Strada Basarabiei intră în reparaţii capitale

Strada Basarabiei intră în reparaţii capitale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şoferii care sunt nevoiţi, zilnic, să circule pe strada Basarabiei  (din Coşbuc, în Piaţa Energiei) şi care s-au plictisit de câte roţi şi-au tăiat mergând pe liniile de tramvai sau de câte bucşe au schimbat din cauza gropilor de pe traseu au, în sfârşit, parte, de o veste bună: strada va intra în reparaţii capitale şi nu doar de suprafaţă.

Se va lucra atât la adâncime – sistemul de apă şi canalizare – cât şi la suprafaţă – liniile de tramvai vor fi modernizate, strada asfaltată, mă rog, tot tacâmul.

Cum orice veste bună în privinţa infrastructurii din România este însoţită de una proastă, şoferii trebuie să mai ştie să nu se bulucească de mâine pe bucata de stradă respectivă; până ca traseul să fie ca în palmă, vor trece doi ani.

Şi gălăţenii fără maşină vor avea parte de ceva probleme – circulaţia tramvaiului va fi, la un moment dat, oprită. 

Lucrări complexe

Joi, în prezenţa directorului Direcţiei de Programe Europene, Costel Hanţă  şi a consilierului local Ion Dumitru, dar şi a reprezentanţilor Direcţiei de Dezvoltare Regională Brăila, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae a semnat contractul „Modernizarea străzii Basarabiei” cu Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Proiectul, în valoare totală de 13,269 milioane lei prevede modernizarea a 1,15 km de stradă şi va dura 24 de luni, din care lucrările propriu-zise se vor desfăşura timp de 18 luni.

În afara modernizării liniilor de tramvai, reabilitarea va permite circulaţia pe trei benzi de mers în porţiunea Piaţa Energiei-Piaţa Aurel Vlaicu şi pe două, în zona Piaţa Aurel Vlaicu-G. Coşbuc. Proiectul mai prevede reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, a celor electrice, de termoficare şi de gaze.

„Urmează să facem licitaţia, sunt 14 zile pentru contestaţii, după care îi dăm drumul. Noi sperăm ca în termen de patru luni să semnăm contractul cu antreprenorul”, a declarat city-managerul Florin Popa, felicitat de Răzvan Murgeanu, pentru cunoştinţele sale în domeniul accesării proiectelor europene.

„Eu sunt foarte fericit că vom începe, în sfârşit, această bucată de stradă, lucrare pe care mi-au cerut-o mulţi gălăţeni. Din păcate, noi nu am dispus de fonduri, aşa că am aşteptat şi am sperat că vom obţine finanţare europeană, ceea ce am şi făcut. Vom avea câteva probleme cu construcţiile de acolo, dar le vom rezolva”, a declarat Dumitru Nicolae.

Lege nouă, anti-şantaj, pe bani europeni

Recomandându-se, pentru cei care nu ştiau, ca fiind originar din Galaţi, Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a vorbit şi despre viitoarele proiecte guvernamentale în domeniul infrastructurii. Guvernul se gândeşte serios să modifice legislaţia în vigoare privind achiziţia de lucrări publice, a declarat Murgeanu, precizând că în caz contrar, „există riscul de a fi realizate doar 10% din totalul proiectelor manageriate în prezent prin Programul Operaţional Regional, care alocă României, până în 2013, un buget total de 4,3 miliarde euro”.

Răzvan Murgeanu a spus că în prezent, din cele aproximativ 43 de proiecte accesate prin Programul Operaţional Regional, doar unul singur, la Gorj, este la stadiul de desfăşurare a lucrărilor. Restul, spune Murgeanu, sunt blocate, din cauza contestaţiilor făcute de diverse firme participante la licitaţii.

Potrivit secretarului de stat, există în prezent firme specializate pe acest gen de blocare a proiectului, societăţi care practică un şantaj ascuns, solicitând procent din valoarea totală a proiectului, iar în cazul în care sunt refuzate, contestă licitaţiile, astfel încât proiectele rămân blocate. Răzvan Murgeanu a precizat că ideal ar fi să se perceapă o cauţiune din partea unei firme care formulează o contestaţie şi, de asemenea, ar trebui constituită o comisie de arbitraj, care să rezolve contestaţiile în termen de maxim 48 de ore.

Altfel, se vor repeta cazuri, precum unul întâlnit în 2008, când de la semnarea şi până la angrenarea unui proiect european au trecut 343 de zile! La acest proiect lucrează în prezent chiar ministrul gălăţean de interne, vicepremierul Dan Nica, am mai aflat de la Murgeanu.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a Guvernului este legislaţia în privinţa reabilitării termice a clădirilor, a mai spus secretarul de stat.

Citit 1752 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.