Trei luni până la alegerile generale - Câte voturi te fac parlamentar?

Trei luni până la alegerile generale - Câte voturi te fac parlamentar?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Redistribuirea ar putea trimite în Legislativ un candidat cu o mână de voturi, lăsându-l pe tuşă pe un altul preferat de electorat * Doar candidaţii cu 50 plus unu la sută din voturile exprimate pot fi siguri că prind mandat * Vom avea mai mult de 13 aleşi la Galaţi?

Pe 9 decembrie, gălăţenii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă parlamentarii. După cum ne-a confirmat liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, alegerile parlamentare se vor desfăşura după aceleaşi reguli ca şi în 2008. Concret, candidaţii care au obţinut 50 plus unu din numărul voturilor valabil exprimate de către cetăţenii prezenţi la urne au mandatul garantat. Ceilalţi, care nu au acest scor de jumătate plus unu din voturi (nu din numărul cetăţenilor aşteptaţi la urne!), riscă să rămână pe tuşă, din cauza redistribuirii, care ar putea trimite în Legislativ un candidat cu o mână de voturi. Potrivit lui Dobre, colegiile vor rămâne aceleaşi ca în 2008, adică judeţul nostru va alege nouă deputaţi şi patru senatori. Liderul liberal spune că am putea avea mai mult de 13 aleşi, dacă USL câştigă toate colegiile cu jumătate plus unu din voturi! În acest caz, spune Dobre, prin redistribuire, e posibil să avem unul sau doi parlamentari în plus, de la celelalte partide.

De ce n-avem uninominal pur?

Cel mai votat candidat intră în Parlament, asta a dorit USL prin promovarea votului uninominal pur. Curtea Constituţională a decis însă că, pentru schimbarea regulilor de alegere a parlamentarilor, trebuie respectat rezultatul referendumului din 2009: parlament unicameral şi cu maxim 300 de aleşi. În aceste condiţii, ne vom alege parlamentarii după acelaşi sistem de vot mixt, uninominal plus redistribuire, care la alegerile trecute a stârnit multe nemulţumiri şi situaţii paradoxale, în care gălăţenii care au votat masiv un candidat s-au trezit reprezentaţi de un altul, pe care şi l-au dorit mai puţin.

Ce-am votat şi ce-a ieşit în 2008?

La alegerile de acum patru ani, Dan Nica (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Viorel Ştefan (PSD) şi Gheorghe Saghian (PSD) şi-au adjudecat colegiile, obţinând între 53,56 la sută şi 66,74 la sută din voturile exprimate. Victor Paul Dobre şi-a câştigat mandatul cu un procent de 49,52, cel mai bun din colegiu. Mircea Toader (PDL) a reuşit acelaşi lucru cu un scor de 43,22 la sută. Florin Pâslaru (PSD) a ajuns parlamentar cu 38,15 la sută, iar Lucreţia Roşca a avut 47,08 la sută. Laurenţiu Chirvăsuţă (pe atunci PSD, acum UNPR) a ajuns senator cu 36,76 procente.

La polul opus sunt parlamentarii care au intrat în Legislativ pe uşa din dos a redistribuirii. Astfel, Carmen Axenie (PDL), cu 23,06 la sută din voturi, i-a suflat mandatul celui mai bine plasat candidat, Cornel Hamza (PSD) care a avut 41,85 la sută. Mihai Boldea (PDL), cu 34.94 la sută, i-a luat locul lui Aurel Nechita (PSD), cel mai bun din colegiu - 44,91 la sută. O situaţie paradoxală s-a petrecut şi în cazul lui Nicolae Dobrovici Bacalbaşa (PSD), care şi-a devansat net competitorii, cu un scor de 43,22 la sută, dar a pierdut în faţa liberalului Paul Ichim, care a devenit senator cu 14,57 la sută din voturi. La fel a păţit şi Viorel Mânzu (pe atunci PSD), cu un scor de 44, 58 la sută, care a rămas acasă, locul fiindu-i luat de Marius Necula (PDL), cu doar 36,53 la sută.

Citit 1986 ori Ultima modificare Duminică, 09 Septembrie 2012 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.