Spitalul de Urgenţă - dotări şi investiţii pe banii judeţului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Spitalul de Urgenţă - dotări şi investiţii pe banii judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • La recenta rectificare a bugetului local al Consiliului Judeţului pe anul 2012, cea mai importantă instituţie spitalicească a judeţului, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, s-a ales cu mai multe sume de bani pentru investiţii, reparaţii capitale şi dotări  * Personalul CJ are banii de salarii asiguraţi pe noiembrie, la fel şi însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi

Când e vorba de sănătatea noastră, banii parcă nu ajung niciodată acolo unde trebuie, iar spitalele, cele care supravieţuiesc, devin spectre ale sărăciei şi nevoilor. Veste bună este că, la recenta rectificare a bugetului local al Consiliului Judeţului pe anul 2012, cea mai importantă instituţie spitalicească a judeţului, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, s-a ales cu mai multe sume de bani pentru investiţii, reparaţii capitale şi dotări. Chiar dacă fondurile de la buget repartizate prin votul aleşilor judeţului nu acoperă în întregime lista lungă de necesităţi a spitalului, tot e mai mult decât nimic.

Guvernul a luat, Guvernul a dat

Rectificarea bugetului local al CJ a fost posibilă deoarece prin OG 13/2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat, bugetului local al CJ i-a fost repartizată suma de 702.000 de lei. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a suplimentat subvenţia pentru drumurile judeţene cu suma de 965.000 de lei, iar prin adresa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Locale Galaţi s-a majorat nivelul maxim al cheltuielilor de personal. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţului, liberala Tania Bogdan, bugetul a primit bani suficienţi pentru asigurarea salariilor personalului pentru luna noiembrie, dar şi pentru indemnizaţiile cuvenite însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.

Excedentul bugetar, scos la bătaie

Toate acestea i-au permis Consiliului să aprobe repartizarea sumei de 4.001.000 de lei din excedentul bugetului local pentru o serie de lucrări de investiţii şi nu numai. Două dintre sume, 700.000 de lei, respectiv, 900.000 de lei, au fost prevăzute din start pentru majorarea capitalului social al SC Consproiect SA Galaţi şi, respectiv, al SC Drumuri şi Poduri, despre care am mai scris. Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” i-au fost daţi 456.000 de lei pentru depozitul de carte. Potrivit directorului bibliotecii, Zanfir Ilie, suma era necesară pentru a completa suma alocată iniţial pentru reabilitarea clădirii în care se află depozitul de carte, construcţie care aproape că o lua la vale şi prezenta fisuri masive, şi a anexei în care funcţionează atelierul de restaurare a cărţilor. Restul banilor - 1,9 milioane de lei din excedentul bugetar local - au primit aceeaşi destinaţie: Spitalul Judeţean. Conform documentelor votate de aleşii judeţului, 270.000 de lei au fost alocaţi pentru dotări cu aparatură medicală. Pentru modernizarea lifturilor - problemă grea, şi parcă fără rezolvare în spital - au fost repartizaţi 175.000 de lei, iar cea mai mare sumă, 1.500.000 de lei, a fost prevăzută pentru sursa de CO-60 - echipament Theratron Elite, adică pentru terapia cu cobalt a bolnavilor de cancer.

Reabilitări şi modernizări

În bugetul rectificat al instituţiilor şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe anul 2012, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” este prins cu cheltuieli în valoare totală de 126.418.000 de lei. Tot cel mai important spital al judeţului figurează şi pe lista obiectivelor de investiţii finanţate din bugetul rectificat al instituţiilor publice şi de activităţi finanţate parţial din venituri proprii pe anul 2012. Potrivit acestui document, la instituţia sanitară vor continua lucrările de reabilitare a instalaţiei electrice, dar şi la sistemul de prevenire şi stingere a incendiilor, chiar dacă sumele alocate nu acoperă integral costul estimat al investiţiilor. De asemenea, apar şi lucrări noi la sistemul de preepurare a apelor uzate, lucrări de modernizare la centrala termică, pompe recirculare şi hidranţi exteriori şi o cofinanţare la modernizarea serviciului UPU - SMURD. Nu putem ignora sumele alocate pentru reparaţii capitale la Secţia de Oncologie, la Anestezie şi Terapie Intensivă, Neurochirurgie şi Chirurgie vasculară, la reabilitarea etajului 8, corp E - radioterapia, dar şi pentru reabilitarea a câte două rezerve din fiecare secţie. Mai trebuie spus că spitalului i s-a repartizat, pentru dotări, o sumă de peste 3,5 milioane de lei.

Anca Melinte, Nicoleta Onofrei

Citit 1894 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2012 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.