Investiţii de zeci de milioane de lei, votate la foc automat de aleşii locali

Investiţii de zeci de milioane de lei, votate la foc automat de aleşii locali
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Relocarea serviciilor de buletine, paşapoarte, înmatriculări, examinări şi permise auto în clădirea fostului Liceu Nr. 3, renovarea Sălii Sporturilor, a fostelor cinematografe şi a arenei de box, precum şi transformarea fostului centru de transfuzii din Ţiglina I în creşă sunt printre cele mai importante investiţii ale căror costuri au fost votate joi, 16 martie, de aleşii locali. Pentru aceste obiective Primăria Galaţi a obţinut finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar pentru punerea lor în operă era nevoie de aprobarea documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici.

Consilierii locali au fost convocaţi de îndată în şedinţă extraordinară online, pentru a aproba 26 de proiecte de hotărâre urgente. În marea lor majoritate, acestea erau investiţii pentru care municipalitatea a semnat contracte de finanţare în cadrul PNRR.

"Ne-am convocat de îndată, pentru că avem un calendar foarte strict al termenelor pe care trebuie să le respectăm, astfel încât aceste proiecte pe fonduri europene să fie duse la bun sfârşit. Vă mulţumesc pentru susţinerea acestor proiecte, care intră într-un ritm din ce în ce mai accelerat", a declarat preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Sorin Enache.

Cel mai valoros proiect

Dintre toate proiectele votate, cel mai scump are ca obiectiv renovarea energetică şi amenajarea imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 25. Este vorba, după cum v-am mai informat, despre un imobil care a aparţinut fostului Liceu Nr. 3 (Metalurgic) la al cărui parter funcționează o secție a Poliției Locale Galați. Primarul Ionuţ Pucheanu îşi doreşte să-l transforme într-un „citizen hub”, adică un centru în care să fie relocate serviciile de evidenţa persoanei, paşapoarte, înmatriculări, examinări şi permise auto. Conform deciziei aleşilor, valoarea totală a investiției se ridică la 21,65 milioane de lei, în condiţiile în care finanţarea din PNRR este de numai 10,01 milioane de lei.

Renovări de peste 15 milioane de lei fiecare

Renovarea energetică a Sălii Sporturilor a fost calculată la o valoare de peste 15,98 milioane de lei, în care finanţarea înseamnă 11,52 milioane de lei.

Pentru renovarea energetică a unui corp de clădire aparţinând Căminului de bătrâni „Ștefan cel Mare și Sfânt”, valoarea totală a investiției a fost socotită la 15,85 milioane de lei, din care finanţarea PNRR reprezintă doar 6,73 milioane de lei.

Costisitoare va fi renovarea integrată a unui alt corp de clădire de pe strada Traian nr. 254, aparţinând Poliției Locale - 15,66 milioane de lei, din care finanţarea asigurată reprezintă 9,46 milioane de lei.

„Ţiglina”, mai scumpă decât „Flacăra” şi „Dacia”

Renovarea energetică a fostului cinema „Ţiglina” se dovedeşte a fi mai scumpă decât investiţiile de câte 12,19 milioane de lei necesare fostelor cinematografe „Dacia” şi „Flacăra”. Proiectanţii au calculat lucrări necesare în valoare de 13,15 milioane de lei, din care finanţarea europeană înseamnă doar 2,57 milioane de lei.

Cât costă Arena de box şi creşa din Ţiglina

Pentru renovarea energetică a imobilului din strada Mihai Bravu nr. 3 (Arena de box), valoarea investiţiei depăşeşte 8,28 milioane de lei, dar finanţarea europeană este de doar 3,7 milioane de lei. Un decalaj similar între costurile totale şi finanţare se remarcă şi în cazul transformării fostului centru de transfuzii din Ţiglina I în creşă. Valoarea totală a fost calculată la 6,95 milioane de lei, în vreme ce PNRR aduce doar 3,04 milioane de lei.

Rămâne de văzut care vor fi costurile finale şi de unde va avea bani Primăria pentru a suporta diferenţele.

Citit 3488 ori Ultima modificare Duminică, 19 Martie 2023 12:14

4 comentarii

  • postat de Zz
    Vineri, 17 Martie 2023 14:33
    95.76.19.***
    Procuratura și celelalte instituții de stat trebuie sa fie
    oarecum pe faza. Nu ca se fac multe proiecte este rau ci faptul ca lucrările,OFERITE PE TAVA, SUNT EFECTUATE DE ANUMITE FIRME CARE PE BANI MULTI EXECUTA LUCRARI PROASTE SAU CHIAR NU LE FINALIZEAZA. Este situația tuturor lucrărilor efectua
    0
    0
  • postat de MM
    Vineri, 17 Martie 2023 11:24
    5.13.203.***
    Uitativa la complexul din Tiglina I cum arata astazi si faceti o comparatie cum era acest complex in perioada anilor '70-'80, care ce sa vezi, acest complex ultramodern, era emblema Galatiului.
    Astazi este cel mai elocvent "KITSCH" postdecembrist al intregului oras Galati.
    Multumim din inima POLIT
    0
    0
  • postat de costel
    Vineri, 17 Martie 2023 09:21
    89.39.81.***
    Urmareste cineva realizarea investitiilor ?
    0
    0
  • postat de Das
    Joi, 16 Martie 2023 21:27
    89.136.7.***
    Renovarea de urgenta a gradinei de vara !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.