Galaţiul, bătaia de joc a juriştilor şi a şmecherilor: O „golănie” de 4,2 milioane de euro

Galaţiul, bătaia de joc a juriştilor şi a şmecherilor: O „golănie” de 4,2 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Ar fi dramatic, dintr-un buget şi aşa insuficient, să le dăm bani şmecherilor care au ştiut să-şi ia aliaţi din Primărie, oameni care nu au făcut ceea ce trebuia elementar să facă: să apere drepturile şi interesul municipalităţii!” * „Vor răspunde cei care, după ce au fost angajaţi prin Primărie, sunt la momentul de faţă de partea cealaltă a baricadei”, declară primarul municipiului Galaţi, Marius Stan


„O golănie şi atâta tot”, aşa a catalogat primarul Marius Stan cazul care riscă să golească bugetul şi aşa insuficient al Galaţiului cu nu mai puţin de 4,2 milioane de euro. Nu este prima dată când edilul urbei îi pune la stâlpul infamiei juriştii care şi-au bătut joc de procesele Primăriei şi s-au aliat cu „şmecherii” care au dat în judecată municipalitatea cerându-i şi luna de pe cer. Iar bolovanii sentinţelor judecătoreşti cocoşează Primăria, cu buget cu tot.

Năucitor

În fruntea acestui "tăvălug", cum l-a numit primarul Marius Stan se află dosarul Sima şi Tudose. Aşa cum am mai scris în „Viaţa liberă”, Eugen Sima şi Cristian Tudose au câştigat, după mai bine de zece ani de procese, terenul pe care se afla Complexul Siret, dar şi o sumedenie de blocuri de locuit din vecinătatea acestuia. Subsolul este brăzdat de reţele de cabluri electrice, telefonice, conducte de apă, de gaze, motiv pentru care s-a convenit că retrocedarea este imposibilă, urmând să li se achite valoarea terenului în bani, evaluat la suma exorbitantă de 4,2 milioane de euro. Recent, Curtea de Apel Cluj a respins în totalitate recursul Primăriei, iar decizia instanţei este năucitoare. „E o decizie la modul «Încurcă-i Doamne şi pe ăştia!». Este făcut responsabil de plata de 4,2 milioane de euro Consiliul Local prin conturile pe care le avea înainte de 2009, conturi care sunt aceleaşi cu ale municipiului. Am chemat până acum două case de avocaţi, am stat împreună cu directorii economici, cu juristul de la serviciul economic şi e greu de pătruns decizia. Deocamdată, Primăria, în faza în care se află procesul, dacă nu plăteşte e pasibilă de urmări. Dacă am ajuns să evaluăm în Galaţi, şi într-un cartier destul de mărginaş, un hectar de teren la 4,2 milioane de euro înseamnă că trăim bine în Galaţi şi că tot ceea vedem în jurul nostru e o minciună!”, a izbucnit primarul Marius Stan.

Consecinţe dramatice

„Ar fi dramatic, dintr-un buget şi aşa insuficient, să le dăm bani şmecherilor care au ştiut să-şi ia aliaţi din Primărie, oameni care nu au făcut ceea ce trebuia elementar să facă, să apere drepturile şi interesul municipalităţii! După ce evaluatorul respectiv a stabilit că acel hectar de teren valorează la 4,2 milioane de euro, Primăria nu a catadicsit nici măcar să ceară o contraexperiză la o aşa enormitate! Vom face prima plângere penală împotriva evaluatorului! Dar vor răspunde cei care sunt, în momentul de faţă, de partea cealaltă a baricadei, după ce au fost angajaţi prin Primărie şi au şi răspuns direct prin semnătură!”, a ameninţat edilul Galaţiului.

Prăpastia se adânceşte

Primarul a dezvăluit că acele 4,2 milioane de euro sunt doar începutul: „Aceeaşi indivizi au dat din nou în judecată Primăria, cerând şi penalităţi! Am avut săptămâna trecută proces la Bucureşti şi cereau 10 milioane! Deci putem fi puşi într-o situaţie mai mult decât dramatică, să fim obligaţi să plătim 4,2 milioane, să meargă şi procesul acela, să plătim încă 10 pentru că au fost unii şmecheri şi au ştiut să-şi ia aliaţi şi din Primărie, şi de peste tot”, a declarat Stan.

Avocat demisionar, procese abandonate

Potrivit edilului, Primăria are peste 800 de procese. Şi mai grav, se luptă cu avocaţi care i-au fost mai demult jurişti şi ar fi trebuit să-i apere interesele! Potrivit primarului, Doina Udrescu nu mai lucrează în Primărie, dar Tincuţa Pătruţă, fostă juristă a Primăriei, este acum de partea cealaltă a baricadei. „E în foarte multe procese intentate Primăriei, acesta e paradoxul! Şi într-unul dintre procese  e chiar cea care semnează din partea Primăriei”, a dezvăluit Marius Stan.

Nici Consiliul Local nu se simte, juridic, mai bine. După cum a declarat primarul, avocata care a reprezentat numai Consiliul Local în câteva sute de procese, Carmen Moldoveanu, a demisionat, lăsând baltă dosarele: „Nu a catadicsit, înainte de a-şi da demisia, să vină să îşi predea dosarele, cu un opis, să ştim şi noi care dosare sunt acum, termene de prezentare la tribunal… I-am făcut plângere prin Baroul Galaţi, prin care îi sesizăm atitudinea şi îi cerem să vină să-şi predea obiectul muncii de până acum, pentru că a funcţionat sub contract cu CL şi nu poţi să arunci pur şi simplu nişte documente”, a spus Stan.

Reversul medaliei

Vă reamintim că pentru a pune capăt situaţiei disperate, aleşii locali au înfiinţat o comisie de mediere pentru analizarea şi soluţionarea unor conflicte patrimoniale. Şi tot aleşii şi-au dat votul pentru angajarea unei firme de avocati în vederea consultanţei juridice, a asistenţei şi a reprezentării intereselor Consiliului Local în faţa organelor statului. Am lucrat până acum cu o casă de avocaţi, pe titlu de gratuitate, şi am câştigat un proces pierdut iniţial pe 2 milioane de euro. Un mizilic! Garantat, începând din mandatul acesta, cei care pierd procesele vor plăti bani mulţi; majoritatea dintre ei vor avea intentate plângeri penale şi vor plăti cheltuieli de judecată”, a ameninţat Marius Stan.

Citit 4077 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2012 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.