Interviu cu şeful Comisiei de Urbanism, Săvel Rotaru - „Sunt duşmanul construcţiilor superficiale!”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Interviu cu şeful Comisiei de Urbanism, Săvel Rotaru - „Sunt duşmanul construcţiilor superficiale!”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • "Noi nu avem un «stil Galaţi», fiecare a construit cum a vrut, a trântit câte un kitsch care agresează lucrările făcute corect" * "Se impune un control foarte riguros privind executarea drumurilor, trotuarelor, parcărilor, pentru că multe dintre aceste lucrări se fac superficial"

Inginerul constructor Săvel Rotaru lucrează în acest domeniu din 1960 şi are un CV impresionant. A fost proiectant, director tehnic la Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Produse Plate şi Acoperiri Metalice, a condus Inspectoratul în Construcţii, iar în prezent este preşedintele Comisiei de Urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice şi protecţia mediului înconjurător din Consiliul Local.

Săvel Rotaru a fost prezent, în iulie 1961, când s-a luat prima cupă de pământ care a reprezentat demararea lucrărilor pe platforma siderurgică, iar anul acesta a colaborat la proiectarea şi execuţia noii Fabrici de Oxigen. Despre profesionistul liberal putem spune că face treabă nemţească nu doar pentru că lucrează cu o firmă germană, ci fiindcă are în sânge regulile şi disciplina în construcţii şi le-a aplicat mereu cu severitate.

- Domnule inginer, cum arată urbanistic Galaţiul?

- În anii 80 eram între oraşele de vârf ale României. Sunt foarte necăjit că după 20 de ani Galaţiul arată din ce în ce mai rău: blocuri murdare, faţade obosite, construcţii fisurate, nimic modern. Cu excepţia câtorva construcţii - băncile, nu s-a făcut nimic. Sunt necăjit că nu avem o primărie, o bază sportivă corespunzătoare, o serie de construcţii care să ne reprezinte ca oraş port fluvial la Dunăre. Trebuie să construim, dar grăbindu-ne încet.

- Care sunt marile probleme ale Galaţiului?

- În primul rând, Faleza Dunării. Existau studii care limitau construcţiile faţă de creasta falezei, care nu s-au respectat şi există riscul de prăbuşire! Faleza trebuie reamenajată cu spaţii de agrement, locuri de joacă, mobilier urban, plantări de arbuşti ornamentali şi flori. Pe strada Domnească trebuie umblat la faţade. De exemplu sala de box de lângă Policlinica cu Plată, construcţia aceea metalică este o ruşine, nu mai prezintă nici un coeficient de siguranţă! Şi cea mai gravă problemă, o adevărată crimă, este să afectezi structura de rezistenţă a unui bloc prin demolarea sau retezarea unor stâlpi de susţinere, eliminarea unor pereţi de rezistenţă mai ales aici, în zona C de intensitate seismică, pe un teren macroporic sensibil la înmuiere. Sunt duşmanul construcţiilor şi proiectelor superficiale!

- Care va fi misiunea Comisiei pe care o conduceţi?

- Comisia are foarte multe obligaţii şi foarte multe răspunderi. Construcţiile, arhitectura acestora, instalaţiile aferente, trebuie tratate cu multă seriozitate, pentru că nu construim doar pentru azi. Uitaţi-vă cum arată oraşul! Noi nu avem un „stil Galaţi”, fiecare a construit cum a vrut. A trântit câte un kitsch care agresează lucrările făcute corect. Va trebui, alături de Inspectoratul în Construcţii şi de Poliţia Locală, să luăm măsuri împotriva acelora care nu respectă Legea 10/1995 privind asigurarea durabilităţii, siguranţei în exploatare şi calităţii construcţiilor şi Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, care nu respectă autorizaţia sau nici măcar nu au aşa ceva. Se impune un control foarte riguros privind executarea drumurilor, trotuarelor, parcărilor, pentru că multe dintre aceste lucrări se fac superficial şi fără a se întocmi procese verbale pe faze determinante. Pe parcursul execuţiei, constructorul este obligat să cheme Inspectoratul în Construcţii să verifice modul în care s-au făcut armătura, lucrările ascunse. Se încheie un proces verbal că lucrările sunt făcute conform proiectului şi se pot demara lucrările următoare.

- De unde pornesc marile greşeli ale lucrărilor publice?

- În general, toate greşelile mari pornesc de la proiectare. Voi lupta foarte serios cu aceia care vorbesc foarte uşor de proiectare! Mulţi ingineri iau uşor aceste lucruri, deşi n-au mai făcut un proiect de când au terminat facultatea; avem beneficiari care şi-au făcut vilă sau garaj şi dau sfaturi sau constructori care lucrează fără să se uite pe proiect pentru că „au mai făcut aşa ceva”. Va trebui să verificăm ca proiectanţii, la întocmirea documentaţiilor, să respecte cu stricteţe Regulamentul Urbanistic General care precizează clar: amplasarea clădirilor, accese, locuri de parcare, înălţimea maximă şi aspectul exterior, spaţii verzi… De exemplu, necazurile create de inundaţiile din Galaţi sunt cauzate de greşeli de proiectare privind dimensionarea reţelelor de canalizare, deşi s-au cheltuit sume foarte mari pentru realizarea acestor investiţii.

- Mai avem la Galaţi profesionişti, proiectanţi, arhitecţi?

- Ca vechi proiectant sunt îngrijorat de reducerea numărului inginerilor care lucrează în acest domeniu şi de faptul că unii nu au experienţa necesară. Legea le permite… Documentaţiile trebuie văzute de specialişti calificaţi. Aş vrea ca arhitecţii să nu facă numai case în Arcaşilor, ci şi ceva pentru Galaţi! Doresc să avem întâlniri cu arhitecţii din Galaţi pentru a discuta despre ce proiecte prioritare ar trebui să demarăm pe termen mediu şi lung, în scopul de a crea obiective deosebite, de a le moderniza pe cele existente şi a da, încetul cu încetul, o altă faţă oraşului.

- Cum apreciaţi reglementările în domeniul urbanismului?

- Aici stăm foarte bine: legile, regulamentele au fost făcute de specialişti români în contextul normelor europene şi cu o consultanţă din partea din partea experţilor germani şi francezi. Iar protecţia mediului este o obligaţie! Totul este să le respectăm, indiferent de funcţie, de interesele personale sau de grup.

Citit 4433 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.