Guvernul, criticat pentru modul de reducere a cheltuielilor. CARTEL ALFA: Austeritate numai pentru unii?

Guvernul, criticat pentru modul de reducere a cheltuielilor. CARTEL ALFA: Austeritate numai pentru unii?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Confederația sindicală Cartel ALFA a luat act „cu profundă îngrijorare” de proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, proiect publicat în mass-media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României. Deși este vorba despre un document neoficial, conținutul său, coroborat cu declarațiile publice ale unor reprezentanți ai guvernului și cu alte proiecte de măsuri publicate vehiculate recent tot pe surse, conturează intenția guvernului de a introduce un pachet de austeritate cu măsuri distrugătoare pentru cetățeni și interesul public”, se arată într-un comunicat remis de Cartel ALFA.

Sindicaliștii spun că este clar că „partidele aflate la guvernare nu au niciun interes pentru buna funcționare a economiei și societății, pentru sustenabilitate și pentru bunăstarea cetățenilor, ci sunt exclusiv orientate către prezervarea propriilor privilegii și ale acoliților lor, sacrificând fără scrupule interesul public”.

„Astfel, dacă ar fi conștientizat că situația este suficient de gravă astfel încât să implice măsuri de austeritate, atunci ar fi început cu exemplul personal și de sus în jos: reduceri semnificative din aparatul guvernamental central supraîncărcat, implementarea deciziei referendumului de reducere a numărului de parlamentari, tăierea subvențiilor publice pentru partidele politice, de la an la an sume din ce în ce mai mari și mai sfidătoare.

Politicienii nu renunță la absolut nimic din privilegiile lor (indemnizații generoase, sedii asigurate, mașini și tot ce înseamnă beneficii asigurate din fonduri publice), în schimb vor să taie fără scrupule din mijloacele de subzistență ale lucrătorilor, tichete de masă sau indemnizații de hrană, elemente care de cele mai multe ori fac diferența pentru asigurarea nevoilor de bază de la o lună la alta”, potrivit documentului.

„Intenția de trecere a unor servicii centralizate în domeniul sanitar-veterinar și de siguranța alimentelor sau al asistenței sociale va duce la destructurarea acestora, haos instituțional, probleme cu respectarea legislației comune europene. În spatele unei eventuale «eficientizări» economice - de fapt trecerea unor servicii de la administrația centrală către administrația locală, fără asigurarea unor surse de finanțare -  se realizează o politizare care nu mai poate fi controlată.

Costurile sau așa-zisele economii realizate prin destructurarea unor domenii de activitate centralizată vor fi achitate tot de cetățeni și agenții economici mici și mijlocii, prin erodarea unor servicii publice. În cazul unor epidemii, contaminări, acțiuni de fraudă, ce capacitate de intervenție în domeniul siguranței alimentelor vor avea niște agenții județene, necoordonate, aflate în subordinea Consiliilor Județene și finanțate incert?”, conform comunicatului.

 

Citit 1019 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2023 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.