Discuţii la Prefectură, în cazul hergheliei de la Tuluceşti: În lipsa cailor, batem şaua

Discuţii la Prefectură, în cazul hergheliei de la Tuluceşti: În lipsa cailor, batem şaua
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţii şi nimic mai mult, în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural Galaţi, în cazul hergheliei de la Tuluceşti, rămasă fără 77 de cabaline rasa Gidran. După cum „Viaţa liberă” v-a informat încă de la sfârşitul lunii ianuarie, caii au fost transferaţi la Cislău (în judeţul Buzău) în spatele acestei decizii aflându-se, neoficial, interese obscure, de natură economică, legate de patrimoniul de peste 600 de hectare de teren al hergheliei.  

Terenul, în proprietatea publică a statului

În colimatorul prefectului Paul Florea, dar şi al lui Levente Szekely - prefect de Vaslui şi fost şef la Herghelia Tuluceşti -, s-a aflat purtătorul de cuvânt Gheorghe Luca, în lipsa directorului Valentin Hahuie, de la Direcţia Silvică Galaţi, autoritatea care gestionează activitatea hergheliei. 

Luca a încercat să motiveze decizia luată la nivel central, unde Galaţiul nu a avut niciun cuvânt de spus, pe considerente financiare. „Nu s-a pus problema desfiinţării hergheliei. Efectivul transferat la Buzău are condiţii mai bune, având în vedere că la Tuluceşti nu s-a încheiat programul de investiţii”, a declarat Gheorghe Luca, cu menţiunea că terenul Hergheliei Tuluceşti nu va fi înstrăinat, ba mai mult el a fost „trecut din proprietatea privată a statului în cea publică”.  

Soluţii?

În faţa răspunsurilor primite de la reprezentantul Direcţiei Silvice Galaţi, cei doi prefecţi nu au mai putut decât să-şi exprime temerile faţă de o eventuală desfiinţare a hergheliei. „Măsură luată are scopul de a desfiinţa Herghelia Tuluceşti”, a comentat Florea, susţinut de colegul de la Vaslui: „Neavând reproducere, herghelia se poate închide”, a subliniat fostul şef din anii 90 al hergheliei, Levente Szekely.

La capitolul soluţii concrete, discuţiile de la Prefectură nu au mai fost atât de abundente. Să fie trecută în patrimoniul Consiliului Judeţului Galaţi, să fie transformată într-un complex turistic reuşind să atragă fonduri sau să se înfiinţeze o unitate de jandarmerie călare au fost puţinele posibilităţile amintite. În final, prefectul Paul Florea s-a limitat să spună că discuţiile avute ieri vor fi transmise autorităţilor centrale.

Astfel, un simbol al Galaţiului, herghelia de la Tuluceşti, şi-a pierdut unicitatea - caii rasa Gidran, iar autorităţile locale aşteaptă ca alţii să decidă, în speţă Bucureştiul.

Citit 1900 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.