
  Nu erau pe terenul primăriei? Dar al cui era terenul? Daca vrei sa pui un copac te amendează că e terenul primăriei. Daca vrei sa astupi o gaura in strada ca sa nu îți mai rupi masina iar amendă că e strada primăriei.....
  11
  26
  Raportează
 • postat de me
  Joi, 02 Iunie 2022 07:42
  46.97.176.***
  documentele prin care s-au impus demolările pot fi considerate abuz in serviciu ???
  11
  28
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Joi, 02 Iunie 2022 07:26
  86.124.200.***
  ce se intampla cu banii luati abuziv la taxe si impozite ? cand vor fi returnati impreuna cu dobanzile de rigoare?
  11
  26
  Raportează
 • postat de Un contribuabil
  Miercuri, 01 Iunie 2022 22:43
  86.124.201.***
  Orasul nostru intrece cu mult cele 7 minuni din Caracal, insa lasand gluma la o parte, intrun fel sau altul aceste garaje trebuie demolate, nu putem evolua cu aceste ghetouri printre blocuri ca in lumea a-III-a!
  24
  75
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.