Priorităţile prefectului Claudiu Brânzan: ordinea şi siguranţa cetăţeanului

Priorităţile prefectului Claudiu Brânzan: ordinea şi siguranţa cetăţeanului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Domnule prefect, cetăţenii au mari aşteptări de la dumneavoastră, bazate, printre altele, şi pe faptul că sunteţi tânăr. Ce vreţi să aduceţi nou în Prefectura Galaţi?

- Instituţia prefect funcţionează într-un anumit cadru legal, deci nu pot să inventez ceva, decât dacă am modifica legea.

În schimb, vreau să-i capacitez pe cei aflaţi în subordinea prefectului, şi mă refer, în primul rând, la instituţiile subordonate Ministerului Internelor şi la serviciile deconcentrate care intră în legătură directă cu cetăţeanul, să îşi facă datoria. Să-şi simplifice modul de lucru, astfel încât cetăţeanul să nu piardă foarte mult timp încercând să-şi rezolve problemele.

- Care vă sunt priorităţile?

- Instituţiilor din subordinea MAI le-am spus de la prima întâlnire că mă interesează foarte mult securitatea cetăţeanului şi ordinea în judeţ.

De aceea am cerut să se facă mai mult pentru siguranţa cetăţeanului, poliţiştii să fie mai mult aproape de oameni, să fie vizibili, în aşa fel încât să oprim din stadiu incipient orice  tentative.

Le-am solicitat conducătorilor de instituţii aflate în subordinea Ministerului de Interne liste cu problemele pe care le întâmpină, şi împreună cu dl ministru Dan Nica voi încerca să rezolvăm o parte dintre ele. Şi să ştiţi că sunt foarte multe probleme, pornind de la numărul redus de poliţişti şi continuând cu lipsa dotărilor, a benzinei, motorinei, elementelor de logistică. Vom încerca, în primul rând, să le rezolvăm pe acestea, astfel încât poliţia să îşi desfăşoare activitatea normal.

După ordine şi siguranţă, a treia prioritate o constituie retrocedările, să încercăm să accelerăm aplicarea legii 10 pe 2001. Sunt 5.199 de notificări la nivelul judeţului Galaţi. Au fost respinse 1.589 de cereri. Aceşti 1.589 vor veni în audienţă la fiecare schimbare de prefect şi trebuie să găsim o soluţie pentru ei.

- În Galaţi, există magazine de vise, care vând droguri uşoare, unul fiind chiar lângă o şcoală. Ce puteţi face în privinţa lor?

- Sigur, voi vorbi cu inspectorul şef al Poliţiei Judeţene, dl Aramă. În cadrul colegiului prefectural i-am solicitat dlui inspector general Ciuchină un punct de vedere privind siguranţa în şcoli şi protejarea elevilor, astfel încât, având toate aceste situaţii şi sesizările pe care le-aţi făcut, să putem acţiona să închidem astfel de tentaţii. 

- În presă au apărut tot felul de acuzaţii că aţi avea probleme penale. Care este realitatea?

- Nu am avut dosar penal niciodată. Într-adevăr am fost căutat după schimbarea regimului din 2004-2005 de absolut toate instituţiile. Am toate copiile proceselor verbale încheiate în urma acestor numeroase controale. Dacă doreşte cineva să le vadă, le poate vedea.

Nicăieri nu se prevede vreo faptă a mea. Reclamaţiile – pentru că au fost persoane care m-au reclamat – nu s-au dovedit a fi  reale.

Nu am avut nicio problemă cu legea vreodată.

- Vă veţi implica în rezolvarea situaţiei Cartierului Cantemir?

- Din fericire, lucrurile s-au deblocat între administraţiile Galaţi şi Brăila. Din acest moment, eu cred că lucrurile se vor accelera.

În continuare, noi considerăm prioritară dezvoltarea Galaţiului spre Brăila, Cartierul Cantemir, astfel încât să se poată realiza proiectul pe care ni l-am propus: locuinţe individuale, blocuri, complex de distracţii, complex comercial, chiar şi complexul sportiv pe care suporterii gălăţeni îl aşteaptă va avea o rezolvare, probabil, tot în Siret.

- Există cazuri de incompatibilitate nerezolvate de fostul prefect: directoarea de la Muzeul de Ştiinţele Naturii este consilier judeţean, directorul general adjunct al AFDJ este consilier local. Ce veţi face?

- Vom aplica legea. Aşa cum legea a fost aplicată şi există precedente: dl Florin Popa era director la o companie naţională şi consilier local şi a trebuit să-şi dea demisia, dl Florin Pâslaru a fost şeful unui serviciu din subordinea Primăriei şi consilier - a trebuit să-şi dea demisia, deci toate aceste probleme le vom rezolva.

Colega de la Prefectura din Brăila a cerut o perioadă de păsuire de trei luni. Eu nu cer trei luni. Două săptămâni sau o lună lăsaţi-mă, şi voi încerca să le rezolv.

Citit 2164 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.