Ce au făcut consilierii locali în ultimii patru ani?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ce au făcut consilierii locali în ultimii patru ani?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 * Pe 10 iunie, Galaţiul va trebui să îşi aleagă un nou consiliu local * Pentru a putea judeca la rece dacă actualii aleşi merită să fie realeşi, inaugurăm astăzi o serie de articole în care le vom analiza activitatea *

Consiliul Local care vreme de patru ani a făcut legea în Galaţi a fost ales în iunie 2008, de doar 35,7 la sută dintre gălăţenii cu drept de vot care au mers la urne. Dacă şi restul  gălăţenilor ar fi votat, poate că legislativul local şi implicit imaginea şi soarta oraşului ar fi fost altfel. Pe 10 iunie, Galaţiul va trebui să îşi aleagă un nou consiliu local şi cu siguranţă mulţi dintre cei 27 de aleşi locali ne vor cere încă o dată votul.

Înainte de a le crede promisiunile şi proiectele, ar trebui să ştim cât de mult au fost implicaţi în activitatea administraţiei locale în acest mandat. Inaugurăm astăzi o serie de articole în care le vom analiza activitatea pe baza mai multor criterii. Vă vom prezenta cele mai importante decizii votate, prezenţa consilierilor la şedinţele ordinare, extraordinare şi de îndată corelată cu indemnizaţia pe care au primit-o, cât de mult s-a potrivit profesia lor de bază cu scopul comisiei de specialitate în care au activat, câte hotărâri a iniţiat fiecare consilier, ce intervenţii a avut în plen şi care sunt veniturile cu care au intrat şi cu care îşi încheie acum mandatul.

„Deîndată” cu hotărâri blătuite

 Înainte de a vă arăta cine şi ce a făcut trebuie spus că aleşii locali au votat deciziile care ne-au marcat viitorul în cadrul a 85 de şedinţe  – 37 ordinare, nouă extraordinare şi 39 şedinţe de îndată, fără a pune la socoteală şi şedinţele din 2012. Uimitor, consilierii s-au întrunit mai des „de îndată” decât în şedinţe obişnuite.

Potrivit cutumei, ascunşi de ochii presei, la aceste întruniri ad-hoc, consilierii sunt chemaţi doar ca să semneze „pentru” sau „contra” unei hotărâri care era adesea ţinută „blat”. 12 august 2010 poate fi o zi istorică marcată de o şedinţă de îndată prelungită cu una extraordinară. Deşi, potrivit legii administraţiei publice locale, doar „în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor convocarea consiliului local se poate face de îndată”, aceste decizii luate pe colţul mesei au devenit uzuale în acest mandat.

Citit 2731 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2012 10:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.