Contractul şi Acordul colectiv de muncă din Primărie – nelegale

Contractul şi Acordul colectiv de muncă din Primărie – nelegale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Drepturile speciale în valoare de 600 de lei net, trimestrial, pentru o ţinută decentă, indemnizaţia de înmormântare egală cu două salarii medii brute pe economie şi ajutorul de până la 5.000 de lei anual pentru salariaţii Primăriei care suferă de boli incurabile au fost declarate ilegale * 

La un an după ce le-au votat, consilierii locali au revocat hotărârile privind contractul colectiv de muncă şi acordul colectiv de Muncă din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. Aleşii au fost siliţi să dea înapoi deoarece Prefectura a constatat abateri de la legalitate în prevederile celor două documente care ar fi trebuit să fie, şi la această dată, în vigoare.

Din fericire, salariaţii funcţionari publici şi contractuali ai Primăriei nu vor trebui să restituie drepturile speciale financiare din cauza cărora contractul şi acordul au fost declarate nelegale, pentru că nu au beneficiat niciodată de ele. Năucitoare sunt viteza de melc cu care s-a mişcat municipalitatea şi faptul că sindicaliştii nu au ştiut că legile de muncă pe care le-au semnat au fost desfiinţate!

Viteza din Primărie

Contractul colectiv de muncă şi Acordul colectiv de muncă al salariaţilor, fie ei contractuali sau funcţionari publici, din Primăria municipiului Galaţi au fost semnate pe 17 mai 2010 de primarul Dumitru Nicolae şi de Sindicatul Independent al Primăriei şi Sindicatul Funcţionarilor Publici din Aparatul Propriu de Specialitate al Primăriei Galaţi.

Bizar, aleşii locali le-au votat în Consiliul Local abia pe 7 octombrie 2010, cu patru luni mai târziu! Pe 8 aprilie 2011, printr-o adresă oficială, prefectul Cosmin Păun le-a cerut aleşilor să revoce hotărârile care consfinţeau contractul şi acordul colectiv de muncă, deoarece conţin cauze nelegale.

În adresa prefecturii se arată negru pe alb care sunt prevederile ilegale. „Salariaţilor li se acordă trimestrial drepturi speciale pentru o ţinută decentă în cuantum de 600 de lei net”, este prima prevedere declarată nelegală de prefect.

„În cazul decesului unei persoane angajate sau a unor decese în familia funcţionarului public (soţ, soţie, rude de gradul I) acesta va beneficia de o indemnizaţie de înmormântare egală cu două salarii medii brute pe economie”, este cea de-a doua.

„Pe baza unor documente medicale din care să rezulte că suferă de boli incurabile, angajatul va beneficia de un ajutor de până la 5.000 de lei anual”, prevede cea de-a treia clauză declarată nelegală. Din aprilie, de când prefectul le-a cerut ferm, în scris, „revocarea cu celeritate” (adică repede) a celor două hotărâri, nu s-a întâmplat nimic, până joi, 30 septembrie, când, fără un cuvânt sau o întrebare, aleşii şi-au dat votul pentru desfiinţarea lor.

Atât surse din Primărie, cât şi surse sindicale ne-au asigurat că salariaţii municipalităţii nu vor fi siliţi să restituie sume de bani primite, pentru că nu au beneficiat deloc de aceste drepturi speciale cuprinse în contractul şi acordul de muncă.

„Nu am ştiut nimic!”

Liderul Sindicatul funcţionarilor publici din aparatul propriu de specialitate al Primăriei Galaţi, Marcel Gurzu, a fost extrem de surprins să afle de la noi că hotărârile CL privind acordul şi contractul colectiv de muncă pe care le-a semnat acum un an au fost desfiinţate. „Noi nu am fost consultaţi şi nu ni s-a spus nimic!

Ele au fost votate acum un an. Prefectul ar fi trebuit să le atace în contencios, nu să ceară revocarea lor după şase luni. Regret faptul că, şi cu actele în vigoare, salariaţii nu au beneficiat de drepturile speciale, în principal de ajutorul pentru cei care suferă de boli incurabile.

Dacă au decis că aceste trei drepturi privind ţinuta, decesul şi bolile incurabile sunt ilegale, ar fi trebuit să le scoată, nu să desfiinţeze actele în totalitate! Voi ataca în contencios revocarea şi voi cere daune pentru prejudiciul cauzat”, ne-a declarat Gurzu.

În acest moment, relaţiile de muncă din Primărie nu sunt în aer, pentru că sunt în vigoare contractele individuale de muncă ale personalului contractual şi dispoziţiile primarului prin care sunt numiţi în funcţii funcţionarii publici.

Rămâne însă totuşi întrebarea dacă aceasta este viteza de lucru în Primăria Galaţi: patru luni pentru adoptarea în CL a contractului şi a acordului colectiv de muncă, şase luni pentru controlul de legalitate şi încă patru luni pentru respectarea deciziei prefecturii. Un an de zile pentru revocarea unor acte cu clauze nelegale...

Citit 5808 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.