Sporuri "de criză" la Primăria Tecuci

Sporuri "de criză" la Primăria Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Camera de Conturi a descoperit o serie de nereguli la Primăria Tecuci * Se estimează abateri în valoare de peste 11 milioane de lei *

Impozite şi taxe neîncasate, creanţe de peste 9 milioane de lei lăsate de izbelişte, sporuri şi indemnizaţii fără acoperire legală acordate funcţionarilor publici sunt neregulile evidenţiate în Raportul Camerei de Conturi la Primăria municipiului Tecuci. Documentul, care a fost dat publicităţii recent, conţine sinteza constatărilor rezultate în urma acţiunilor de control şi audit efectuate în 2011 pentru exerciţiul financiar 2010. Suma estimată a abaterilor descoperite la Tecuci sare de 11.087.017 lei.

Dări neîncasate de aproape 10 milioane de lei

Primul reproş al Camerei de Conturi vizează faptul că municipalitatea tecuceană nu a urmărit şi încasat taxele pe clădiri, pe terenurile proprietate publică sau privată a statului sau concesionate, închiriate, ori date în administrare sau în folosinţă, valoarea abaterii fiind stabilită la 44.337 de lei. Mult mai mare este valoarea creanţelor neîncasate la bugetul local din obligaţii fiscale neexecutate silit – 9.792.925 de lei. Ca fapt divers vă spunem că valoarea dărilor neîncasate de Primăria Tecuci este mai mare decât suma pe care nu a încasat-o Primăria Galaţi.

Al doilea „cap de acuzare” reţinut în sarcina Primăriei Tecuci vizează cheltuielile de personal, care, susţine Camera de Conturi, nu sunt prevăzute de legislaţia în vigoare. Autorităţilor li se reproşează faptul că le-au plătit funcţionarilor publici şi personalului contractual: spor de calculator sau spor pentru condiţii vătămătoare de muncă de zece la sută din salariul de bază, indemnizaţie de dispozitiv de 25 la sută din salariul de bază şi indemnizaţie de hrană de 10 lei/zi lucrată. Valoarea abaterii se ridică la 1.249.755 de lei.

Jumătate acceptate, jumătate contestate

Primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain, susţine că plăţile făcute angajaţilor, fie ei funcţionari publici sau personal contractual, sunt legale, motiv pentru care a depus întâmpinare în instanţă, contestând raportul Camerei de Conturi. În schimb, primarul a trebuit să admită că în ceea ce priveşte colectarea taxelor şi a impozitelor locale, încă mai sunt multe de făcut, motiv pentru care a dispus intensificarea măsurilor de strângere a dărilor la bugetul local.

Citit 2826 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.