Sume consistente obţinute de Primărie din vânzarea unor terenuri intravilane
Foto: Marian Calestru

Sume consistente obţinute de Primărie din vânzarea unor terenuri intravilane
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nu mai puţin de 600 euro/mp fără TVA şi, respectiv, 338,16 euro/mp fără TVA va încasa Primăria municipiului Galaţi din vânzarea prin licitaţie a două terenuri intravilane, situate pe străzile Alexandru Cernat şi, respectiv, Mioriţei. Aceste sume se vor constitui venit la bugetul local.

La recenta şedinţă a Consiliului Local, proiectele de hotărâre privind vânzarea directă a unor imobile din municipiul Galaţi nu au fost aprobate. Aleşii locali USR PLUS şi PNL consideră că preţurile cu care au fost evaluate ar trebui actualizate. Mai mult, evaluările de preţ făcute de serviciul public Geotopocad Expert, din Primărie, sunt privite cu rezerve dacă nu chiar cu suspiciune. În schimb, municipalitatea tocmai a reuşit să vândă prin licitaţie două terenuri şi astfel sume consistente vor ajunge la bugetul local.

Prin Hotărârea Consiliului Local 217 din 30 martie 2022, a fost aprobată vânzarea prin licitaţie a terenului în suprafaţă de 100 mp, intravilan, proprietate privată a municipiului Galaţi, situat pe strada G-ral Alexandru Cernat nr. 57A.

Conform caietului de sarcini, „terenul are categoria de folosință curți - construcții, cu o formă aproximativ regulată/dreptunghiulară. Imobilul are acces direct la căi de circulație, drum principal. De asemenea, imobilul are acces direct, la limita proprietății, cu racorduri executate la utilitățile din zonă - apă-canalizare, electricitate și gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă preponderent rezidențială/comercială, cu un potențial de dezvoltare, având în vedere vadul zonei.

Preţul de pornire a fost stabilit la 275 euro/mp, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare”, se preciza în documente.

La solicitarea noastră de informaţii, Primăria ne-a transmis că licitația a avut loc pe 31 mai 2022. „S-au depus trei oferte, iar oferta de preț declarată câștigătoare (criteriul de atribuire – cel mai mare preț) a fost cea cu o valoare de 600 euro/mp fără TVA (total 60.000 de euro fără TVA), depusă de un agent economic.

Potrivit reglementărilor legale, ofertantul declarat câștigător are posibilitatea de a încheia contractul în decurs de 20 de zile de la comunicarea rezultatului. Suma respectivă va constitui venit la bugetul local”, ne-a spus Primăria.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 218 din 31 martie 2022, a fost aprobată vânzarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 207 mp, intravilan, proprietate privată a municipiului Galaţi, situat pe strada Mioriței nr. 45. Conform documentelor, terenul are categoria de folosinţă curţi – construcţii, acces la căi de circulaţie, drum principal, iar la limita proprietăţii sunt racorduri executate la utilităţile din zonă: apă-canalizare, electricitate şi gaz. Proprietatea este amplasată într-o zonă preponderent de locuinţe.

În acest caz, Primăriei i s-au cerut clarificări, fiind întrebată dacă terenul se poate achita în rate şi dacă la prețul final de achiziție se adaugă și TVA-ul? Municipalitatea a răspuns că nu se poate achita în rate şi că se adaugă şi TVA la preţul final.

Licitaţia a avut loc pe 31 mai 2022 şi a pornit de la 198 euro/mp, fără TVA. „S-au depus trei oferte, iar oferta de preț declarată câștigătoare (criteriul de atribuire – cel mai mare preț) a fost cea cu o valoare de 338,16 euro/mp fără TVA (total 70.000 de euro fără TVA) depusă de un agent economic. Potrivit reglementărilor legale, ofertantul declarat câștigător are posibilitatea de a încheia contractul în decurs de 20 de zile de la comunicarea rezultatului. Suma respectivă va constitui venit la bugetul local”, ne-a transmis Primăria.

Cheltuielile ocazionate cu încheierea contractului de vânzare vor fi suportate de către cumpărător.

Citit 4429 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.