Spațiul verde care se scufundă cu tot cu canalizări (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Spațiul verde care se scufundă cu tot cu canalizări (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un spațiu verde proaspăt amenajat pe strada Mărășești nr. 14-16, în imediata vecinătate a parcării supraetajate din Mazepa, se scufundă împreună cu trei canalizări. Aici ar urma să fie un loc de socializare pentru locuitorii zonei, cărora li s-a promis montarea unor măsuțe de șah. Numai că și porțiunile asfaltate prezintă deja probleme: o groapă cu potențial de extindere și un șanț care se tot lărgește între bordură și placa de beton. Peisajul este completat un teren viran și de ruina unui beci în care se adună gunoaiele.

„Veniți să vedeți un spațiu verde care se scufundă pe strada Mărășești nr. 16! Au amenajat acolo un petic de părculeț și, după ce au pornit aspersoarele, a început să se scufunde investiția”, a fost invitația pe care am primit-o de la un gălățean care locuiește în această zonă. Vineri, 24 iunie 2022, am mers să văd situația de la fața locului. Primele mi-au sărit în ochi contrastele: parcarea multietajată cu zidurile ei pictate în culori vesele, garajele rămase lângă ea, punctul termic degradat, epava unei foste „consignații” pe jumătate demolată și un teren viran pe care tronează o altă construcție dărâmată, în al cărei beci ruinat se adună gunoaiele. Cum nu este împrejmuit, focarul de infecție se învecinează cu o investiție nou-nouță: un viitor spațiu de socializare. Câteva alveole betonate și asfaltate, înconjurate de un spațiu verde... care se scufundă antrenat de trei canalizări. 

Ce-am întrebat Primăria

Pe 27 iunie 2022, am transmis Primăriei Galați imaginile spațiului verde tasat și am solicitat informații: cine, când și ce lucrări a executat în zona străzii Mărășești nr. 14-16, în cadrul cărui proiect și cât au costat aceste intervenții; care este motivul pentru care zona celor trei canalizări s-a scufundat cu tot cu spațiul verde; când și cum va fi remediată situația; care este motivul pentru care a rămas o ruină în imediata vecinătate a parcării multietajate, ruină al cărei beci devine focar de gunoaie; ce măsuri vor fi luate înainte de a deveni pericol public.

Municipalității i-a luat o săptămână să caute răspunsurile. A reușit să ni le transmită luni, 4 iulie 2022, când gălățeanul care ne semnalase problemele spațiului verde ne-a contactat din nou, pentru a ne povesti ce s-a petrecut chiar în ziua respectivă.

Trei echipe și o intervenție la mișto

„Azi au venit aici trei echipe de muncitori. Prima dată au fost «cercetașii». Au venit, s-au uitat, au zis: «Nu-i de la noi!» și au plecat. Au venit alții, s-au plimbat în jurul spațiului verde, s-au uitat, s-au gândit și au plecat. Până la urmă, a venit a treia echipă cu un utilaj și a ridicat canalizările. Dar nu au consolidat nimic, numai le-au ridicat un pic de «urechi» și au plecat. Eu n-aș avea curajul să calc pe vreuna dintre ele”, ne-a explicat gălățeanul. Acesta a ținut să ne arate și alte hibe ale „ctitoriei”: șanțul care se tot lărgește între bordură și una dintre platformele betonate, o groapă proaspăt căscată și alte porțiuni de spațiu verde care se tot tasează, comparativ cu nivelul asfaltului.

„Aici a fost teren viran, iar ideea amenajării era grozavă. Dar ce au făcut nu e lucrare, ci bătaie de joc. N-au compactat și evident că s-a tasat. S-au perindat atâtea firme, că nu mai știi cine a lucrat: unii au pus beton, unii au pus asfalt, unii au montat stâlpii care ar fi trebuit să aibă panouri fotovoltaice, dar n-au nici în momentul de față, alții au pus gazon. Eu înțeleg că sunt aleși constructorii care cer prețul cel mai scăzut, dar îmi pare rău de banii care se cheltuiesc efectiv aiurea. Acolo, e focar de infecție. Construcția a fost demolată și lăsată în această stare. Nu înțeleg de ce au mai rămas garaje și un rest de consignație pe care nu le-a dărâmat nimeni”, ne-a declarat gălățeanul.

Ce spune Primăria Galați

Lăsăm întrebările și trecem la răspunsurile Primăriei Galați cu privire la zona străzii Mărășești nr. 14-16: „Lucrările care se desfășoară în zona menționată fac parte din proiectul Reabilitare strada Armata Poporului, zona aferentă parcării blocului R5 și sunt executate de asocierea SC Obercons Comp SRL – SC Constructa Mecanique SRL. Proiectul are o valoare totală de 864.580 de lei, fără TVA, și prevede în principal refacerea structurii rutiere, reabilitarea trotuarelor, amenajarea accesului la proprietăți, amenajarea racordurilor de scurgere și a canalizațiilor, iluminat stradal, amenajarea spațiilor verzi etc.

Nu s-a făcut recepția acestui obiectiv, lucrările demarate pe 3 ianuarie 2022 sunt încă în derulare, prin urmare constructorul este responsabil de modul în care se desfășoară intervențiile în șantier, având obligația ca lucrarea finală să respecte standardele prevăzute de lege.

În ceea ce privește spațiul din imediata vecinătate, acesta este proprietate privată și a fost sesizată Poliția Locală cu privire la starea necorespunzătoare”, ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Galați.

Citit 5749 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 00:26

6 comentarii

 • postat de Cristi
  Vineri, 15 Iulie 2022 10:42
  86.34.187.***
  Cantitate fara calitate! Desi la o verificare mai atenta nici cantitatea nu o vom regasi! Legea 10/95 este pentru fraieri.
  0
  1
  Raportează
 • postat de sor
  Miercuri, 13 Iulie 2022 10:02
  5.13.225.***
  "în al cărei beci ruinat se adună gunoaiele" , civilizatie de centru. Oare vin oameni din alte cartiere sa arunce gunoiul. Asteptam mura in gura mai civilizati-va si voi , ati ramas ancorati in trecut
  0
  2
  Raportează
 • postat de magis
  Joi, 07 Iulie 2022 13:02
  89.121.200.***
  Alo, primaria, daca acolo inca este santier, cum declarati, de ce zona nu este semnalizata si ingradita corespunzator? Aveti inspectori pe teren care verifica ce fac constructorii?
  Ah, dar stim raspunsul, nu, primaria nu verifica nimic.
  Vezi cazul omului mort acum un an in m39, cazut in canalizarea nesemnalizata.
  Vezi petecele ramase neasfaltate in urma saparii de transee de catre cei la DIGI (asta e alta ghidusie care cred ca ar trebui cercetata, daca ar avea cine sa o faca).
  Vezi gurile de canal supra inaltate fata de carosabil pe o sumedenie de strazi intre Cosbuc si Domneasca.
  samd
  0
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 06 Iulie 2022 10:07
  5.2.205.***
  "Marea modernizare".
  0
  12
  Raportează
 • postat de Vox
  Miercuri, 06 Iulie 2022 06:20
  77.111.247.***
  Se surpa și se va surpa în multe zone proaspăt modernizate pentru ca la noi se lucrează asa cum se lucrează.
  Pe strada 1 Decembrie 1918, aproape de zona "Mașniță", pe sensul de mers dinspre strada Vlaicu spre General, a apărut un pui de groapa în asfalt. Și asfaltul nu e sărit de acolo ci se scurge în măruntaiele Pământului.
  Așa de bine se lucrează cu firmele primăriei. La o strada recent renovata sa se scurgă asfaltul prin cotloanele lăsate în urma de "meseriași"...?!
  Cine ii verifica pe ăștia pe parcursul lucrării?
  Primăria mereu va spune ca exista diriginte de șantier și ca lucrarea e în garanție, dar dirigintele de șantier e asa cum e și asta cu garanția e totuși ciudata. Adică, nu verifici pe parcurs calitatea lucrărilor mergând pe principiul ca ai garanție după? Pai e mai bine sa spargi, decupezi, scurmi o strada proaspăt modernizata ca să remediezi ceva când ai fi putut sa faci calitate de la bun început?
  0
  13
  Raportează
 • Miercuri, 06 Iulie 2022 04:53
  5.13.211.***
  Are curaj Primarul sa vina sa vada cu ochii lui asa ceva? Nu sa ne puna poze pe FB spunand ; uite ce va fac eu in M19,
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.