Alege să votezi! - Votul, ghid de folosire
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Alege să votezi! - Votul, ghid de folosire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu veţi putea vota decât pe baza documentului de identitate * Mai multe ştampile aplicate pe buletinul de vot vă anulează votul


Pentru cei 523.288 de cetăţeni aşteptaţi la urne pe 10 iunie în cele 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, scrutinul este mai important ca oricând. Pentru prima dată primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, la fel ca şi preşedintele judeţului, pe baza celui mai mare număr de voturi valabil exprimate. Astăzi inaugurăm o rubrică specială, în care, pe baza informaţiilor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă le explicăm gălăţenilor tot ce trebuie să ştie pentru ca votul lor să fie valabil.

Cu ce votăm?

La alegerile din 10 iunie au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, şi cărora nu li s-a interzis dreptul de vot. Vor vota şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Dreptul de vot se exercită numai în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul, la secţia de votare la care este arondat. Alegătorii aflaţi în tranzit nu vor putea vota în gări sau în alte localităţi. Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

Cum votăm?

Votarea începe la ora 7.00 şi se închide la ora 21.00. Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Ca şi la alegerile trecute, cartea de alegător este inutilă. Împreună cu ştampila „VOTAT” cetăţenii vor primi patru buletine de vot, câte unul pentru: primar, Consiliul local, preşedintele Consiliului Judeţului şi Consiliul Judeţului. În cabinele de vot, cetăţenii vor aplica ştampila „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului independent pe care îl votează. Nu puteţi vota pentru mai mulţi candidaţi independenţi, ci doar pentru unul singur! Potrivit legii, sunt NULE buletinele pe care este aplicată ştampila „VOTAT” pe mai multe patrulatere! Voturile nule nu vor servi niciunuia dintre candidaţi. Votarea de către o persoană care nu are drept de vot, precum şi votarea de mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiuni.

Citit 1490 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2012 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.