UPDATE Proiect de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă, pe masa aleșilor locali (FOTO)

UPDATE Proiect de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă, pe masa aleșilor locali (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

UPDATE. O fântână arteziană încastrată în pavimentul de granit, cu cel puțin nouă jeturi de apă verticale, iluminate cu LED-uri de culoare albă, ar urma să ia locul actualei arteziene, din piațeta de la Biserica Greacă. De altfel, potrivit proiectului de hotărâre care a ajuns pe masa aleșilor locali, întregul ansamblu arhitectonic, al cărui autor este arhitectul Radu Drişcu și care cuprinde Fântâna cu coloane, Pergola evantai, Pergola scară şi Grădina în trepte, ar urma să fie reamenajat.

„Se transformă piaţeta de la Biserica Greacă. Proiect de reamenajare atribuit”, scriam în ediția din 15 decembrie 2021 a ziarului „Viața liberă”. Vă anunțam că Primăria Galați tocmai a atribuit firmei Arhideskvision SRL contractul pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Reamenajare piațetă Biserica Greacă”. Documentația realizată tocmai a ajuns pe masa aleșilor locali, iar proiectul și costurile pentru modernizarea zonei pietonale cuprinse între Biserica Greacă şi secția „Lapidarium” a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” vor fi supuse votului aleșilor locali.

„Starea spațiilor nu mai corespunde nevoilor estetice și sociale ale locuitorilor. Construcțiile, reprezentând fântâna arteziană, pergola, grădina în trepte, pavajul, prezintă degradări structurale în urma efectelor manifestate în timp: acțiuni seismice, variații de temperatură, fenomene de tasare. Actuala formă a piațetei, cât și amenajările exterioare nu permit activități cum ar fi: promenadă, loc de joacă pentru copii, sport, agrement, spații verzi amenajate”, argumentează autoritățile în proiectul de hotărâre.

În documentația realizată, proiectanții au arătat că pavajul piațetei este compromis în proporție de 70 la sută: denivelat, spart, iar în porțiunile în care lipsește a răsărit vegetația. La fântâna arteziană au descoperit tasări ale cuvei, cât și desprinderea neuniformă a corpului vertical, la pergola dinspre strada Iancu Fotea – fisuri și chiar desprinderea elementelor orizontale, iar la pergola evantai și grădina în trepte - degradări ale structurii de ansamblu. Spațiile verzi sunt neîngrijite, în stare deplorabilă.

Ce se propune

„Având în vedere cele expuse, se constată necesitatea creării unei noi identități a piațetei care să răspundă nevoilor și cerințelor din punct de vedere urbanistic și cultural, să devină un element catalizator între dimensiunea istorică a acesteia, dimensiunea simbolică, culturală și funcțională”, se arată în documentele prezentate aleșilor.

Arhitecții au propus desfacerea integrală a elementelor de pavaj, a jardinierelor, fântânii arteziene și ansamblurilor de pergole. În locul a ceea ce există, se dorește „o amenajare unitară pe tot amplasamentul care să ofere un aspect modern, curat, o zonă atractivă din punct de vedere al dotărilor și calității spațiului public”, explică autoritățile. Sunt propuse: amenajare platforme pietonale cu plăci de granit; amenajare spații verzi cu sistem de irigații; realizare fântână arteziană, gradene, jardiniere; rețea de apă și canalizare; sistem de iluminat cu corpuri LED; amenajare peisagistică; înierbare spațiu verde cu gazon tip rulou; plantare arbori și arbuști; mobilier urban. Proiectanții susțin „o nouă structură a pardoselii prin care se reorganizează și crește suprafața verde”. Ar urma să fie amenajate insule verzi, zonă pietonală de tranzit, zonă de promenadă, zonă pentru adunări, relaxare, târguri și minispectacole, pentru că se creează o zonă de amfiteatru. Arteziana propusă va fi similară celei de la Potcoava de Aur. Încastrată în paviment, avea între 9 și 12 jeturi de apă verticale, a căror înălțime maximă va ajunge la 2,5 metri, iluminate de un sistem de LED-uri de culoare albă.

În ceea ce privește spațiile verzi, din cei șase nuci existenți vor rămâne doar doi, iar din cei 13 pomi fructiferi tot doi, iar frasinul și salcia nu se mai regăsesc în proiect. Arhitecții au propus spații verzi cu salbă mare, ienupăr, lavandă, tuia, salcâm globular și alte specii.

Proiectul mai cuprinde și o fundație cu soclu pentru amplasarea unui monument de for public. Este vorba despre bustul unei personalități elene dintre cele care şi-au pus amprenta asupra existenţei şi dezvoltării oraşului nostru. În acest sens, se poartă discuții cu reprezentanții Comunității elene. 

Costurile întregii investiții de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă se ridică la 4.367.323 de lei, bani de la bugetul local. Durata de realizare este de 12 luni, iar suprafața vizată este de 3.459 mp.

Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor fi de acord cu acest proiect.  


Un proiect de reamenajare a piațetei de la Biserica Greacă a ajuns, spre dezbatere și aprobare, pe masa aleșilor locali. Costurile se ridică la 4.367.323 de lei.

Ajunsă într-o stare avansată de degradare, piațeta amplasată în zona centrală a municipiului, lângă Biserica Greacă și secția „Lapidarium” a Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” Galați, face obiectul unui proiect de hotărâre propus consilierilor locali.

„Starea spațiilor analizate nu mai corespunde nevoilor estetice și sociale ale locuitorilor. Construcțiile, reprezentând fântâna arteziană, pergola, grădina în trepte, pavajul prezintă degradări structurale în urma efectelor manifestate în timp: acțiuni seismice, variații de temperatură, fenomene de tasare. Actuala formă a piațetei cât și amenajările exterioare nu permit activități cum ar fi: promenadă, loc de joacă pentru copii, sport, agrement, spații verzi amenajate”, explică autoritățile convinse de „necesitatea creării unei noi identități a piațetei”.

„O amenajare unitară pe tot amplasamentul care să ofere un aspect modern, curat, o zonă atractivă din punct de vedere al dotărilor și calității spațiului public”, susțin autoritățile care au cuprins în proiect: amenajare platforme pietonale cu plăci de granit; amenajare spații verzi cu sistem de irigații; realizare fântână arteziană, gradene, jardiniere; rețea de apă și canalizare; sistem de iluminat cu corpuri led; amenajare peisagistică; înierbare spațiu verde cu gazon tip rulou; plantare arbori și arbuști; mobilier urban.

Valoarea totală a investiției se ridică la 4.367.323 de lei, iar durata de realizare este de 12 luni.

Vom reveni cu informații.

Citit 5973 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 09:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.