Bugetul Galaţiului, în dezbatere publică: Vistierie de peste 190 de milioane de euro pentru 2013

Bugetul Galaţiului, în dezbatere publică: Vistierie de peste 190 de milioane de euro pentru 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 a fost făcut public pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi (www.primaria.galati.ro) şi aşteaptă propunerile cetăţenilor până pe 25 martie. La o primă privire avem motive să fim optimişti. Dacă anul trecut, Galaţiul a pornit la drum cu aproape 125 de milioane de euro, adică 540.051.000 de lei, vistieria acestui an este ceva mai generoasă: bugetul consolidat este estimat la 844.784.000 de lei - adică peste 190 de milioane de euro. De asemenea, s-a redus decalajul dintre bugetul de funcţionare şi cel de dezvoltare. Astfel, pentru funcţionare sunt alocate 442.776.000 de lei, iar pentru dezvoltare - 402.008.000 de lei. În "puşculiţa" cu care Galaţiul va trebui să se descurce în acest an sunt incluse şi creditul contractat în anul 2011 de la BRD pentru modernizarea şi asfaltarea unor străzi - este vorba de cele 33.478.000 de lei rămase din împrumutul de peste 60.000.000 de lei - dar şi creditul în valoare de 225.979.000 de lei pe care Primăria are în plan să-l contracteze pentru realizarea unor obiective de investiţii.
Pe ce se duc banii? Cheltuielile de personal se ridică la 140.610.000 de lei, subvenţiile pentru diferenţe de preţ - 35.350.000 de lei, iar sumele alocate pentru teatre, Poliţia Locală şi spitale - 36.753.000 de lei. Primăria face precizarea că sumele prezentate în propunerea de buget vor suporta modificări.
Important este că gălăţenii pot face propuneri legate de buget pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la registratura Primăriei.

Citit 2049 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2013 09:49

8 comentarii

 • postat de Eu
  Miercuri, 13 Martie 2013 15:41
  Da, este foarte important ca "gălăţenii pot face propuneri legate de buget". Atat de important incat imi si imaginez comisiile de specialitate, pana-n miez de noapte, cum analizeaza propunerile cetatenilor si cum fiecare consilier local devine aparatorul cetateanului ce face propuneri referitoare la bugetul local. Povesti...
  Banii se duc tot acolo unde s-au dus de fiecare data. Anul asta sunt mai multi, deoarece culoarea locala (rosu-galben) e identica cu cea de la centru. Atat si nimic mai mult. Suma alocata dezvoltarii e mai mica decat cea necesara functionarii. E cam bine, nu ? La cum arata orasul asta, atat de curat, civilizat si de bine intretinut, cu o arhitectura urbana ireprosabila, era si logic...
  0
  0
  Raportează
 • postat de antipartide
  Miercuri, 13 Martie 2013 14:13
  ati auzit de expresia: "ciinele ce latra nu musca"? exact asta fac conducatorii politici in aceste vremuri. prin ziare, televiziuni, manifestatii legale, etc. ei reusesc sa creeze o stare de refulare a nemultumirilor populare. omul crede ca daca posteaza pe un site, forum, ce-o fi acolo nemultumirile personale, de grup,cineva ii aude . la fel si cu demonstratiile care oricum sint controlate si din interior si exterior. se lasa doar o usita pe care din cind in cind numultumirea sa fie azvirlita afara. asa nu se acumuleaza frustrare, nemultumirea spusa e pe jumatate uitata. asta e libertatea de exprimare, o arma indreptata asupra celui ce o foloseste. de ce a explodat mamaliga romaneasca? pentru ca in interiorul societatii si a individului se acumulase mari presiuni de frustrare si nemultumiri. atunci nu s-a permis refularea lor controlata. acum lectia e invatata si chiar daca multi, multi oameni sint in nevoi si intrebari despre propria soarta mai mari ca atunci isi pot spune unde vor ei tot ce nu le convine. oricum nu-i baga nimeni in seama din cei ce pot schimba o soarta a unui neam . vorbiti cit vreti, urlati, ragusiti, va face bine la mental. asta e conceptul ce asigura perpetuuarea degradarii continue a nivelului de trai a omului normal, nevoias care impreuna cu stiinta mobilizarii si impresionarii pe orice cale a segmentului ales de votanti asigura caruselul puterii in romania. a, sa nu uit si cei aprox. 50000 de jandarmi superinstruiti si care acopera in citava ore orice distanta din tara in caz de nevoie. o zi si o viata mai buna va doresc..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Miercuri, 13 Martie 2013 10:17
  La cati bani se dau pe salarii eu cred ca ar trebui reinventati sectoristii si o politie fiscala. Este inadmisibil ca noi sa suportam cheltuielile unor infractori carora primaria le ofera locuinte sociale, alocatii pentru puradei, ajutoare de somaj, etc in timp ce sefii clanurilor parcheaza BMW-uri de lux in fata caselor si joaca noapte de noapte barbut pe sume astronomice in timp ce pirandele dau sute de euro cu camata la zarzavagii din piete. Politia Locala sta doar pe strazile importante sa dea amenzi celor slabi de inger si sa-i previna p-astia in caz de vreo razie in loc sa patruleze in acele zone. Eu cred ca ar trebui responsabilizati la modul: s-a intamplat in sectorul tau,esti bun de plata-supoti pagubele sau amenda. Si sa vezi atunci bani la buget pentru spitale, salarii la personal, manifestari sportive,asfaltari,etc. Sunt multe capuse pe buget iar 100 de euro pe cap de locuitor nu mi se pare o suma suficienta pentru o persoana sa suporte cheltuieli cu asfaltarea, ingrijirea spitaliceasca,medicamente subventionate,invatamant,cultura,sport,administratie publica,samd. Si ar fi indicat ca fiecare propunere de cheltuire a banilor publici sa fie supusa dezbaterii publice, macar sa stie galatenii pe ce se cheltuie bugetul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jean Paler
  Miercuri, 13 Martie 2013 10:17
  Trimeteti mail la adresa primariei, sigur o sa ii doara in dorsala de ce nevoi aveti voi
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 13 Martie 2013 10:13
  Contracte individuale pentru încălzire şi apă rece
  6 martie 2013

  Pentru a nu mai fi pedepsiţi cu debranşarea şi sucevenii care-şi plătesc la timp facturile de utilităţi, primarul Ion Lungu a cerut conducerilor „Termica” şi ACET să încheie contracte individuale. Nicu Amurăriţei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 13 Martie 2013 10:13
  Contracte individuale pentru încălzire şi apă rece
  6 martie 2013

  Pentru a nu mai fi pedepsiţi cu debranşarea şi sucevenii care-şi plătesc la timp facturile de utilităţi, primarul Ion Lungu a cerut conducerilor „Termica” şi ACET să încheie contracte individuale. Nicu Amurăriţei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 13 Martie 2013 09:44
  de ce nu se scrie aici si CAT PLATESTE PRIMARIA GALATI catre Apaterm ???

  care desi primeste sume colosale tot in faliment este, sustinuta ZOMBI de politicieni ???


  daca vreti sa cititi despre orase care nu mai au incalzire centralizata SI BENEFICIILE ADUSE PRIMARIEI si BUGETULUI PRIMARIEI pe langa beneficiile aduse cetatenilor (buni-platnici) :

  -----------------------------------
  Pentru a vă răspunde la ultima întrebare trebuie să ştiţi că aproximativ 150 de oraşe din România, printre care şi peste 10 reşedinţe de judeţ nu mai au încălzire centralizată şi lucrurile acolo merg bine, fără restanţe astronomice şi mai ales fără grevarea bugetelor locale şi a bugetului central de sume care să depăşească 500 milioane de euro pe an. Sistemul centralizat funcţionează acum cam în felul următor: 45% din costul combustibilului de funcţionare al CET-urilor este suportat de bugetul central iar bugetele locale mai subvenţionează o parte însemnată din costul gigacaloriei pentru a o ţine la preţuri între 120 şi 280 ron. Doar subvenţiile locale reprezintă între 25 şi 60% din total venituri anuale la bugetele locale respective.

  Subvenţiile echitabile sunt cele care se dau direct celor care au nevoie cu adevărat de ele. Preţul la gigacalorie trebuie să fie cel real de cost şi, în funcţie de veniturile pe familie, se pot aloca celor în nevoi bani pentru 1 până la maxim 2 gigacalorii pe lună. Pentru trei camere acesta este practic necesarul lunar, şi astfel se reduce drastic povara generală pentru bugetele locale şi bugetul central.

  Să ne întoarcem acum la prima dumneavoastră întrebare referitoare la costul gigacaloriei cu sistemele individuale. Costul pentru producerea unei gigacalorii cu centralele individuale moderne este de aproximativ 33 euro (140 ron) la un cost al gazului de 0,26 euro (1,1 ron) pe m3. Dacă adăugăm, pentru a fi echidistanţi, costurile de amortisment al instalaţiei individuale (investiţia iniţială) pe o perioadă de 8 ani şi dacă punem şi dobânda de finanţare a investiţiei, tot nu urcăm la mai mult de 180-190 ron pe gigacalorie. Asta înseamnă 300 – 400 de ron pe lună la un apartament de trei camere, cu tot cu costul de amortizare şi dobânda.

  În antiteză, costurile reale pentru o gigacalorie în sistem centralizat sunt după cum urmează: aproximativ 200-300 de ron doar preţul gazului, deoarece sunt centrale din anii ’70, cu randamente scăzute. Pierderi pe reţea sunt destul de mari şi ridică costul gigacaloriei la clientul final la 260-465 ron şi nu mai punem celelalte costuri de distribuţie, amortisment şi întreţinere ale reţelelor precum şi de personal. Nici cele mai noi şi performante conducte de transport agent termic nu coboară sub 20% pierderi pe transport de agent termic la dimensiunile actuale ale oraşelor.

  PS: La centrale în condensaţie, unde consumul de gaz coboară cu până la 30% se amortizează diferenţa de preţ din doi ani de exploatare.
  -----------------------------------
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alecu
  Miercuri, 13 Martie 2013 06:51
  Politia locala ar trebui sa pazeasca in zilele de sambata si duminica Targul de masini (Talcioc).Angajati ai Primariei cei pusi acolo sa vanda bilete la intrare fac astfel incat banii de intrare sa intre in buzunarele lor.Toti lucratorii de la Talcioc au ecusoanele intoarse pe dos pentru a nu li se citi numele.Unul din cei care baga banii de la intrare in buzunarul propriu il cheama Stase.Ati mai avut un reportaj despre Talcioc s-a facut putina valva,oamenii au ramas aceeasi iar acum isi vad de treaba ca si cum Talciocul ar fi al lor.Probabil banii incasati de aici ar trebui sa mearga la Primarie.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.