Reacţie dură a preşedintelui Comisiei de Urbanism: „Este o crimă ce se întâmplă în Cartierul Cantemir”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Reacţie dură a preşedintelui Comisiei de Urbanism: „Este o crimă ce se întâmplă în Cartierul Cantemir”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liberalul Săvel Rotaru, inginer constructor cu o experienţă uriaşă şi fost şef al Inspectoratului în Construcţii, este foc şi pară pe ceea ce s-a întâmplat în Cartierul Dimitrie Cantemir. Pentru că este preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, dar şi expert al Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare în domeniul investiţiilor şi dezvoltării tehnologice, Săvel Rotaru are soluţii pentru ca tinerii gălăţeni să se poată muta cât mai repede în casă nouă.
Săvel Rotaru recunoaşte deschis că nu a privit deloc cu ochi buni această investiţie. „S-a construit pe o zonă mlăştinoasă, cu apă freatică ridicată, care va crea permanent probleme, cu nişte lucrări de infrastructură care au costat peste 600 miliarde de lei vechi, amplasat pe teritoriul judeţului Brăila, cu care eu am avut conflicte când eram la Inspectoratul în Construcţii pentru că brăilenii ne-au reclamat că dăm faze determinante pe construcţii realizate pe teritoriul lor”, îşi aminteşte inginerul. Liberalul este revoltat de situaţia actuală a cartierului. „Este o crimă ce se întâmplă: să ai o sută de apartamente care te-au costat peste 3 milioane de euro şi să nu poţi să le dai în funcţiune pentru că nu ai făcut canalizarea sau staţia de epurare! Orice investiţie este făcută din două capitole foarte importante: reţelele exterioare şi construcţia în sine. Ele se lucrează în paralel pentru ca, în momentul în care construcţia este gata, să ai şi utilităţile gata! Am aflat cu stupoare - e de Cartea recordurilor - că s-au plătit 23 miliarde firmei Unicom, care a luat banii fără să facă decât foarte puţin din lucrare şi a luat şi garanţia de bună execuţie. Aceia sunt bani publici! Cine răspunde?! La orice lucrare, după licitaţie, se face grafic şi se dau penalizări pentru lucrările nefăcute la timp! Altfel ne vom prăbuşi pe banii noştri!”, ne-a declarat Săvel Rotaru.
Soluţie de compromis
Pentru că realizarea unei staţii de epurare este o lucrare complexă, preşedintele Comisiei de Urbanism crede că se puteau găsi soluţii de compromis pentru ca apartamentele să nu stea goale. „Până fac staţia de epurare, se fac nişte fose septice vidanjabile şi, în timpul cât faci lucrarea, dai apartamentele acelea în folosinţă! E o chestie de simplă logică! Acolo trebuie făcută imediat o fosă septică individuală pentru fiecare bloc sau una comună pentru toate, care trebuie amplasată la minim 10 metri de construcţie, conform legii, fose vidanjabile care să funcţioneze până când terminăm. În acelaşi timp, trebuie făcut un grafic foarte strâns cu lucrările necesare - reţeaua de canalizare, alimentarea cu apă şi staţia de epurare care evacuează în Dunăre ape convenţional curate. Dacă s-ar lucra nemţeşte, ar dura şapte luni de zile, cu organizare corespunzătoare! Nu e o staţie de debite foarte mari. Pe urmă, fosele septice rămân ca rezervă. În patru zile, dacă trebuie, eu le fac proiectul! E nevoie de un grup de diriginţi şi de oameni care să răspundă efectiv de banii cheltuiţi! Nu facem o licitaţie şi lăsăm firma să facă ce vrea, iar peste doi ani constatăm că nu e gata!”, ne-a declarat Săvel Rotaru, preşedintele Comisiei de Urbanism.

Citit 3691 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 02:33

12 comentarii

 • postat de Inginerul
  Sâmbătă, 04 August 2012 21:24
  interesanta propunerea inginereasca postata de Stroila,trebuie sa intre intr-o analiza de prefezabilitate.Am aflat si eu despre gradul ridicat de fiabilitate a acestor tipuri de statii si despre usurinta de montare si de intretinere a lor.Merita incercat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tana ionescu
  Sâmbătă, 04 August 2012 12:14
  In sfarsit un punct de vedere pertinent, al unui specialist pe o problema atat de mediatizata si atat de importanta in special pentru saracii oameni, cei 100, care stau cu cheile in mana si asteapta apartamentele sa se mute de luni de zile.
  Domnule Stan, consultati-l pe Dl Rotaru, ascultati-i sfatul si treceti la treaba ca sa rezolvati problema amaratilor astia de oameni. Este un specialist de care chiar aveti nevoie. Omul sfinteste locul, asa a facut Dl Rotaru in toate activitatile in care a fost implicat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tureltan
  Joi, 02 August 2012 14:17
  Marea prostie a viu, Nicolae, sustinuta de lingaii din domeniu. Ar trebui sa plateasca toti consilierii care au dat votul ptr asemenea investitii. Nu-i drept galateni ca noi sa platim prostiile celor pe care i-am investit cu increderea noastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Miercuri, 01 August 2012 20:28
  ciumacenco si nicolae pusi la zid si executati !!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai Stroila
  Miercuri, 01 August 2012 13:10
  De obicei scriu din obligatie si ca exercitiu tehnic o-profesional.Asa incerc sa fac si de data aceasta,simt nevoia sa imi exprim punctul de vedere.
  Atentie ,nu sunt justificari, nu e cazul, sunt doar cateva opinii menite a lamurii putin contextul si situatia.
  Ideea unui cartier la marginea sudica a Galatiului,langa Dunare,pe un teren intins din lunca Siretului nu este deloc rea.Este o solutie europeana practicata in ultimul timp pentru rezolvarea problemei demografice si de confort.
  Modul de abordare a situatiei este complicat si discutabil.
  Marturisesc ca ,personal, am fost neplacut surprins de faptul ca acest cartier nu beneficiaza de minime utilitati. De asemenea marturisesc ca am avut o suspiciune pentru complicitati legate de repartizarea si imanarea cheilor.
  Dar sa achiti o lucrare neexecutata cu garantie de buna executie nu este in regula.Si trebuie lamurita aceasta stare.
  Singura confesiune sincera pe care o facem este sigur cea indirecta-vorbind de ceilalti.Uitam usor greselile noastre cand ele nu sunt stiute decat de noi.Superficialitatea este o boala nationala de aceia nu putem face acel pas inainte, nu progresam.
  Sigur solutii de rezolvare sunt.Prima ar fi apelarea si consultarea specialistilor.Dl Savel Rotaru s-a pronuntat in cateva puncte.Salut si zic ca este de bunaugur implicarea sa in acesta dificila problema.
  Ca om cu pregatire superioara in domediu si ca practicant al activitatii de diriginte de santier pentru alimentari cu apa aduc in atentie si spre analiza solutia cu STATII TIP pentru epurarea si evacuarea apelor conventional curate. Statii modulate pentru diferite volume si debite de epurare si evacuare la standarde europene.Se monteaza usor pentru o scara de bloc sau pentru un bloc intreg.Pentru cele 100 de apartamente poate fi o investitie definitiva racordandu-se la o retea de conducte ingropate cu evacuare in Dunare.Fosele septice vidanjabile sunt depasite si neagreate sanitar. Este o solutie fara pretentia de a fi si ce mai buna.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Miercuri, 01 August 2012 12:41
  @Ion Cetateanul, nu cred ca acest cartier mai poate fi inundat de Siret. La vreo 40 km de Galati, pe Siret in sus, este un baraj, la care abia ii vezi capatul, cred ca e cat Bratesul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gica
  Miercuri, 01 August 2012 11:11
  Dar faptul ca a-ti autorizat construirea de catre Istrati de la Vega,a atitea blocuri ,vile si noul lui hotel,din partea falezei dinspre bac,este corect domnule specialist?Faptul ca acum se surpa Faleza si trebuie zeci de milioane de euro pentru stabilizarea ei,din cauza acestei supergreutati pe care ati autorizat-o,pe care bineinteles ca tot nea Istrati i-i va papa,este corect domnule specialist?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sano
  Miercuri, 01 August 2012 09:04
  Felicit USL pentru numirea d-lui Savel Rotaru in functia de presedinte a Comisiei de Urbansim. In sfarsit, dupa atatea "personalitati" care s-au perindat prin aceasta functie, are si orasul asta un specialist adevarat pus acolo unde trebuie, si care prin experienta de manager a unui institut de proiectari (fost ICPPAM) cu siguranta ca va alege solutiile tehnice optime.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Miercuri, 01 August 2012 08:16
  Idee de baza este ca poate ne trezim si sa ne urmarim interesul, ca obste. Iata ce poate face un specialist.

  pe vremea lui mos nico seful comisiei de urbanism era unul care repara dinti stricati si a mutilat orasul. nici o teava de closet nu a fost in stare sa o faca, si vroia orasul intreg. multumesc galatenilor ca l-au trimis sa repare dinti stricati.

  lectia asta trebuie extinsa. ciumplacii politici care lipesc afise la partide sa fie recompensati cu bani iar treaba sa o faca specialistii, la toate nivelele.

  multumim viata libera pentru studiu de caz.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marks
  Miercuri, 01 August 2012 08:15
  Braila vrea sa ia taxe si impozite locale dar sa investeasca Galati. Astfel ca sa locuiasca cateva sute de galateni orasul ia banii si face investitii enorme. Apoi vor urma cheltuieli curente. Adica curent pentru iluminare , amortizare pentru investitii, autobuze(ca Transurb primeste 1000 000 de euro pe zi ca sa functioneze) etc... Toate astea pentru acei oameni. Daca se lua teren de la Vanatori sau se introducea acesta intr-o zona metropolitana restransa se obtinea acel teren mult mai ieftin. Toata aceasta investitite pentru care galatenii platesc este pentru ca politicienii locali viseaza o zona Cantemir intinsa pe 3 judete care ne-ar permite fonduri si investitii de miliarde. Ideea ar fi buna daca ar trage toti la aceasta caruta. Asa brailenii tin doar la interesul lor si Galatiul da bani si viseaza cai verzi. Intre timp n-avem o primarie , un centru etc... Ati vazut ce a facut Iasi? Un proiect de mall si amenajare imens. Noi avem un centru si o faleza care ne-ar permite sa iesim in evidenta daca am lipi un mall. Ideea actualului primar cu zona din spatele parcdului Durbaca e buna desi dificila tehnic. Mai este zona unde este Modern unde fostul cinema Central, cladirile de langa el, cladirea de peste drum care se darama ar putea creea un loc care amenajat cu cap sa dea un mall atipc dar integrat in centrul vechi. Mai este cladirea Palatului Navigatiei care ar trebui folosita comercial pentru suveniruri pentru vasele de turisti care tranziteaza Dunarea. Acum aceste vase trec pe langa Galati. Daca s-ar oprii si fiecare turist neamt ar cheltui 2 euro in Galati ar intra anual cateva milioane de euro.
  Post Scriptum
  Apropo de ce primaria da bani la Transurb. De la firmele de maxi taxi incaseaza bani. Deci aia pot sa fie rentabili iar Transurb nu. Pentru pensionarii care merg gratis s-ar putea face un numar de bilete care s-ar acumula si deconta la frimele de profil. Oricum ar fi mai ieftin decat suma enorma anuala care o primeste Transurb ca sa functioneze nerentabil)
  0
  0
  Raportează
 • postat de crayven
  Miercuri, 01 August 2012 07:39
  Ca popor suntem de o prostie crunta.
  Cui dracu' ii pasa ca e a Brailei sau a Galatiului? Daca Braila CHIAR nu vrea nimic de a face cu noi, atunci sa isi mute 'granita' mai jos de Cantemir un pic.
  Daca nu atunci sa se faca sistemul Galati-Braila ( sau Braila-Galati pt cei care tin sa fie primii ) si sa se termine cu prostia asta cu "e a mea si nu a ta".
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Miercuri, 01 August 2012 04:12
  Stiu multe zicale cu ghinionul romanilor ,cu gasitul spinelui acolo unde nu te astepti ,cu vaca saracului,etc ,nu le scriu din jena ,dar se potrivesc pentru locatarii cartierului din mlastina . A fost ambitia cuiva sa inceapa acel cartier si ghinionul celor care sunt nevoiti sa locuiasca acolo. Fara infrastructura corespunzatoare , cu bocurile si spatiile dintre acestea mai inghesuite ca pe vremea lui Ceausescu , nici la sat nici la oras , avand costuri de intretinere mult mai mari decat in Galati , cu tantari cat cuprinde ,posibil a fi inundat (vezi anul 1970 ,inundatiile daca vor fi vor fi de pe Siret, cu apa intrata in incinta mult mai in amonte) ,cartierul ori v-a fi evitat ori v-a deveni o a doua Katanga a Galatiului.Da ,trebuie sa raspunda cei care au dat bani in avans si pentru lucrari nexecutate ,dar trebuie sa raspunda si cei au promovat ideea cartierului din balta si au ingropat ,pana in prezent, munti de bani in umpluturi de pamant ,canalizari ape pluviale ,terasamente drumuri etc .Cat priveste statia de epurare numai pentru cartier ,ori este o imprivizatie facuta numai pentru cateva blocuri , ori este pentru locuintele ce pot fi construite pe cele 1000 hectare,caz in care investitia este mult prea mare ,carierul neavand nici un viitor iar costurile de exloatare ,raportate la numarul real de locatari, vor fi uriase. S-o fi gandit cineva la racordarea cartierului la statia de epurare de la Barbosi ,cu sub sau supra traversarea Siretului ? Oricum investitia si exploatarea ar fi fost mai ieftine In zona cartierului este subtraversata Dunarea cu doua conducte avand diametrul de 600mm si nu poate fi subtraversat Siretul?Este o pasarela neutilizata la Spahiu , Braila nu mai vrea apa de Vrancea , daca nu mai poate fi demontata si utilizata ,este buna ca proiect , desi de proiectanti in domeniu nu duce Galatiul lipsa ,sa va spuna domnul Rotaru....Mai este si podul care sustine benzile transportoare ,la o adica ....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.