Ce taxe plătesc gălăţenii în 2012?

Ce taxe plătesc gălăţenii în 2012?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Impozitele locale au crescut cu cinci la sută pentru persoanele fizice * Persoanele juridice au scăpat de majorare *

Contribuabilii persoane fizice care achită integral, până la data de 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren sau impozitul pentru mijloacele de transport, beneficiază de o reducere de zece la sută. Pentru că, peste numai câteva zile, începe oficial colectarea dărilor locale de către Direcţia Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale, vă prezentăm astăzi un calcul estimativ al cuantumului impozitelor pe clădiri, terenuri şi vehicule, precum şi noile tarife pentru oficierea căsătoriei, curăţenie şi ecarisaj, în 2012. Birurile aplicate în anul fiscal 2012 în municipiul Galaţi sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 462, pe care o puteţi vizualiza  AICI

Din start, vă reamintim că toate impozitele şi taxele locale pentru persoanele fizice au fost majorate cu cinci la sută pentru persoanele fizice, în vreme ce birurile pentru persoanele juridice au rămas neschimbate. Decizia Consiliului Local de a creşte, în limita indicelui de inflaţie prognozat pentru anul în curs, nivelul dărilor s-a bazat pe faptul că, în ultimii doi ani, principalele impozite şi taxe locale nu au mai fost modificate. Justificarea aleşilor a fost aceea că administraţia are nevoie de bani pentru a asigura fondurile necesare finanţării cheltuielilor publice locale.

Facilităţi condiţionate

Nu trebuie neglijat nici faptul că aleşii au decis ca, în anumite condiţii, gălăţenii cu un venit mediu pe membru de familie de până la 200 lei să nu mai plătească impozitul pe clădiri şi impozitul pe terenul aferent. De asemenea, cei cu un venit mediu pe membru de familie cuprins între 201 lei şi 300 lei beneficiază de reducerea cu 55 la sută a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren aferent clădirilor, tot în anumite condiţii. Iată cât vă vor scoate din buzunar principalele biruri.

Impozitul pe clădiri

În Zona A de impozitare, impozitul pentru o cameră (25 mp) este calculat estimativ la 61 de lei, de la 58 cât a fost anul trecut. Pentru două camere (50 mp) impozitul este estimat la 122 de lei, pentru trei camere (67 mp) – 164 de lei, iar pentru patru camere (80 mp) – 196 de lei.

În Zona B, pentru aceeaşi cameră de 25 mp impozitul ar putea fi de 57 de lei. La două camere estimarea ajunge la 117 de lei, pentru trei camere – 157 de lei, iar pentru patru camere – 187 de lei.

În Zona C, pentru o cameră, impozitul s-ar majora de la 53 la 56 de lei. Pentru două camere impozitul ar putea ajunge la 112 de lei, pentru trei camere  – 151 de lei, iar pentru patru camere – 179 de lei.

În Zona D, impozitul pentru o cameră este estimat la 54 de lei. Pentru două camere s-ar putea plăti 108 lei, pentru trei camere  – 143 de lei, iar pentru patru camere  – 171 de lei.

Potrivit directorului Direcţiei Impozite şi Taxe, Elena Lovin, „impozitul se reduce în funcţie de anul construcţiei clădirii, cu 20 la sută pentru clădirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă şi cu 10 la sută pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă”.

Mai multe construcţii

Este important de ştiut că impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care au în proprietate mai multe construcţii, în afara celor situate la adresa de domiciliu se majorează. „Pentru cea de-a doua clădire, impozitul majorat este în procent de 65 la sută; pentru cea de-a treia clădire impozitul majorat este în procent de 150 la sută; începând cu cea de-a patra clădire, impozitul majorat este în procent de 300 la sută”, ne-a comunicat Direcţia Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale.

Lei la hectar

Potrivit Direcţiei de Fiscalitate, pentru terenurile amplasate în intravilan – terenuri cu construcţii – birurile se plătesc în funcţie de zona de impozitare. Astfel, pentru zona A, impozitul este de 7.779 de lei pe hectar, adică de 0,77 lei pe metrul pătrat. Pentru Zona B, impozitul la hectar este de 5.880 de lei, adică de 0,58 de lei pe metru pătrat. Zona C impune un impozit pe teren de 4.024 de lei, adică de 0,4 lei pe metru pătrat. În Zona D, impozitul pe un hectar de teren înseamnă 1.912 lei/ha adică 0,19 lei pe metru pătrat.

Motor sau vâsle?

Mijloacele de transport cu tracţiune mecanică sunt impozitate în funcţie de capacitatea lor cilindrică. Cel mai mic impozit auto se plăteşte pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1300 cmc - 59 de lei, cu trei lei mai mult decât aţi plătit anul trecut. Dacă aveţi o Dacia 1300 sau un Ford Fiesta, puteţi spune că aţi scăpat destul de ieftin. În cazul unui autoturism cu o capacitate cilindrică de 1700 cmc (de exemplu un Opel Astra), impozitul va fi de 171 de lei, cu nouă lei în plus faţă de anul trecut. O maşină cu o capacitate cilindrică de 2.100 cmc, de exemplu un Mercedes Clasa E, vă va obliga să scoateţi din buzunar 832 de lei, cu 40 de lei mai mult decât aţi dat în 2011. O maşină cu o capacitate cilindrică de 2500 cmc, cum ar fi un Audi A6, înseamnă un impozit majorat cu 47 de lei faţă de birul precedent, adică 983 de lei. Pretenţia de a avea un autoturism cu o capacitate cilindrică de 2900 cmc vă va uşura portofelul de 2.268 de lei, cu 108 lei mai mult decât aţi plătit anul trecut. O maşină de lux, vârf de gamă, un X5 sau … un Aro ideal pentru programul Rabla înseamnă un impozit de 5.177 de lei cu mult mai mult decât cei 4.930 de lei de anul trecut. 

Pe valuri

Pentru pasionaţii ambarcaţiunilor de tot felul, precizăm şi principalele impozite pentru mijloacele de tracţiune pe apă. Pentru luntre, bărci fără motor, folosite pentru pescuit şi uz personal se plăteşte 19 lei pe an, cu un leu mai mult decât în 2011. Bărcile cu motor sunt impozitate cu 190 de lei pe an, cu nouă lei mai mult decât în anul precedent. Pentru o navă de sport şi agrement peste 2,5 metri, dar nu mai mult de 6 metri, birul este de 368 de lei pe an.


Cu verighetă sau fără

Pentru căsătoriile oficiate la sediul Stării Civile înghesuit la parterul blocului A4, în zilele lucrătoare ale săptămânii şi în timpul programului instituţiei, nu plătiţi nimic. Dacă vă căsătoriţi într-o zi nelucrătoare, sâmbăta sau duminica, la sediul de pe Traian, taxa pe care va trebui să o plătiţi este de 72 de lei.

Mult mai scump este dacă alegeţi să vă oficializaţi relaţia tot în zilele nelucrătoare, sâmbăta şi duminica, dar după ora 19.00 sau în alt loc decât la sediul Stării Civile: 720 de lei! Plus că va trebui să asiguraţi transportul dus-întors al ofiţerului stării civile. Indiferent de zi sau de ora la care spuneţi „Da” în faţa ofiţerului Stării Civile veţi plăti o taxă de filmare în momentul oficierii căsătoriei de 11 lei şi o taxă de fotografiere de 7,50 de lei.

Desfacerea căsătoriei

Dacă vă doriţi din nou să fiţi liber sau liberă ca pasărea cerului, şi partenera sau partenerul este de acord, nu trebuie să vă plimbaţi prin tribunale, puteţi rezolva totul mult mai uşor plătind taxa specială pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă - 315 lei, cu 15 lei mai mult decât v-ar fi costat „libertatea” în 2011.


Curăţenia, mai scumpă cu 3 lei

În 2012 vom plăti o taxă de habitat de 53 de lei de persoană pe an, cu trei lei mai mult decât am plătit pentru curăţenie anul trecut. Gălăţenii care au grădini vor achita, în plus, 0,45 de lei pe lună pentru fiecare 100 de metri pătraţi. Deţinătorii de animale vor plăti şi ei lunar taxe suplimentare majorate: 6,50 de lei pe cap de bovină, 1,30 de lei pentru un porc, 13 lei pe cap de cal, măgar sau catâr şi 1,30 de lei pe cap de oaie sau capră. 


Ham! Taxa de ecarisaj

Evident, nici taxa de ecarisaj nu face excepţie de la majorare. Persoanele fizice vor plăti în loc de 2,50 de lei, cât au dat anul trecut, 2,60 de lei pe an taxă de ecarisaj. În cazul persoanelor juridice, taxa de ecarisaj va fi de 53 de lei pe an, cu 3 lei mai mult decât în 2011. Birul este plătit şi de asociaţiile de locatari şi proprietari care sunt considerate unităţi juridice la fel ca orice alte asociaţii de pensionari sau de altă natură.


 

Citit 6905 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2012 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.