Apaterm, încotro? Căldura oraşului, între faliment şi incertitudine

Apaterm, încotro? Căldura oraşului, între faliment şi incertitudine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modelul regional al Apă-Canal ar putea fi aplicat în tandem de către Galaţi, Tecuci şi Şendreni, pentru noul sau vechiul Apaterm * Totul depinde de decizia instanţei de la Bucureşti în privinţa falimentului


Calendaristic e toamnă, iar zilele în care ne vom mai putea bucura de soare şi de căldură sunt numărate. Din păcate, Galaţiul este aproximativ în aceeaşi situaţie în care se afla şi anul trecut pe vremea asta: cu un furnizor de agent termic legănându-se pe stinghia falimentului, într-o mare de incertitudine. Amintirea celor două săptămâni din 2011, în care locatarii celor 80.000 de apartamente racordate la Apaterm, dar şi copiii din şcoli şi grădiniţe au tremurat, în vreme ce autorităţile se ţineau de şedinţe, declaraţii şi contradeclaraţii, trezesc şi acum fiori reci.

Singurele certitudini

Ceea ce ştim sigur este că recursul în falimentul Apaterm se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, iar primul termen va fi pe 26 septembrie. Având în vedere „viteza” cu care se mişcă lucrurile în justiţie pare greu de crezut că în acea zi se va decide viitorul societăţii. Nu este exclus ca verdictul să fie dat la sfârşitul toamnei sau în iarnă, în plin sezon de furnizare a agentului termic.

La fel de certă este şi constituirea Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat „Serviciul Regional de Termoficare Galaţi”, pentru care şi-au dat mâna Galaţiul, Tecuciul şi Şendreniul. Asociaţia are, aşa cum am mai scris, un patrimoniu de 10.000 lei, beneficiază de o cotizaţie în valoare totală de 60.000 de lei şi îşi are sediul pe strada Crizantemelor nr. 6, adresa sediului Apaterm. Membri ai primei adunări generale a asociaţiei sunt primarii liberali ai celor trei localităţi, Marius Stan, Daniel Ţuchel şi Paul Cristea. Scopul anunţat al asociaţiei este înfiinţarea, exploatarea şi gestionarea în comun a serviciului de transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat. Iar misiunea este ca, în şase luni, să se găsească o soluţie pentru delegarea gestiunii serviciului de termoficare. Pe româneşte, s-ar putea spune că se pun bazele unui Apaterm 2, unei noi societăţi de distribuţie a agentului termic în caz de faliment al Apaterm. Iar constituirea Serviciului Regional de Termoficare este similar cu ceea ce s-a petrecut la Apă Canal, prin înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional Apă Galaţi”.

Ce vor Tecuciul şi Şendreniul?

Primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel, ne-a explicat care este motivul pentru care s-a implicat în această asociaţie. „În Tecuci nu există serviciu de termoficare, deşi legea ne obligă să avem. În precedenta guvernare, Termsal a dat faliment şi s-a luat decizia desfiinţării acestui serviciu. Reînfiinţarea lui este una dintre priorităţile mele mai ales că de la 1 iulie anul viitor se va liberaliza preţul gazului metan şi asta va duce cu siguranţă la majorarea preţului la gaze, lucru ce va fi greu de suportat pentru tecuceni. Prin această asociere ne dorim o strategie comună şi proiecte pentru accesarea fondurilor europene şi guvernamentale”, ne-a declarat Daniel Ţuchel. Primarul comunei Şendreni, Paul Cristea, ne-a declarat că, în opinia lui, viitorul comunităţilor locale depinde de aceste proiecte şi asocieri regionale care pot atrage fonduri importante, europene şi naţionale. Paul Cristea ne-a mai spus că intrarea în asociere este justificată de dorinţa de a găsi surse alternative la energia termică, respectiv energia fotovoltaică.

Intenţiile sunt lăudabile. Dacă Şendreniul şi Tecuciul au vreme să se gândească la proiecte pe termen lung, Galaţiul are nevoie de o soluţie cât mai rapidă şi la un preţ decent pentru căldura oraşului. Iarna se apropie!

Citit 2891 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.