Proiecte-tip pentru un singur nivel de subsol. Parcările subterane ar putea fi adâncite cu încă un nivel?

Proiecte-tip pentru un singur nivel de subsol. Parcările subterane ar putea fi adâncite cu încă un nivel?
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Obișnuiți să li se promită mult, dar să primească mai puțin, gălățenii se întreabă dacă parcările subterane votate de Consiliul Local nu ar putea fi adâncite cu încă un nivel. În felul acesta s-ar suplimenta numărul de locuri de parcare iar, în caz de nevoie, spațiul subteran ar putea fi folosit ca adăpost de apărare civilă, în contextul în care războiul din Ucraina se prelungește, iar situația poate degenera.

Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", consilierii locali au aprobat, la sfârșitul lunii iunie, realizarea a cinci parcări subterane - la Sala Sporturilor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Spitalul de Copii "Sf. Ioan", Țiglina I și pe strada Eroilor nr. 1 - deasupra cărora vor fi amenajate parcuri sau vor fi modernizate cele existente. Sunt proiecte-tip, pentru parcări cu un singur nivel de subsol și facilități similare, dar numărul locurilor diferă.

Cea mai scumpă - 83,65 milioane de lei - dar și cea mai generoasă este "Parcare subterană Sala Sporturilor", care ar urma să aibă 288 de locuri la nivelul din subsol și alte 75 la nivelul solului. Estimat la 83,36 milioane de lei proiectul "Modernizare parc și amenajare parcare subterană Casa de Cultură a Sindicatelor" propune 282 de locuri la un nivel de subsol. Amenajarea unei parcări subterane, cu o capacitate de 160 de locuri la nivelul de subsol și modernizarea parcului existent în Țiglina I, zona VIP, ar necesita o investiție de 38,32 milioane de lei.

Pentru realizarea ultimelor două parcări subterane - strada Eroilor nr. 1 și Spitalul de Copii "Sf. Ioan", Primăria vrea să contracteze un credit. Parcarea subterană dorită lângă Teatrul Dramatic ar urma să aibă o capacitate de 140 de locuri la subsol la care se adaugă o agora și un drum, investiție estimată la 43,31 milioane de lei. Iar la Spitalul de Copii, modernizarea parcului și amenajarea unei parcări subterane cu un nivel de subsol și o capacitate de 162 de locuri ar necesita o investiție de 39,48 milioane de lei.

Sumele sunt consistente, dar, în urma proiectării și a punerii în execuție, în funcție de situațiile cu care se vor confrunta constructorii - se știe că nu există șantier fără surprize - locurile de parcare s-ar putea împuțina.

Tocmai de aceea, în urma mesajelor primite din partea gălățenilor, am încercat să aflăm dacă ar fi posibilă adâncirea acestor parcări cu încă un nivel în subsol. Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, ne-a explicat că ar fi posibilă, dar la cu totul alte costuri. Conform datelor existente, construirea unui nivel în plus la subsol ar necesita o cheltuială de aproximativ 30 de milioane de lei în plus față de costurile deja stabilite. O cheltuială substanțială, dar care ar putea aduce în plus câteva sute de locuri de parcare pentru fiecare obiectiv în parte.

Deocamdată, parcările subterane sunt la nivel de proiecte-tip. Pentru punerea lor în operă vor fi necesare licitații pentru proiectare și execuție. Și rămâne de văzut cum vor vedea proiectanții și constructorii fiecare amplasament în parte.

Citit 3077 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.