Deputatul PD-L Mihail Boldea, pentru o lege unică a pescuitului

Deputatul PD-L Mihail Boldea, pentru o lege unică a pescuitului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pescarii sportivi gălăţeni s-au întâlnit recent cu deputatul PD-L Mihail Boldea (foto) pentru a discuta despre actul normativ privind pescuitul şi acvacultura. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura aşteaptă să intre, săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

În urma discuţiilor cu pescarii sportivi, şi având mandatul de a le reprezenta interesele în Parlament, deputatul Boldea a depus mai multe amendamente la acest proiect. Scopul modificărilor propuse de tânărul democrat-liberal este de a unifica legislaţia stufoasă în domeniul pescuitului. „Este nevoie de o singură lege ale cărei prevederi să fie armonizate cu legislaţia europeană”, ne-a declarat Mihai Boldea.

Amendamentele sunt numeroase, aproape 11 pagini de text. Iată care sunt cele mai importante modificări propuse de Boldea. Potrivit amendamentului său, pescarul sportiv este persoana fizica deţinătoare a unui permis de pescuit sportiv/recreativ, eliberat de asociaţiile de pescari sportivi legal constituite, dacă este membru al unei asociaţii de pescari sportivi  sau a obţinut un atestat în acest sens eliberat de o asociaţie de pescari sportivi. Deputatul crede că este necesara precizarea întrucât în cadrul asociaţiilor membrii sunt instruiţi în vederea practicării pescuitului sportiv, iar pescarii care practică pescuitul ca activitate recreativă trebuie să aibă cunoştinţe minime privind prevederile legale în domeniu.

Amendamentele lui Boldea se mai referă şi la patrula piscicolă - corp de pază şi control al asociaţiilor de pescari sportivi sau federaţiei naţionale, împuternicit prin Ordin al Ministrului de a constata contravenţiile şi  infracţiunile piscicole.

În opinia deputatului, contravaloarea licenţelor de pescuit, permiselor de pescuit comercial şi autorizaţiilor de pescuit se face venit la bugetul de stat.

Unul dintre amendamente priveşte persoanele fizice cu domiciliul  în localităţile din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” care au dreptul de a pescui cu unelte proprii, legale, pentru consumul familial, fără plata vreunei taxe asupra produsului obţinut, cu respectarea prevederilor prezentei legi. Consumul mediu pe zi pentru o familie se considera de trei kg. Pescuitul de subzistenţă se poate practica doar în raza localităţii de domiciliu.

Important ni se pare şi amendamentul potrivit căruia „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani şi interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani  „pescuitul cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” cu excepţia Mării Negre, Dunării şi braţelor Tulcea, Sulina, Chilia şi Sfântul Gheorghe”.

Rămâne de văzut dacă amendamentele depuse de Mihail Boldea vor fi agreate de restul deputaţilor pentru a putea fi legiferate.

Citit 1221 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.