Autonomie locală, cu ordin de la centru

Autonomie locală, cu ordin de la centru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marţi, 13, primarii au primit normativele de personal comunicate de către Prefectura Galaţi şi aprobate de către Ministerul Administraţiei. Ieri, primari fierbeau în suc propriu, făcând calcule, mutări şi permutări, doar-doar s-or încadra în numărul maxim de personal impus. Revolta unora sporeşte şi când îşi aduc aminte de „principiul autonomiei locale”.

Frustraţi se simt primarii care au personalul subdimensionat faţă de prevederile ordonanţei, şi deşi au nevoie de oameni ca de aer, nu pot face angajări. Există însă şi primari relaxaţi care nu au nici de tăiat, nici de analizat, şi a căror schemă de personal s-a pupat la fix cu cea a Guvernului.

Ieri, la Prefectură, se înregistraseră deja şase contestaţii venite din partea unor edili nemulţumiţi. Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, nu are însă nicio vină, el nu a făcut decât să aplice prevederile OUG 63/2010 care corelează numărul de locuitori al fiecărei unităţi administrativ teritoriale cu numărul maxim de posturi.

Am făcut un tur de judeţ ca să aflăm cam câţi oameni vor trebui să-şi caute de lucru:

Târgu Bujor

* La Primăria Târgu Bujor, din 115 salariaţi primăria va trebui să rămână cu 65. Primarul PSD Ştefan Arfire se declară total nemulţumit şi deja a trimis contestaţia la Prefectură:

„Cu ce să mai menţin căminele culturale, Casa de Cultură, Biblioteca Orăşenească? După ce le-am redus salariile de la 800 la 600 de lei, acum o să adun colectivul să le spun să propună reduceri de personal! Spuneţi-mi şi mie dacă din 32 de oameni rămân la Gospodărie Comunală cu patru-cinci, ce pot să fac cu ei?”, se întreba disperat primarul.

Bereşti

* La Bereşti, primarul PC Octavian Dică era uluit. Nu putea înţelege cum de normativul de personal i-a fost calculat pentru o populaţie mai mică decât cea pe care ştia că o are. De concedieri, oricum, nu scapă:

„Oraşul Bereşti are 3.764 de locuitori, a fost luată în calcul o populaţie de 3.200. Nu înţeleg cum e posibil să dispară 500 de oameni? Am făcut deja adresă la Prefectură şi la Statistică. După ce că am deficit de personal, va trebui să dau afară şapte oameni! La Bereşti nu au nicio posibilitate să se angajeze!”, spune primarul PC Octavian Dică.

Oancea

* Din lipsă de bani, Primăria din Oancea a fost nevoită să reducă la sânge personalul. Din 23 de salariaţi trebuie să rămână 21. Viceprimarul Pericle Avădanei este supărat foc:

„La noi fiecare salariat face deja munca a trei persoane. De exemplu, asistenta socială este şi agent agricol – muncă pe care nici dacă ar sta zi lumină în Primărie n-ar reuşi să o termine - şi centralistă, şi de toate. Viceprimarul e şi moaşă comunală”, spune Pericle Avădanei.

Pechea

* La Pechea, primarul liberal Iancu Boldea are măcar conştiinţa împăcată că nu trebuie să dea pe nimeni afară. Schema de personal este la jumătate din cea impusă de lege. „Am 24 de salariaţi, iar OUG 63 îmi permite 54. Tot fac adrese către ministere ca să aflu dacă mi se permite sau nu să fac angajări pentru că primăria este mult subdimensionată faţă de nevoile pe care le am”, ne-a declarat primarul.

Valea Mărului

* Primarul din Valea Mărului, social-democratul Virgil Doca părea resemnat: „Vom lucra la limită şi va fi foarte greu!”. Va da afară oameni de la starea civilă, contabilitate şi asistenţă socială. „Ştiţi că am oameni care fac serviciu de permanenţă o sută de zile pe an, fără bani? Dacă le dau libere, eu cu cine mai lucrez? De ce mai vorbim oare despre autonomia locală când alta facem?”, se întreabă retoric Virgil Doca.

Ţepu

* La Ţepu, primarul liberal Daniel Ţuchel e foc şi pară pe Guvern, chiar dacă, din fericire, nu va trebui să treacă la concedieri: „Este cea mai nesimţită implicare în autonomia locală. După ce că s-a tăiat 15 la sută din salarii, se impun normative de personal şi nici nu avem voie să facem angajări. Stau cu o maşină de salubritate nu pot da drumul la activitate pentru că nu mi se dă voie să angajez şofer profesionist”, ne-a declarat Ţuchel.

Am întâlnit şi primari mulţumiţi!

* Primarul PSD Ioan Nelu Munteanu din Frumuşiţa e relaxat: „Mă încadrez în normativ. Sincer, sunt mulţumit. Eu am mers cu o organigramă strictă, nu am angajaţi care să taie frunză la câini”.

* Mulţumit este şi primarul PDL din Matca, Nelu Costea. Normativul îi permite 57 de salariaţi, dar nu are decât 36: „Eu nu am oameni care să ţină umbră! Alţi primari sunt supăraţi pentru că au făcut încadrări exagerate de personal! Diminuând personalul, creştem calitatea serviciilor oferite cetăţenilor”. 

Citit 1634 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.