Colectarea selectivă, muncă de Sisif în oraşul nesimţirii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Colectarea selectivă, muncă de Sisif în oraşul nesimţirii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cauză că igloo-urile se golesc prea rar, gunoaiele sunt colectate selectiv… pe jos! * „Telefonul verde” al Ecosal funcţionează doar în sistem Romtelecom    

„Locuiesc în Micro 19, Bloc U1.  Lângă bloc au apărut vestitele pubele ecologice (ISPA) pentru selectarea deşeurilor.  E OK, aşa şi trebuie.

Problema constă în faptul că aceste pubele nu sunt golite şi deja gunoiul s-a strâns în jurul lor. Nu se ştie frecvenţa ridicării deşeurilor. Fac precizarea că această operaţiune nu s-a mai efectuat de mai bine de o lună. Eiii...  aici intervine "lanţul slăbiciunilor", legea cauzei şi a efectului:

Pentru că nu mai încap deşeuri în pubele, lumea a pus deşeurile lângă pubele... pe jos. Alţi "civilizaţi" văzând că sunt gunoaie pe jos au aruncat saci de gunoaie menajere tot lângă pubele. Că aşa e la noi, din păcate.

Astfel, din ce trebuia să fie o acţiune "eco" a devenit o oglindă a nesimţirii. Am sunat la numărul pentru sesizări afişat pe toate pliantele legate de proiectul ISPA (0800800329) dar se pare că nici acum nu-i funcţional. Le-am scris şi un e-mail... la care n-am primit niciun feedback. În plus tot "dumnealor" se plâng că aceste pubele sunt distruse de ţiganii în căutare de PET-uri şi metale. În concluzie nu ştiu unde să mă adresez pentru nişte informaţii legate de frecvenţa colectării deşeurilor. Eu am impresia că au uitat de aceste pubele”, ne-a scris, recent, un gălăţean.  

Frecvenţa de ridicare a deşeurilor: când e nevoie!

În momentul de faţă nu există o frecvenţă anume, stabilită clar, pentru golireai igloo-urilor în care se colectează selectiv hârtia, plasticul şi sticla, ne-a explicat şeful serviciului public de salubritate Ecosal, Ion Ionescu. Potrivit acestuia „în primă fază se stabilise o frecvenţă de ridicare a gunoiului o dată la două zile, însă orarul nu era eficient; erau şi sunt în continuare puncte în care abia o dată pe lună ar trebui golite containerele, în timp ce alte puncte trebuie într-adevăr golite la două zile, cum este cazul punctelor din I.C.Frimu.

Pentru an nu cheltui inutil motorina cu maşinile cele noi în care se descarcă igloo-urile, am stabilit un alt sistem. Avem dispecerul care circulă în oraş şi stabileşte, de la zi la zi programarea de ridicare, funcţie de nevoi – dacă containerele sunt pline, a doua zi sunt ridicate, dacă nu, nu!”. Dacă acest program s-ar respecta, probabil că gunoaiele colectate selectiv nu s-ar mai lăsa pe lângă pubele, aşa cum ne-a sesizat gălăţeanul din Micro 19.

Cât priveşte numerele de telefon la care se pot reclama problemele legate de serviciul de salubritate, trebuie făcută o precizare. Deşi semnatarul mesajului către Viaţa liberă a spus că numărul de telefon 0800800329 nu este funcţional, acest fapt nu se confirmă. Trebuie, însă să precizăm că apelarea numărului de telefon poate fi posibilă doar din reţeaua Romtelecom, căci de pe mobil nu se face legătura, ci doar îţi răspunde robotul că „numărul de telefon nu poate fi apelat”. Aşadar, cititorul nostru care nu a reuşit să sesizeze telefonic problemele poate că a sunat de pe un mobil. Problema tehnică i-am sesizat-o şi directorului Ion Ionescu, acesta promiţând că o va remedia. Până atunci însă, problemele pot fi sesizate şi la 0236-312.282 (Romtelecom), 0372-741.887(Vodafone).


Se mută containerele

Dacă, în primă fază, cele 660 de containere special destinate colectării selective a gunoiului au fost instalate în anumite puncte din oraş, ulterior, igloo-urile au început să îşi schimbe… locurile. Aşadar, gălăţenii care nu au mai găsit containerele de plastic în locul în care le ştiau trebuie să stea liniştiţi: nu suferă de vedenii. „La sesizarea cetăţenilor care ne-au spus că le este incomod să ducă gunoiul menajer într-o parte şi cel colectat selectiv în altă parte, am decis unele schimbări. Unele igloo-uri sunt mutate acum în apropierea punctelor gospodăreşti de gunoi menajer, la maxim 100 de metri de locul stabilit iniţial”, a explicat şeful Ecosal, Ion Ionescu.


 

Citit 2386 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.