Semnale de alarmă - Viitorul Apaterm riscă să aibă soarta celui falimentar

Semnale de alarmă - Viitorul Apaterm riscă să aibă soarta celui falimentar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Primarul Marius Stan a făcut apel către gălăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi plătească datoriile şi facturile

Potrivit proverbului „Lungeşte Doamne boala, pân’ s-o coace poama”, Primăria speră să lungească procesul de faliment al Apaterm până pe 15 ianuarie, când ar trebui să fie gata noua societate căreia i se va încredinţa direct distribuţia agentului termic. Cum nu mai este timp pentru organizarea unei licitaţii, s-a recurs la această soluţie. Mult mai gravă este însă situaţia datoriilor uriaşe ale populaţiei faţă de Apaterm. În acelaşi timp, modul în care CC Insol SPRL gestionează insolvenţa Apaterm i-a trezit suspiciuni primarului Marius Stan.

Edilul urbei a anunţat că s-a întâlnit cu factorii de decizie şi speră ca raţiunea să învingă, iar Electrocentrale să accepte păsuirea până pe 15 ianuarie. Noua societate, spune Stan, este o variantă provizorie, de avarie. „E un compromis să funcţionăm o perioadă tot pe falimentarul Apaterm, dar dacă lucrurile se vor derula ca până acum, cu neplata masivă a serviciilor, sunt convins că noua societate va avea soarta celei vechi”, a tras Stan primul semnal de alarmă.

Din 700 de asociaţii, doar 50 sunt cu plăţile la zi

„Statistica datoriilor este incredibilă. Avem 1.630 de dosare de executare a celor datornici, sunt datorii de peste 10 milioane de euro de la cetăţeni către Apaterm. O şeptime din asociaţii nu a plătit absolut nimic pe perioada mai - iulie inclusiv. Sunt oameni care au datorii de peste un miliard de lei vechi şi nu înţeleg cum au fost toleraţi! Sunt peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion de lei, unele au şi peste două milioane. Facem apel către oameni să fie responsabili, pentru că este nedrept ca bun-platnicii să plătească şi să fie vitregiţi de servicii pentru că unii nu pot plăti, iar foarte mulţi nu vor!”, a spus primarul.

Suspiciuni

Marius Stan are suspiciuni în privinţa firmei care gestionează insolvenţa Apaterm, CC Insol. „Îmi permit să trag un semnal de alarmă. Intenţiile acestei societăţi nu sunt dintre cele mai bune. Atâta timp cât prima întrebare pe care o pui când preiei administrarea este «Câte apartamente sunt în litigiu şi au fost somate cu evacuarea dacă nu plătesc?», daţi-mi voie să mă gândesc şi la alte lucruri. Această societate e foarte bine plătită - 300 de milioane pe lună, plus 7 la sută din ce are de încasat Apaterm. Realizaţi că 7 la sută din 10 milioane, datoria cetăţenilor, înseamnă 700.000 de euro, ne gândim că pot să rămână fără apartamente câteva sute de oameni. Nu am dovezi, dar spun că este foarte important ca falimentul Apaterm să nu se producă acum, când este gestionat de o firmă care nu înţeleg de ce, de la 20 milioane cât avea vechea firmă ce administra Apaterm, a crescut deodată la 300 de milioane plus 7 la sută”, a declarat edilul.

Viitorul: un sistem independent

Marius Stan îşi doreşte pentru Galaţi un sistem independent de furnizare a căldurii, ca „să nu mai depindem nici de Electrocentrale, un mamut cu picioare de lut, în situaţie de faliment”. „Sperăm ca în 9-12 luni să putem realiza şi noi ce au făcut alţii care şi-au făcut termocentrale noi şi au reuşit să ducă agentul termic în casele oamenilor la un preţ mai mic decât jumătatea celui pe care-l practicăm în acest moment”, a spus primarul Marius Stan.

Citit 2463 ori Ultima modificare Vineri, 07 Septembrie 2012 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.