Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a pus pe jar Parlamentul European

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a pus pe jar Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Felicitat, în numele Parlamentului European, pentru ratificarea de către Cehia  a Tratatului de la Lisabona, preşedintele acestei ţări, Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat şi convins, n-a dezamăgit aşteptările presei, care a umplut până la refuz secţiunea dedicată din sală.

Discursul său a fost pe cât de provocator, pe atât de echilibrat, dar a stârnit reacţii chiar violente, unii eurodeputaţi ridicându-se să plece în timp ce preşedintele ceh vorbea.

Precizând, încă din start, că Cehia a fost mereu parte importantă a istoriei europene şi nu intenţionează să renunţe la acest privilegiu, Vaclav Klaus a atras atenţia asupra unor aspecte.

“În primul rând, a declarat el, la nici trei luni până când se vor împlini cinci ani din momentul aderării la UE, cehii se pregătesc să sărbătorească momentul cu demnitate. Avem mai puţine dezamăgiri vizavi de statutul de membru, întrucât şi aşteptările noastre au fost realiste.

Suntem acum o ţară europeană standard şi ne asumăm responsabilităţile în ceea ce priveşte dezvoltarea UE. Cred că primele şase săptămâni de când ne aflăm la preşedenţia UE au arătat clar acest lucru. Pentru noi nu există nicio alternativă la statutul de membru al UE.

În ţara mea nu există nicio forţă politică ostilă dezideratului european. În consecinţă, ne deranjează atacurile asupra Cehiei!”

Apaludat de jumătate de sală, huiduit de cealaltă jumătate, preşedintele ceh şi-a continuat, imperturbabil, discursul, punând accent pe necesitatea întăririi unui sistem economic european care să asigure bunăstarea cetăţenilor europeni:

“Nu ne trebuie neapărat instituţii comune puternice, ci un program  economic comun viabil!”.

N-a fost uitată nici chestiunea reproşurilor care i se aduc Cehiei vizavi de atitudinea sa opusă regulamentelor europene stricte: “Să spui că forma actuală a UE este o dogmă ce nu poate fi criticată este o greşeală!”

Întâmpinând o reacţie violentă a unor membri ai Parlamentului, Vaclav Klaus a adăugat, invocând experienţa nefericită a ţărilor din Est, care au trăit oprimate, ca “În Parlamentul European nu există o democraţie clasică: sunt cei care votează da şi ceilalţi, consideraţi duşmani ai integrării! Dacă nu există opoziţie, nu există libertate, de aceea trebuie să avem alternative!” 

Insistând că graba strică treaba şi că procesul integrarii europene nu trebuie forţat, Vaclav Klaus şi-a încheiat discursul spunând, printre altele, că “economia controlată de la nivel central nu este o soluţie, istoria ne-a demonstrat-o!” Cine ar putea să-l contrazică?

Citit 1172 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.