Ingrediente: 3-4 mere mari, acrișoare, zeama de la o jumătate de lămâie, 4 ouă de mărime medie, 120 de grame şi 4 linguri cu vârf (100 de grame) de zahăr tos, 25 de grame de unt, 1 linguriță rasă de sare, 150 de grame de făină, 75 ml de ulei sau 100 de grame de unt topit, la temperatura camerei, 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.
Preparare: Într-o formă se caramelizează 4 linguri de zahăr tos și se adaugă 25 de grame de unt. Apoi se curăță merele de coajă și se taie în bucăți potrivite. În funcție de mărimea merelor, acestea se pot tăia în 8, 10, 12 sau mai multe felii. Se pun într-un castron și se stropesc cu zeama de lămâie. După ce caramelul s-a întărit, distribuim merele în formă.
În vasul mixerului, se pun ouăle întregi și se adaugă sarea, 120 de grame de zahăr și 1 plic de zahăr vanilat. Se mixează ouăle până când zahărul s-a dizolvat complet. Peste crema de ouă, adăugăm uleiul, bătând în continuare cu mixerul, la viteză medie. După ce uleiul (untul) s-a încorporat în crema de ouă cu zahăr, se adaugă făina și se încorporează.
Imediat ce compoziția a fost bine omogenizată, o turnăm deasupra merelor din formă. Nivelăm suprafața cu o spatulă lungă și verificăm imediat dacă e deja încins cuptorul.
Coacem prăjitura timp de 30 de minute, la 180 de grade Celsius, până când a trecut testul scobitorii. Scoatem din cuptor prăjitura și o lăsăm câteva minute (vreo 10) în formă.

