Reacţie dură a preşedintelui Comisiei de Urbanism: „Este o crimă ce se întâmplă în Cartierul Cantemir”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Reacţie dură a preşedintelui Comisiei de Urbanism: „Este o crimă ce se întâmplă în Cartierul Cantemir”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberalul Săvel Rotaru, inginer constructor cu o experienţă uriaşă şi fost şef al Inspectoratului în Construcţii, este foc şi pară pe ceea ce s-a întâmplat în Cartierul Dimitrie Cantemir. Pentru că este preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, dar şi expert al Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare în domeniul investiţiilor şi dezvoltării tehnologice, Săvel Rotaru are soluţii pentru ca tinerii gălăţeni să se poată muta cât mai repede în casă nouă.

Săvel Rotaru recunoaşte deschis că nu a privit deloc cu ochi buni această investiţie. „S-a construit pe o zonă mlăştinoasă, cu apă freatică ridicată, care va crea permanent probleme, cu nişte lucrări de infrastructură care au costat peste 600 miliarde de lei vechi, amplasat pe teritoriul judeţului Brăila, cu care eu am avut conflicte când eram la Inspectoratul în Construcţii pentru că brăilenii ne-au reclamat că dăm faze determinante pe construcţii realizate pe teritoriul lor”, îşi aminteşte inginerul. Liberalul este revoltat de situaţia actuală a cartierului. „Este o crimă ce se întâmplă: să ai o sută de apartamente care te-au costat peste 3 milioane de euro şi să nu poţi să le dai în funcţiune pentru că nu ai făcut canalizarea sau staţia de epurare! Orice investiţie este făcută din două capitole foarte importante: reţelele exterioare şi construcţia în sine. Ele se lucrează în paralel pentru ca, în momentul în care construcţia este gata, să ai şi utilităţile gata! Am aflat cu stupoare - e de Cartea recordurilor - că s-au plătit 23 miliarde firmei Unicom, care a luat banii fără să facă decât foarte puţin din lucrare şi a luat şi garanţia de bună execuţie. Aceia sunt bani publici! Cine răspunde?! La orice lucrare, după licitaţie, se face grafic şi se dau penalizări pentru lucrările nefăcute la timp! Altfel ne vom prăbuşi pe banii noştri!”, ne-a declarat Săvel Rotaru.

Soluţie de compromis

Pentru că realizarea unei staţii de epurare este o lucrare complexă, preşedintele Comisiei de Urbanism crede că se puteau găsi soluţii de compromis pentru ca apartamentele să nu stea goale. „Până fac staţia de epurare, se fac nişte fose septice vidanjabile şi, în timpul cât faci lucrarea, dai apartamentele acelea în folosinţă! E o chestie de simplă logică! Acolo trebuie făcută imediat o fosă septică individuală pentru fiecare bloc sau una comună pentru toate, care trebuie amplasată la minim 10 metri de construcţie, conform legii, fose vidanjabile care să funcţioneze până când terminăm. În acelaşi timp, trebuie făcut un grafic foarte strâns cu lucrările necesare - reţeaua de canalizare, alimentarea cu apă şi staţia de epurare care evacuează în Dunăre ape convenţional curate. Dacă s-ar lucra nemţeşte, ar dura şapte luni de zile, cu organizare corespunzătoare! Nu e o staţie de debite foarte mari. Pe urmă, fosele septice rămân ca rezervă. În patru zile, dacă trebuie, eu le fac proiectul! E nevoie de un grup de diriginţi şi de oameni care să răspundă efectiv de banii cheltuiţi! Nu facem o licitaţie şi lăsăm firma să facă ce vrea, iar peste doi ani constatăm că nu e gata!”, ne-a declarat Săvel Rotaru, preşedintele Comisiei de Urbanism.

Citit 3806 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 02:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.