Facilităţi de cursă (electorală) lungă - Mai cumpără cineva bilet?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Facilităţi de cursă (electorală) lungă - Mai cumpără cineva bilet?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zece la sută din populaţia Galaţiului circulă gratis cu autobuzul * Asta înseamnă totuşi aproape jumătate dintre cei care merg cu Transurb pentru că mai sunt oameni are ori au maşină, ori merg cu maxi-taxi * În 2011, graţie aleşilor locali care au stabilit o lungă listă de  facilităţi, Transurb a eliberat 259.935 de abonamente gratuite şi a vândut cu preţ întreg 54.399 *

Nu mai puţin de 259.935 de abonamente gratuite lunare pe o linie sau pe toate liniile a eliberat în 2011 SC Transurb pentru categoriile care beneficiază, prin lege sau prin hotărârea Consiliului Local, de facilităţi la transportul în comun. Numărul de abonamente depăşeşte populaţia oraşului Galaţi, aşa cum a fost ea numărată la ultimul recensământ, când au ieşit la socoteală 231.204 de locuitori! Sigur, comparaţia nu este tocmai onestă pentru că vorbim despre numărul total de abonamente pe an, nu despre abonamentele care s-au făcut lună de lună. Însă, chiar şi aşa, avem adevărata dimensiune a gratuităţilor pentru că aproximativ zece la sută din populaţia recenzată se plimbă gratis cu autobuzul. Vorbim aici despre întreaga populaţie, care mai cuprinde şi minori, şi deţinători de autoturisme, şi persoane care folosesc maxi-taxi sau taxi-ul. Adică oameni care văd autobuzele doar din exterior. E greu de demonstrat pe cifrele pe care le avem la dispoziţie, însă estimările noastre arată că aproximativ jumătate dintre persoanele care folosesc mijloacele Transurb o fac pe banii altora.

78.000 de abonamente la jumătate de preţ

Situaţia este chiar mai delicată de atât, pentru că abonamentelor gratuite din 2011 li se adaugă cele la jumătate de preţ, peste 78.000. Datele sunt oficiale şi ne-au fost furnizate pentru fiecare lună şi categorie de persoane în parte, de către directoarea SC Transurb, Genica Totolici. Pe lista tot mai lungă a persoanelor cărora li se asigură transport gratuit sau la jumătate de preţ se numără: revoluţionarii, veteranii, pensionarii cu pensii de până la 350 de lei, pensionarii de peste 65 de ani, pensionarii de invaliditate, alte categorii de pensionari, voluntarii Primăriei, donatorii de sânge, beneficiarii Cantinei de Ajutor Social, elevii şi studenţii din învăţământul de stat şi privat şi, mai nou, şomerii. Aşa cum am calculat noi, în acest moment peste 100.000 de gălăţeni ar avea dreptul să ceară transport gratis sau cu preţ redus. Precizăm că un abonament nominal pe toate liniile costă 80 de lei pe lună, iar unul nominal pe o linie 40 de lei.

Socoteala anului trecut

Anul trecut, SC Transurb a eliberat, în fiecare lună, în medie, 140 de abonamente gratuite pe toate liniile revoluţionarilor, totalul anual fiind de 1.723 de abonamente. Lună de lună, aproximativ 150 de veterani au beneficiat de aceeaşi facilitate şi la final s-au adunat 1.861 de abonamente. În medie, pe lună s-au mai eliberat şi 174 de abonamente gratuite pe o linie pensionarilor cu pensia de până la 350 de lei pe lună – adică 2.084 abonamente pe an. Tot lunar, cel puţin 20.314 persoane trecute de 65 de ani au primit abonament gratuit pe o linie aşa că la finalul anului s-au numărat 243.961 de abonamente. Tot pe o linie, au avut gratuitate şi pensionarii de invaliditate – în medie 818 pe lună – deci 9.813 abonamente pe an. Alte 483 de abonamente gratuite pe o linie au ajuns la beneficiarii Cantinei de Ajutor Social. În lunile celor două semestre ale anului şcolar între 5.000 şi 6.000 de elevi au avut abonament pe o linie la jumătate de preţ, în total fiind eliberate 55.675 de abonamente. Se mai adaugă şi 333 de abonamente pe o linie, cu reducere pentru donatorii de sânge. Plus 22.845 de abonamente pe o linie, la jumătate de preţ pentru alte categorii de pensionari (aproximativ 2.000 lunar). Plus voluntarii Primăriei. Total, 259.935 de abonamente.

Abonamente electorale în acest an

Consiliul Local a decis pentru anul acesta (electoral) să ofere abonamente gratuite pe toate liniile persoanelor cu vârsta peste 65 de ani facilitate acordată în 2007, 2008 şi 2009, dar care nu a fost posibilă în 2010, pe motiv că „era criză”. Încă din primele zile ale anului vârstnicii au format cozi la casele de bilete ale Transurb. Nu e de mirare că, potrivit Genicăi Totolici, pe ianuarie, 19.555 de persoane peste 65 de ani şi-au ridicat abonamentele pentru care restul gălăţenilor plătesc 80 de lei pe lună. Pentru gratuitatea pe o singură linie şi-au luat abonament 242 de pensionarii cu pensia sub 350 de lei şi 784 de pensionari de invaliditate. Alte 28 de persoane care mănâncă la Cantina de Ajutor Social şi-au luat abonamentele pe o linie cu jumătate de preţ. Acesta este doar începutul. Urmează restul categoriilor: donatori de sânge, veterani, revoluţionari, voluntari şi alţi pensionari. Plus cea mai nouă categorie, şomerii. Ciudat este că atunci când aleşii au decis să ofere transport şomerilor nu au întrebat şi SC Transurb. “Nu am avut cunoştinţă de această situaţie decât în momentul în care a intrat prin hotărâre de CL. Nu ştim câţi şomeri vor ridica aceste abonamente, dacă vor avea 20 de lei pentru ele. Şomerul mai degrabă se urcă în microbuz cu 1,5 lei sau cumpără un bilet de 3 lei”, spune Genica Totolici.

Calcul la rece

Am încercat să facem un calcul la rece şi să numărăm câte persoane din Galaţi ar fi îndreptăţite să ceară în acest moment, pe o lună, abonament gratuit sau cu preţ redus, pe o linie sau pe toate. Conform datelor Casei Judeţene de Pensii, în Galaţi sunt 33.021 de pensionari cu vârsta peste 65 ani, 3.046 de pensionari care beneficiază de indemnizaţia socială de 350 de lei şi 5.261 de pensionari de invaliditate. Şi fiecare dintre aceştia ar fi perfect îndreptăţit să ceară facilităţi în transport. Potrivit inspectorului general Doruleţ Resmeriţă, în Galaţi sunt peste 50.000 de elevi. La Universitatea “Dunărea de Jos” învaţă 6.700 de studenţi din municipiul Galaţi. Lor li se adaugă şi studenţii gălăţeni de la Universitatea „Danubius”, în jur de 2.400. AJOFM are în plată 2.845 de şomeri cu domiciliul în Galaţi. Mai punem 200 de revoluţionari, câteva zeci de donatori de sânge, 50 de voluntari, 80 de asistaţi ai Cantinei de ajutor social, veteranii, celelalte categorii de pensionari neincluse în facilităţile amintite, şi avem tabloul complet – peste 100.000 de suflete ar putea beneficia, lunar, de transport gratuit. Desigur, aceasta este doar o teorie, dar care reflectă în întregime dimensiunea situaţiei generate de aleşii noştri.

  În aceste condiţii, în scurtă vreme, Transurb ar putea lesne să le ofere călătorilor bilete gratuite, la urcarea în mijloacele sale de transport. Sau să elimine pur şi simplu biletele.


Din zece, opt abonaţi nu plătesc

Graţie aleşilor locali care au stabilit aceste facilităţi, Transurb a eliberat anul trecut 259.935 de abonamente gratuite. Numărul este uriaş dacă îl comparăm cu numărul de abonamente pe care Trasurb le-a vândut în 2011 cu preţul întreg – 54.399. Potrivit directorului Transurb, Genica Totolici, din cele peste 54.000 de abonamente plătite cele mai multe – 39.979 s-au vândut pentru o singură linie.


Mersul cu autobuzul, facilitate socială

În bugetul pe 2012 aprobat pentru Transurb, din veniturile totale de 48,7 milioane de lei, subvenţiile înseamnă 32,3 milioane de lei. Din această sumă, 16,4 milioane reprezintă o restanţă la subvenţia pe anul trecut, iar cu 17 milioane se estimează că vor fi acoperite facilităţile pentru diverse categorii de persoane.

Directoarea SC Transurb, Genica Totolici, afirmă că subvenţia primită nu acoperă doar facilităţile, ci şi tariful biletelor pentru toţi gălăţenii. „Noi facem până la 23,30, oră la care avem, poate, trei călători, dar pe care îi transportăm. Transportul urban este o facilitate socială nu numai în Galaţi, în toate oraşele”, spune Genica Totolici.


 

Citit 3114 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Februarie 2012 20:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.