Interviu cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu „Incompetenţa şi corupţia, mărcile Guvernului Boc”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu „Incompetenţa şi corupţia, mărcile Guvernului Boc”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „UNPR, un partid de dezertori politici şi oportunişti cum nu a existat până acum, care foloseşte cu eficienţă şantajul cel mai ordinar posibil pentru a-şi atinge scopul câţiva dintre liderii partidului” * „Traian Băsescu lansează teme politice parazite, care să îndepărteze opinia publică de la subiectul principal şi, dacă pici în capcană, ajungi să te domine” * „A doua marcă a Guvernului Boc, după incompetenţă, este corupţia, corupţie care alimentează baronii locali, căsuţa partidului şi care urcă până la vârf, la primul ministru” *

Spre deosebire de alţi lideri de partid, care au sfârşit pe uşa din dos a formaţiunii politice pe care au condus-o, se bucură în continuare de respectul şi aprecierea PNL, fiind liderul grupului parlamentar. Istoria recentă îl reţine drept premierul care i-a rezistat lui Traian Băsescu.

Vă oferim în exclusivitate un interviu cu fostul prim-ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu.

- La Galaţi, traficul de ţigări e în floare, şi totuşi, Inspectoratul Poliţiei de Frontieră se mută la Iaşi. Cum comentaţi?

- Chestiunea aceasta îmi aduce aminte de o reclamă veche în România: o mână spală pe alta şi săpunul Bob pe amândouă. Cam aşa se întâmplă şi acum: mafia nu dispare, se recompune. Nu mă aştept atâta timp cât Traian Igaş conduce Ministerul de Interne să vedem nişte măsuri care să stopeze traficul de ţigări. De ce? Pentru că a doua marcă a guvernului Boc, după incompetenţă, este corupţia, corupţie care alimentează baronii locali, căsuţa partidului şi care urcă până la vârf, la primul ministru, aşa încât nimic mai firesc decât să-l vedem pe şeful poliţiei „sancţionat” cu mutarea la Iaşi.

- Galaţiul a pierdut deja instituţii cheie - Inspectoratul de Construcţii, Regionala CFR, în favoarea Constanţei sau Iaşiului. Nu cumva toate astea sunt menite să amortizeze şocul regionalizării?

- Sigur că pot exista măsuri cu bătaie lungă şi ascunse, însă eu nu cred în proiectul regionalizării. Eu cred în descentralizare şi nu în centralizare, pentru că tendinţa europeană în democraţiile avansate este de a aduce cât mai aproape de puterea şi decizia de cetăţean. Eu cred că proiectul de reorganizare nu e decât o încercare a actualului regim de a deturna atenţia cetăţenilor de la adevăratele probleme şi, mai mult, că nu se va realiza în actualul mandat sub nicio formă. Noi ne vom opune.

- Crearea USL cu mai bine de un an înainte de alegeri poate eroda imaginea Uniunii şi voturile populaţiei?

- USL a apărut ca o necesitate obiectivă. După alegerile din 2008 şi 2009 a urmat o depărtare a votanţilor de actuala putere şi creşterea unei stări de aşteptare către o alternativă. USL a venit ca răspuns la această aşteptare a cetăţenilor de creare a unei alternative serioase, solide, la actuala putere politică. S-ar putea ca unii să aibă aşteptări prea mari, dar eu cred că marea majoritate a cetăţenilor sunt realişti, ştiu că opoziţia nu poate lua deciziile în locul puterii. Avantajele şi impactul pozitiv al creării USL sunt mult mai mari decât posibilele riscuri.

- Se vorbeşte de scăderea în sondaje a USL şi de creşterea Partidului Poporului...

- Am văzut sondajele făcute de diferite institute care spun că de şase luni USL nu a scăzut în opţiuni. Şi înaintea alegerilor trecute au apărut formaţiuni de laborator precum Partidul Poporului, care nu au ţinut decât câteva luni. Am convingerea că e o apariţie efemeră.

- Cum funcţionează USL Galaţi dacă liderul PC, Eugen Durbacă, vrea Primăria, iar PSD-istul Eugen Chebac candidează cu UNPR?

- În ceea ce priveşte candidaturile USL Galaţi pentru preşedinţia Consiliului Judeţului şi Primăria Galaţi - dr. Nicolae Bacalbaşa şi Marius Stan - lucrurile s-au aşezat pe un făgaş corect şi eficient din perspectiva alegerilor. Celelalte personaje reflectă atitudinea pe care o văd des pe scena politică românească: persoane care au ambiţii politice personale şi care pentru a şi le duce la îndeplinire nu se dau în lături de la orice gest politic, orice compromis.

Mai presus de orice este interesul lor, exemplul cel mai bun fiind apariţia UNPR, un partid de dezertori politici cum nu a existat până acum, un partid care s-a înfiinţat între alegeri, fără să fi fost votat, şi care şi-a creat un grup parlamentar prin migraţia unora dintre parlamentarii aleşi pe listele altor partide. Un partid care nu are niciun fel de legitimitate politică şi care foloseşte cu eficienţă şantajul cel mai ordinar posibil pentru a-şi atinge scopul câţiva dintre liderii partidului. Un partid fără ideologie, plin de oportunişti, cei care nu şi-au găsit locul, care au fost din diferite motive marginalizaţi, au plecat la UNPR. Toate figurile mai mult sau mai puţin deplorabile au ajuns acolo.

Prin şantaj au obţinut poziţii în guvern, în structuri administrative şi se vorbeşte intens despre două fotolii ministeriale pe care le vor primi, de Externe şi de Agricultură. Nu au limită! Stai şi te întrebi cine e mai vinovat: cel care practică şantajul sau cel care îl acceptă. Cred că UNPR va fi un partid de existenţă efemeră ca şi partidul lui Dan Diaconescu.

- Un mare regret al liberalilor gălăţeni este că proiectul noului spital iniţiat în timpul mandatului dvs de premier a fost îngropat de actuala putere. Cum comentaţi în contextul în care Spitalul Judeţean colcăie de viruşi şi riscă să-şi piardă autorizaţia?

- Actuala putere închide spitale, noi ne-am pus problema să construim spitale. Ministrul Eugen Nicolăescu a dat curs propunerii mele de a construi opt spitale universitare de urgenţă regionale plus 20 de spitale judeţene. De ce, pentru că infrastructura spitalicească este una extrem de învechită, clădirile sunt infestate de viruşi şi trebuie o infrastructură nouă, modernă. Din păcate, la Galaţi actuala putere a îngropat proiectul. La Bacău, însă, clădirea spitalului nou este aproape terminată.

- Care este secretul în a-i ţine piept preşedintelui Traian Băsescu?

- Sincer, nu am stat să fac o analiză retrospectivă. Eu cred că Băsescu trebuia să înţeleagă că în fond, ca să glumesc, în fişa postului fiecare are atribuţiile lui. Nu am consimţit să cedez din atribuţiile primului ministru, cum se întâmplă astăzi cu Boc. Cu Constituţia în faţă, mi-am îndeplinit mandatul, delimitându-mă de încercările pe care Băsescu le făcea permanent, cu abilitate, de a intra în „curtea Guvernului”. Dorinţa lui ascunsă era să acapareze PNL, să-l facă să se topească într-o entitate mai mare în care el să ia deciziile, cum se întâmplă în PD. M-am opus pentru că am fost ales în fruntea PNL nu pentru a-i pune pe tavă partidul, ci pentru a duce mai departe istoria PNL, promovând valorile şi principiile liberale.

Există şi astăzi la foarte mulţi lideri politici atitudinea de a intra pe nesimţite în jocul propus de Băsescu. El lansează teme politice parazite care să îndepărteze opinia publică de la subiectul principal şi, dacă pici în capcană, ajungi să te domine. Eu am încercat să mă detaşez de schema asta şi cred că am reuşit.

Citit 4444 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2011 23:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.