Act normativ controversat - Nu te duci la vot, iei amendă!

Act normativ controversat  -  Nu te duci la vot, iei amendă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Neparticiparea la vot ar putea deveni contravenţie, sancţionată cu amendă de 1.000 de lei, şi chiar cu suspendarea dreptului de a mai vota în caz de „recidivă” *  Potrivit iniţiatorilor legii care transformă dreptul constituţional de a alege în obligaţie, votul este obligatoriu în ţări ca Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Chile, Cipru, Grecia, Luxemburg, Ecuador, Liban, Peru, Elveţia şi Turcia *  Votul negativ, tipărit pe buletinul de vot

Cu acordul tacit al Senatului României, a primit undă verde spre dezbaterea şi votul în Camera Deputaţilor, un proiect de lege care impune obligativitatea votului. Concret, proiectul îşi propune modificarea Legii nr. 35 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, act normativ care, la rândul său, modifică şi Legea nr. 67 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. „Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot. Participarea cetăţenilor români la vot este obligatorie”, reglementează în primele două articole ale proiectului cei doi iniţiatori – Tudor Ciuhodaru, pe atunci (în toamna anului 2011) deputat PC şi independentul Mircia Giurgiu.

Sancţiuni drastice

Cei doi parlamentari reglementează cu stricteţe ce se întâmplă cu votanţii care nu pot vota la secţia la care, potrivit domiciliului, sunt arondaţi: „Alegătorii care din diverse motive nu pot vota la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, vor putea vota la alte secţii de votare, după înscrierea lor pe lista electorală suplimentară. Acestora li se va elibera un înscris din care va rezulta că au votat în secţia de votare respectivă, îndeplinindu-şi obligaţia de vot”, prevede proiectul. Mai grav, neparticiparea la vot devine contravenţie sancţionată cu amendă: amendă de 1.000 de lei pentru prima neprezentare, amendă de 1.000 de lei şi restricţionarea posibilităţii de a obţine orice fel de facilităţi fiscale, ajutoare, indemnizaţii de la bugetul de stat la a doua neprezentare, cu amendă de 1.000 de lei şi suspendarea dreptului de vot pentru mai mult de două neprezentări.

Cine mai votează obligatoriu?

În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege se arată că că, în ultimii ani, absenteismul la vot a devenit o problemă. „Printre statele unde votul este obligatoriu astăzi se numără: Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Chile, Cipru, Ecuador, Liban, Peru, Elveţia şi Turcia. Principala metodă de constrângere prin care se încearcă determinarea populaţiei să voteze este amenda pentru cetăţenii care nu fac acest lucru. Nu în toate aceste ţări se aplică astfel de legi, dar s-a observat totuşi că procentul votanţilor este mai mare într-un stat cu vot obligatoriu, chiar dacă amenda nu mai este cerută de stat. În UE există patru state în care votul este obligatoriu, iar cei care nu se prezintă la vot primesc amenzi.

Este vorba despre Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia. Belgienii au însă şi alte metode de sancţionare. Spre exemplu, cei care nu votează de mai multe ori, în mod repetat, sunt scoşi din listele electorale. Măsura ar putea prinde contur şi la noi în ţară. De curând, şeful statului declara că ar vrea ca românii care nu se prezintă la urne să nu mai fie luaţi în calcul pentru cifra de votanţi. În codul electoral propus de Asociaţia Pro Democraţie, cei care nu votează de două ori consecutiv sunt scoşi din lista electorală. Îşi pot recăpăta uşor dreptul la vot printr-o simplă cerere”, scriu Ciuhodaru şi Giurgiu. Deputaţii susţin că votul obligatoriu i-ar avantaja şi pe cei care nu vor să voteze cu niciunul din partide şi propun să fie introdus „votul negativ”, respectiv cetăţeanul să aibă şi opţiunea de vot „împotrivă” introdusă pe buletinul de vot sub forma „niciunul dintre cei de mai sus”.

Verdictul e la Camera Deputaţilor

Legiuitorii sunt convinşi de efectele votului obligatoriu: creşterea procentului de votanţi, focalizarea campaniei electorale către electoratul indecis, creşterea legitimităţii Parlamentului şi a Preşedintelui, reducerea drastică a fraudelor şi a mitei electorale, ba chiar şi „determinarea cetăţenilor să se gândească mai mult la problemele societăţii şi să iasă din izolare şi indiferenţă”. Dacă senatorii n-au apucat să discute şi voteze actul normativ, şi acesta a fost adoptat tacit, prin expirarea termenului de dezbatere, verdictul final le revine deputaţilor. Rămâne de văzut care va fi poziţia acestora mai ales ţinând cont de avizul negativ dat de Guvern, în opinia căruia exercitarea votului este un drept, nu o obligaţie, conform Constituţiei.

Citit 5259 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2012 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.