Proiecte-tip pentru un singur nivel de subsol. Parcările subterane ar putea fi adâncite cu încă un nivel?

Proiecte-tip pentru un singur nivel de subsol. Parcările subterane ar putea fi adâncite cu încă un nivel?
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Obișnuiți să li se promită mult, dar să primească mai puțin, gălățenii se întreabă dacă parcările subterane votate de Consiliul Local nu ar putea fi adâncite cu încă un nivel. În felul acesta s-ar suplimenta numărul de locuri de parcare iar, în caz de nevoie, spațiul subteran ar putea fi folosit ca adăpost de apărare civilă, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, iar situația poate degenera.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", consilierii locali au aprobat, la sfârșitul lunii iunie, realizarea a cinci parcări subterane - la Sala Sporturilor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Spitalul de Copii "Sf. Ioan", Țiglina I și pe strada Eroilor nr. 1 - deasupra cărora vor fi amenajate parcuri sau vor fi modernizate cele existente. Sunt proiecte-tip, pentru parcări cu un singur nivel de subsol și facilități similare, dar numărul locurilor diferă.

Cea mai scumpă - 83,65 milioane de lei - dar și cea mai generoasă este "Parcare subterană Sala Sporturilor", care ar urma să aibă 288 de locuri la nivelul din subsol și alte 75 la nivelul solului. Estimat la 83,36 milioane de lei proiectul "Modernizare parc și amenajare parcare subterană Casa de Cultură a Sindicatelor" propune 282 de locuri la un nivel de subsol. Amenajarea unei parcări subterane, cu o capacitate de 160 de locuri la nivelul de subsol și modernizarea parcului existent în Țiglina I, zona VIP, ar necesita o investiție de 38,32 milioane de lei.

Pentru realizarea ultimelor două parcări subterane - strada Eroilor nr. 1 și Spitalul de Copii "Sf. Ioan", Primăria vrea să contracteze un credit. Parcarea subterană dorită lângă Teatrul Dramatic ar urma să aibă o capacitate de 140 de locuri la subsol la care se adaugă o agora și un drum, investiție estimată la 43,31 milioane de lei. Iar la Spitalul de Copii, modernizarea parcului și amenajarea unei parcări subterane cu un nivel de subsol și o capacitate de 162 de locuri ar necesita o investiție de 39,48 milioane de lei.

Sumele sunt consistente, dar, în urma proiectării și a punerii în execuție, în funcție de situațiile cu care se vor confrunta constructorii - se știe că nu există șantier fără surprize - locurile de parcare s-ar putea împuțina.

Tocmai de aceea, în urma mesajelor primite din partea gălățenilor, am încercat să aflăm dacă ar fi posibilă adâncirea acestor parcări cu încă un nivel în subsol. Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, ne-a explicat că ar fi posibilă, dar la cu totul alte costuri. Conform datelor existente, construirea unui nivel în plus la subsol ar necesita o cheltuială de aproximativ 30 de milioane de lei în plus față de costurile deja stabilite. O cheltuială substanțială, dar care ar putea aduce în plus câteva sute de locuri de parcare pentru fiecare obiectiv în parte.

Deocamdată, parcările subterane sunt la nivel de proiecte-tip. Pentru punerea lor în operă vor fi necesare licitații pentru proiectare și execuție. Și rămâne de văzut cum vor vedea proiectanții și constructorii fiecare amplasament în parte.

Citit 2639 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 09:36

5 comentarii

 • postat de Geos
  Marți, 02 August 2022 08:13
  5.14.135.***
  Bineînțeles că, la 120ron/an, tot posesorul de cazan pe roti vrea parcări supraetajate.... fără număr. Cum arata calculele de rentabilitate pentru un loc de parcare amenajat de primărie? In cât timp se recuperează investiția?
  .... Liniște totala cand e vorba de locuri de parcare pentru vehicule pe doua roti.
  4
  9
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 01 August 2022 23:00
  5.13.215.***
  Cu jumatate din banii astia faci un soft prietonos, de numai ai nevoie de de angajati la primarie !!! Mai raman batranii care vor plati in continuare la casierii...Ei nu prea au fb, instagram, etc si trebuie sa se socializeze cumva, de aia prefera cozile... :))) Oricum, nu vor sufoca parcarea primariei, la preturile combustibililor auto, nu-si permit !!!...
  3
  9
  Raportează
 • postat de paloma
  Luni, 01 August 2022 22:45
  5.13.215.***
  La primarie, nici pe un etaj subteran nu este justificata...Daca se demoleaza cladirea impreuna cu terenul poate asigura cel putin aceleasi locuri de parcare cu mult mai putine cheltuieli !!! Daca se digitalizeaza operatiunile cu primaria, asa cum este in TOATA EUROPA, NU VOR MAI NEVOIE DE ATATI PLIMBATORI DE HARTII, care inevitabil vin cu masinile la...MUNCA ???!!!
  3
  11
  Raportează
 • postat de Das
  Luni, 01 August 2022 18:31
  89.137.229.***
  Viitorul e subteran! Acesta te apara in cazul unui razboi, radiatii, diverse urgii etc si ramane loc la suprafata si pe acel loc va fi ori o cladire, un parc sau o gradina ori o fantana arteziana sau un muzeu. Orice! Clar?! Fiti atenti ! Acum in momentul asta Germania face o gara a unui oras in subteran si deasupra parc pentru cetateni deci muta gara in subteran! Alta regula sau lege ar fi ca toate blocurile care se construiesc din 2023 sa fie cu parcare subterana cum e in Germaniqa si alte tari civilizate care gandesc! Nu sufoci trotuarele si strazile cu masini langa bloc si toasta lumea are parcare la bloc in subteran. aveau si lift! O masina era sub si una deasupra..se apasa pe un buton si aparea cea de sub apoi o luai si plecai si lasai pe cealata la loc. Ca un spatiu de depozitare asa..cum sa zic.... una sus si una jos pe platforma vedeti si voi pe internet. In felil asta se va rezolva problema parcarilor. Sau vedeti cum au facut cei de la ing si primaria. au parcare sub cladire ! Deci se poate!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Luni, 01 August 2022 16:02
  5.13.161.***
  "Parcarea subterană dorită lângă Teatrul Dramatic ar urma să aibă o capacitate de 140 de locuri la subsol la care se adaugă o agora și un drum, investiție estimată la 43,31 milioane de lei".
  Intreb: Oare cati din riverani or sa aiba acces la acesta parcare ?
  Aceasta parcare sigur este creata pentru salariatii din: Primariei, Consiliului Judetean, Prefectura, bugetari din Blocul de Cristal (Administratia Zonei Libere, Evidenta Populatiei, Serviciul de Probatiune Galati, etc), diferite ONG-uri si sindicate.
  Deci in concluzie: Noi platim ratele la credit pentru ca ei sa profite de locuri de parcare “caldute”.
  1
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.