Adio, comasare! Bun venit locale şi parlamentare! Politicienii gălăţeni aşteaptă alegerile!

Adio, comasare! Bun venit locale şi parlamentare! Politicienii gălăţeni aşteaptă alegerile!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Candidaţii înfrânţi în alegerile locale din 3 iunie îşi vor putea lua revanşa în toamnă, dacă prind trenul către Parlament  

Gălăţenii, nu numai ei, nu vor mai fi chemaţi la urne în luna noiembrie ca să voteze un cârd de candidaţi de toate neamurile: primari, consilieri locali şi judeţeni şi parlamentari şi să-şi caute favoriţii în „tomul” de buletine de vot. Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea USL şi a decis că alegerile locale nu pot fi comasate cu cele parlamentare. E drept, deocamdată nu se ştie dacă decizia de neconstituţionalitate vizează comasarea în sine sau procedura prin care se realizează, prelungindu-se mandatelor aleşilor locali şi judeţeni.

Potrivit liderului PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, în acest moment, legea comasării fiind declarată neconstituţională, este valabilă actuala legislaţie. Conform acesteia, alegerile locale ar trebui să aibă loc în prima duminică a lunii iunie (adică pe data de 3), iar cele parlamentare în toamnă. Vă reamintim că în 2008 alegerile locale au avut loc pe 2 iunie (primul tur), iar cele parlamentare pe 30 noiembrie.

E greu de spus ce se va întâmpla mai departe cu actul normativ prin care Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru comasarea alegerilor. Dacă actul normativ nu ar fi „sărit” Parlamentul, atunci s-ar fi reîntors pe masa legislativului care ar fi trebuit să modifice articolele declarate neconstituţionale, în 45 de zile.

Deputatul PC Bogdan Ciucă este însă de părere că democrat-liberalii nu vor mai face demersuri pe comasare şi vor renunţa la ea. „Ar fi o sinucidere să insiste pe o temă declarată neconstituţională. Comasarea a fost un tertip care i-ar fi ajutat prin confuzia generată în rândul alegătorilor”, ne-a declarat Bogdan Ciucă.

Deputatul liberal Victor Paul Dobre se întreabă retoric dacă „într-o ţară democratică, asumarea unei legi declarate neconstituţionale nu ar trebui să fie un motiv pentru ca Guvernul să-şi dea demisia”. Deputatul Bogdan Ciucă spune că decizia Curţii Constituţionale este o victorie a străzii şi că nu ar trebui să se împăuneze politicienii cu ea. Mai mult, afirmă că e o victorie parţială, nu totală, pentru că s-a rezolvat doar un capăt de cerere – alegeri separate, şi nu cerinţa totală – anticipatele.

Faptul că alegerile generale vor fi separate de cele locale, constituie o şansă pentru candidaţii care vor pierde în cursa pentru Primărie sau pentru preşedinţia judeţului. Ei îşi vor putea lua revanşa în toamnă, prinzând trenul spre Parlament. Noi am încercat, în cadrul unui sondaj, să aflăm dacă renunţarea la comasare constituie un avantaj sau un dezavantaj pentru candidaţii Galaţiului.

Victor Paul Dobre, liderul PNL : „Din moment ce USL a sesizat Curtea Constituţională şi a spus că nu este constituţională comasarea, e clar că am vrut alegeri separate. Suntem într-o construcţie politică, USL, şi vom câştiga alegerile atât la Primăria Galaţi cât şi la Consiliul Judeţului”. 

Nicolae Bacalbaşa, candidatul USL la preşedinţia CJ: „Nu este vorba de candidatul Nicolae Bacalbaşa, ci de modul în care Curtea Constituţională a curmat un grav atentat asupra desfăşurării vieţii democratice în România. În acest context, candidatul Bacalbaşa este cantitate neglijabilă. Comasarea alegerilor era o formă de fraudare aproape pe faţă a alegerilor de către o putere pentru care democraţia este o formă fără conţinut”.

Iulian Aramă, candidatul PDL la preşedinţia CJ: „Nu cred că este un avantaj şi nici un dezavantaj, deşi, sincer nu mi-am pus această problemă. Doar că va trebui să ne schimbăm strategia de abordare a alegerilor şi proiectul cu care vom veni în faţa alegătorilor. Nu vom mai fi o echipă ci candidat singur. Nu sunt tentat de Parlament şi sincer, dacă nu aş fi fost candidatul la preşedinţia judeţului cu siguranţă aş fi rămas candidat la Consiliul Judeţului. Prefer să rămân să fac ceea ce mă pricep”.

Eugen Chebac, candidatul UNPR la preşedinţia CJ: „Fie alegeri comasate, fie necomasate, pentru mine este aceeaşi situaţie. Faptele şi agenda cetăţeanului rămân aceleaşi. Am avut de două ori ocazia să merg în Parlament şi să fiu senator, dar am refuzat. Pentru mine mai importante sunt promisiunile şi agenda asumate faţă de cetăţenii Galaţiului. Sunt mai util aici decât acolo”.

Marius Necula, candidatul PDL la Primăria Galaţi: „Eu cred că este un dezavantaj faptul că alegerile nu vor fi comasate, pentru că efectul măsurilor luate de Guvern nu se va putea resimţi. Dacă alegerile ar fi avut loc în noiembrie, ar fi fost suficient timp pentru ca românii să-şi dea seama cu Guvernul a luat măsuri neplăcute, dar necesare; nu vor apuca să vadă partea bună a lucrurilor. Ca şi în cazul unui medicament, nu are gust bun, dar te face bine. Pentru gălăţeanul Marius Necula este însă îmbucurător că vom scăpa de Dumitru Nicolae. Eu cred că 2012 va însemna schimbarea garnituri de la conducerea oraşului astfel încât Galaţiul să prindă trendul oraşelor europene”. A recunoscut însă că este tentant de un nou mandat în Parlament.

Citit 2530 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.