Mita electorală: Dai sau primești și câștigi până la cinci ani de închisoare!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mita electorală: Dai sau primești și câștigi până la cinci ani de închisoare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă la scrutinele anterioare procurorii n-au prea avut „curajul” să trimită în judecată oameni anchetați de polițiști pentru mituire electorală, n-ar fi bine să mizați pe faptul că și la alegerile de mâine se va întâmpla la fel! Mai ales că în toată campania electorală a plouat cu mesaje de avertizare din partea autorităților la adresa celor care ar fi tentați să fenteze legea. Dacă ne uităm în urmă, la ultimele alegeri, la nivel național am înregistrat o singură condamnare pentru luare de mită. Vorbim despre un pădurar dintr-un sat focşănean care a împărţit câteva găleţi portocalii şi câteva pungi cu zahăr în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009, motiv pentru care s-a ales cu o condamnare pentru trei luni de închisoare cu suspendare. În rest, reclamații au fost foarte multe! La Galați, la ultimele alegeri locale, poliţiştii au trimis către Parchet mai multe dosare cu propunere de începere a urmăririi penale pentru încălcarea legii electorale. Toţi cei vizaţi erau acuzaţi că ar fi oferit alegătorilor din circumscripţiile în care candidau mită electorală, în schimbul voturilor. Au fost atunci peste zece astfel de propuneri, dintre care cele mai răsunătoare au fost cele ale candidatului PD-L pentru Primăria Galaţiului, Andrei Lişinschi şi candidatului PC la Primăria Băleni, Tudorel Cristea.

Riscaţi chiar şi cinci ani de puşcărie!

Primul era acuzat că a lansat în cutiile poştale mii de plicuri autoadresate prin care gălăţenii erau rugaţi să răspundă la o întrebare legată de candidatul PD-L la Primăria Galaţi, urmând să participe la o tombolă cu premii. Adversarii politici ai lui Lişinschi au sesizat atunci atât Biroul Electoral Municipal cât şi Poliţia. În schimb, procurorii nu au vrut să înceapă urmărirea penală în acest caz. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Băleni. Candidatul PC la Primăria comunei Băleni, Tudorel Cristea, s-a ales cu un dosar penal după ce le-a oferit sume de bani mai multor localnici pentru a obţine voturile lor. Era vorba atunci de patru persoane din comună care ar fi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 50 de lei, cu scopul de a le determina să îl voteze.

Potrivit Legii 67/2004, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, consilier sau de președinte al consiliului județean, precum și primirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Citit 1174 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2012 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.