Eugen Chebac - un preşedinte de CJ îngrijorat

Eugen Chebac - un preşedinte de CJ îngrijorat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Domnule preşedinte, cum credeţi că va fi afectat judeţul de criză şi la ce soluţii v-aţi gândit?

- Galaţiul va fi afectat de criza economică şi mai ales criza financiară prin faptul că se vor reduce veniturile salariale şi investiţiile, se vor împuţina locurile de muncă, iar gradul de colectare a veniturilor la buget va scădea. Cel mai mult mă îngrijorează faptul că neavând până la această oră o idee de proiect de buget pentru 2009, nu ştiu cum voi executa în continuare lucrările pe proiectele pe care le am, finanţate de Uniunea Europeană şi cofinanţate de CJ Galaţi. Asta este cea mai grea problemă pentru Consiliu, să nu am sursă de cofinanţare pentru proiectele începute.

În perspectivă, mă gândesc ce voi face cu noile proiecte care vor trebui accesate şi la care lucrez. O soluţie ar fi apelarea la un credit bancar pentru susţinerea confinanţărilor şi a investiţiilor proprii ale Consiliului. Dar asta nu o voi face decât în a doua jumătate a anului 2009, pentru a vedea gradul de îndatorare a bugetului CJ şi costurile generate de credit. Nu voi merge pe ideea să fac împrumuturi şi alţii să le plătească. Eu le fac, eu le plătesc. De altfel, şi în viaţa privată ca manager de societăţi comerciale, pe acelaşi principiu am mers. Vreau să conduc Consiliul ca pe propria mea afacere, în interesul locuitorilor judeţului.

- În acest moment, CJ mai are de plătit vreo datorie?

- Mai am o restanţă de vreo 40 miliarde de lei vechi din creditul pentru susţinerea SAPARD, făcut în mandatul 2000-2004.

- Sunt investiţii la care sunteţi dispus să renunţaţi în favoarea programelor europene şi transfrontaliere?

- Nu am investiţii în curs care să fie finanţate din alte fonduri decât europene. Din fondurile proprii, indiferent ce s-ar întâmpla, trebuie să menţin viabile drumurile judeţene. Şi voi aloca bani suficienţi. Am făcut un efort mare în 2008 şi am reabilitat peste o sută de km de drumuri judeţene prin covoare asfaltice, dar din reţeaua de 856 km mi-au rămas destule drumuri. Am dat o sută de km la Drumuri Naţionale: DJ 261 şi DJ 242, de la intersecţia DN 25 prin Gârboavele, Cuca, Vârlezi, Bălăbăneşti, ieşirea în judeţul Vaslui până la Bârlad.

- Care e principala zonă de drumuri pe care vreţi să o reabilitaţi?

- Este vorba de DJ 251 Izvoarele-Cudalbi care va face joncţiunea cu DJ 253, Umbrăreşti, Cudalbi, Băleni, Viile. Şi voi face ca traficul să meargă pe centrul judeţului şi după aceea să se bifurce la Cudalbi: o parte din trafic să meargă pe DN 26 spre Oancea şi ieşirea din ţară, iar o parte către DN 25, cu ieşire la Umbrăreşti şi mai departe spre Tişiţa, în drumul european. Investiţia depăşeşte 20 de milioane de euro, proiect câştigat prin Programul Operaţional Regional Axa II, la care trebuie să vin cu o contribuţie substanţială, de 15 la sută.

- PD-L nu are funcţii la nivelul CJ. Veţi schimba vicepreşedinţii Consiliului sau şefii de comisii?

- În politică este posibil orice, dar aceste lucruri trebuie analizate pe etapele următoare. Nu văd un impediment că PD-L nu are un membru în executivul CJ, cum, de altfel, nu văd de ce un membru al PNL ar incomoda dacă este în executivul CJ. Până la urmă, toate prerogativele sunt ale preşedintelui CJ, iar preşedintele poate sau nu să delege competenţe către ceilalţi vicepreşedinţi. Eu am spus că sunt dispus să conduc CJ chiar în minoritate, pentru că voi promova numai proiecte de hotărâri pentru dezvoltarea judeţului.

- Ce ne puteţi spune de mult-promisa Centură a Galaţiului?

- Una dintre solicitările noastre este ca prioritară să fie introducerea în bugetul lui 2009 măcar a studiul de fezabilitate şi proiectarea pentru centura Galaţiului. Fie că vrem sau nu, Centura tot va fi făcută pentru că noi trebuie să facem legătura între drumul E86 Odesa-Ismail-Reni-Giurgiuleşti şi E85 Bucureşti-Suceava.

- Ce le transmiteţi primarilor din judeţ?

- Priorităţile mele vor fi: întâi, asigurarea cheltuielilor de funcţionare pentru toate primăriile judeţului Galaţi, doi, confinaţarea proiectelor câştigate de CJ şi de Primării şi trei, investiţiile proprii şi ale CJ şi ale administraţiilor publice locale, care vor trebui să se încadreze în planul de modernizare a satului românesc. Nu voi ţine cont de coloratura politică, ci de performanţa unui primar. Să nu se aştepte careva că voi finanţa din bugetul propriu investiţii care puteau fi atrase pe alte surse, cu finanţare europeană. Voi fi drastic. Mi-e mai uşor cu un milion de euro să cofinanţez şase proiecte decât să dau un milion de euro pe un proiect.

Citit 1763 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.