Meciul electoral se joacă într-un singur tur
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Meciul electoral se joacă într-un singur tur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • În iunie 2008, aproape 70 la sută dintre gălăţeni nu s-au prezentat la vot nici în primul, dar nici în cel de-al doilea tur de scrutin
  • Practic, 30 la sută dintre gălăţeni au votat viitorul Galaţiului
  • Doar 236.202 gălăţeni adică mai puţin de jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot i-au ales pe cei care ne-au condus judeţul până acum.

Alegerile locale care vor avea loc pe 10 iunie sunt mai importante ca oricând. Pentru prima dată în istoria alegerilor locale, gălăţenii îşi vor alege dintr-un singur foc, în aceeaşi zi, primarul, preşedintele Consiliului Judeţului, dar şi consilierii locali şi judeţeni. Cel de-al doilea tur de scrutin pentru Primărie, cu care am fost obişnuiţi la fiecare patru ani, şi în care aveam de ales între primii doi clasaţi în cursa pentru fotoliul de primar, nu va mai exista decât în caz de balotaj, adică în caz de egalitate a voturilor între primii doi candidaţi.

Acum fiecare vot contează şi ne poate decide sau amaneta viitorul pentru următorii patru ani. Iată de ce participarea conştientă a gălăţenilor la urne este mai importantă ca oricând. Deputaţii au eliminat al doilea tur de scrutin Cei care au decis că primarii trebuie să fie aleşi doar dintr-un singur tur de scrutin au fost deputaţii din Parlamentul României. În vara anului trecut, deputaţii, pentru că senatorii s-au împotrivit, au modificat Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Noile prevederi spun cât se poate de clar: „Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin”. Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost de acord şi a promulgat Legea 129 care a eliminat cel de-al doilea tur de scrutin.

Pericol: primar şi preşedinte CJ fără reprezentativitate

Vă reamintim că, până acum patru ani, primarul era ales din primul tur de scrutin doar dacă obţinea jumătate plus unu din numărul total de voturi valabil exprimate. Acum acest lucru nu mai contează şi primarul, la fel ca şi preşedintele judeţului, poate fi ales cu o mână de voturi, cu 10-15 procente, fără să mai ţină nimeni seama de numărul alegătorilor s-au prezentat la urne. În cazul unei participări modeste a gălăţenilor la procesul electoral, candidatul care va reuşi să-şi mobilizeze cel mai bine electoratul, va avea mandatul asigurat fără să se teamă de adversari. Nu e o teorie, ci un scenariu cât se poate de plauzibil. Pe lângă acest aspect, apare şi cel privind reprezentativitatea unui primar sau preşedinte CJ astfel ales; ne-am putea trezi, de pildă, cu un primar ales de doar câteva cartiere – şi asta doar pentru că nu am mers cu toţii la vot!

Ideea eliminării celui de-al doilea tur de scrutin pentru Primărie a venit din partea PDL. Principala justificare a fost aceea că prin eliminarea celui de-al doilea „meci” pentru Primărie se reduc cheltuielile din bani publici pentru organizarea procesului electoral şi se pune capăt negocierii (trocului) cu candidaţii şi partidele care nu au intrat în „finală”. La acel moment, liberalii şi social-democraţii s-au împotrivit şi au criticat măsura, atrăgând atenţia că primarii ar putea fi aleşi cu 12-14 procente şi că în aceste condiţii funcţia cea mai importantă în comunităţile locale îşi pierde reprezentativitatea. În cazul în care prezenţa la vot va fi la fel ca până acum, scăzută, persoana care va ajunge să ne conducă destinele municipiului şi judeţului va avea o brumă de reprezentativitate, dar va decide soarta unui întreg oraş, respectiv judeţ.

Un tur, mai scump decât două...

Argumentul PDL privind reducerea cheltuielilor dacă se organizează un singur tur nu stă deloc în picioare. Scrutinul unic este cu o treime mai scump decât a fost în 2008, când am avut două runde de alegeri locale. Costurile totale estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt de 99,864 milioane de lei, fonduri alocate printr-o Hotărâre de Guvern. Suma este cu o treime mai mare decât în 2008 când, pentru cele doua tururi de scrutin, Guvernul a alocat suma de 66 milioane de lei.

Cert este că în perioada electorală, va funcţiona o Comisie de transparenţă care va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor locale. Din comisie vor face parte: câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente. Totodată, printr-o Ordonanţă de Urgenţă Guvernul a stabilit un mecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate MAI, pentru instituţiile prefectului, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Excepţie în caz de balotaj

Există însă şi o excepţie care permite organizarea celui de-al doilea tur de scrutin. Dacă în municipiul Galaţi este prea puţin probabil, în comunităţile mici, cum sunt comunele, este posibil ca doi candidaţi la Primărie să obţină acelaşi număr de voturi. În caz de balotaj, adică de egalitate de voturi între doi candidaţi, legea prevede că este posibilă organizarea, pe 24 iunie, a unui al doilea tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, scrutin la care vor participa doar candidaţii cu acelaşi număr de voturi. La fel primarul, şi preşedintele judeţului va fi decis tot dintr-un foc, pe baza celui mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin.

Citit 1399 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2012 23:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.