Semnale de alarmă - Viitorul Apaterm riscă să aibă soarta celui falimentar

Semnale de alarmă - Viitorul Apaterm riscă să aibă soarta celui falimentar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Primarul Marius Stan a făcut apel către gălăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi plătească datoriile şi facturile

Potrivit proverbului „Lungeşte Doamne boala, pân’ s-o coace poama”, Primăria speră să lungească procesul de faliment al Apaterm până pe 15 ianuarie, când ar trebui să fie gata noua societate căreia i se va încredinţa direct distribuţia agentului termic. Cum nu mai este timp pentru organizarea unei licitaţii, s-a recurs la această soluţie. Mult mai gravă este însă situaţia datoriilor uriaşe ale populaţiei faţă de Apaterm. În acelaşi timp, modul în care CC Insol SPRL gestionează insolvenţa Apaterm i-a trezit suspiciuni primarului Marius Stan.

Edilul urbei a anunţat că s-a întâlnit cu factorii de decizie şi speră ca raţiunea să învingă, iar Electrocentrale să accepte păsuirea până pe 15 ianuarie. Noua societate, spune Stan, este o variantă provizorie, de avarie. „E un compromis să funcţionăm o perioadă tot pe falimentarul Apaterm, dar dacă lucrurile se vor derula ca până acum, cu neplata masivă a serviciilor, sunt convins că noua societate va avea soarta celei vechi”, a tras Stan primul semnal de alarmă.

Din 700 de asociaţii, doar 50 sunt cu plăţile la zi

„Statistica datoriilor este incredibilă. Avem 1.630 de dosare de executare a celor datornici, sunt datorii de peste 10 milioane de euro de la cetăţeni către Apaterm. O şeptime din asociaţii nu a plătit absolut nimic pe perioada mai - iulie inclusiv. Sunt oameni care au datorii de peste un miliard de lei vechi şi nu înţeleg cum au fost toleraţi! Sunt peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion de lei, unele au şi peste două milioane. Facem apel către oameni să fie responsabili, pentru că este nedrept ca bun-platnicii să plătească şi să fie vitregiţi de servicii pentru că unii nu pot plăti, iar foarte mulţi nu vor!”, a spus primarul.

Suspiciuni

Marius Stan are suspiciuni în privinţa firmei care gestionează insolvenţa Apaterm, CC Insol. „Îmi permit să trag un semnal de alarmă. Intenţiile acestei societăţi nu sunt dintre cele mai bune. Atâta timp cât prima întrebare pe care o pui când preiei administrarea este «Câte apartamente sunt în litigiu şi au fost somate cu evacuarea dacă nu plătesc?», daţi-mi voie să mă gândesc şi la alte lucruri. Această societate e foarte bine plătită - 300 de milioane pe lună, plus 7 la sută din ce are de încasat Apaterm. Realizaţi că 7 la sută din 10 milioane, datoria cetăţenilor, înseamnă 700.000 de euro, ne gândim că pot să rămână fără apartamente câteva sute de oameni. Nu am dovezi, dar spun că este foarte important ca falimentul Apaterm să nu se producă acum, când este gestionat de o firmă care nu înţeleg de ce, de la 20 milioane cât avea vechea firmă ce administra Apaterm, a crescut deodată la 300 de milioane plus 7 la sută”, a declarat edilul.

Viitorul: un sistem independent

Marius Stan îşi doreşte pentru Galaţi un sistem independent de furnizare a căldurii, ca „să nu mai depindem nici de Electrocentrale, un mamut cu picioare de lut, în situaţie de faliment”. „Sperăm ca în 9-12 luni să putem realiza şi noi ce au făcut alţii care şi-au făcut termocentrale noi şi au reuşit să ducă agentul termic în casele oamenilor la un preţ mai mic decât jumătatea celui pe care-l practicăm în acest moment”, a spus primarul Marius Stan.

Citit 2391 ori Ultima modificare Vineri, 07 Septembrie 2012 18:44

4 comentarii

 • postat de Logic, sursa de căldură trebuie adusă cât mai aproape de beneficiar pentru eliminarea pierderilor, prin centrale de cartier,cvartal,grupări de blocuri sau asociații.
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 15:47
  Parcă odată, prin '66 aveam centrale pe cartiere și funcționau fără probleme, pocneau caloriferele de prea multă căldură. După aceea veni soluția economicoasă cu aburul tehnologic de la termocentrale și se termină fericirea; frig tataie !!! Cred că centralele de cartier, cu sursa de căldură cât mai aproape de beneficiar, este cea mai bună soluție, pentru că se elimină pierderile de traseu de la Combinat până în oraș.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mdea
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 14:43
  Am vecina in scara care are datorii de 8000 de lei dat nu pentru ca nu are bani, pentru ca asa vrea ea. Toti cei patru membrii ai familiei muncesc, deci numai din 3 salarii ale fiecaruia pot plati datoria. E plin de nesimtiti in Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 12:01
  Avem in asociatie oameni cu bani dar care nu au bunul simt sa/si plateasca ceea ce consuma.Avem procese de 3 sau 4 ani si procesele se prelungesc la nesfirsit.Pina cind legile vor fi aplicate din doi in doi,nu vom putea recupera banii de la datornici.Saracii pensionari sint cei care vin imediat ce au luat pensia si achita datoriile.Maninca ca vai de ei,dar na au restante.Sa se aplice legile asa cum trebuie si nu vor mai fi datorii.Sa se gaseasca o metoda prin care sa se intre in apartamente si sa se sigileze gazele,apa si sa vezi atunci cum vor veni sa achite rapid banii.Poate domnul primar are arechi sa auda.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2012 05:18
  Nu am inteles nimic ,de care lei este vorba ? Daca CC Insol ia 300 milioane pe luna inseamna ca a incasat deja toata valoarea Apaterm + Primarie + jumatate din Galati. Inteleg sa incurce bunicutele leii dar, ditamai primarul ,se poate .Nici autoarea nu este departe de primar . Deci ,am inteles bine ?Apaterm are de incasat de la cetateni 10 milioane si plateste firma de lichidare cu 300 milioane /luna +7% din zece milioane ? De unde atatia bani Ancuto ?
  sa fie oare iarasi vorba de o comanda politica prin care sa fie scoasa CC Insol din joc si sa se prelungeasca falimentul pana la aparitia New Apaterm ? Aceasta noua Marie cu aceisi palarie ,va ajunge repede din urma vechiul Apaterm. Cu Gcal scumpita an de an ,fara ase interveni la scaderea pierderilor si a costurilor interne , cu aberantul Ordin ANRSC 343/2010 ( prin care multi sunt pusi sa plateasca o prestatie de care nu beneficiaza si nici nu au solicitat-o,deci nu platesc si nici nu vor plati vreo data) datoriile cetatenilor vor creste in mod sigur. Indiferent cum va fi organizata si cat de performanta se va dovedi din punct de vedere managerial noua societete ,gestionand un sistem de incalzire hipercentralizat si pagubos ,va ajunge mai devreme sau mai tarziu unde a ajuns Apaterm . Descentralizare ,ruperea definitiva de Electrocentrale (deja orasul are cu cca 60000 de oameni mai putin ,sistemul ramanad acelasi) , redimensionarea retelelor in functie de beneficiarii actuali si de perspectiva(chiar eliminarea definitiva a blocurilor ,scarilor de bloc ,unde nu mai sunt racrdate decat cate unul ,doua sau nici un apartament ,eventual consultata majoritatea propietarilor asupra sistemului de incalzire ,in asemenea situatie ) si nu in ultimul rand izolarea conductelor si eliminarea pierderilor de caldura ,sunt cateva ideei de rentabilizare. A pasa toate pierderile si costurile ,uneori umflate binisor , in pretul Gcal ,va conduce nemijlocit la cresterea numarului de neplatnici si a valorii creeantelor.Descentralizarea cel muli la nivel de cartier ar permite si evantuale privatizari a producerii si distribuirii agentului termic , adica o gandire liberala domn primar , ce nu stiti ca statul (includ si administratiile locale) este cel mai prost manager ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.