Abateri şi deficienţe de sute de mii de lei: Administraţia Pieţelor Galaţi, puricată de Camera de Conturi

Abateri şi deficienţe de sute de mii de lei: Administraţia Pieţelor Galaţi, puricată de Camera de Conturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un autoturism Skoda Octavia Business, în valoare de peste 35.700 de euro, cumpărat nelegal, în leasing, şi indemnizaţii prea mari plătite directorului Eugen Zaharia şi membrilor Consiliului de Administraţie sunt cele mai mari abateri din raportul controlului efectuat de Camera de Conturi Galaţi la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Valoarea estimativă a abaterilor constatate de organul de control se ridică la aproape 900.000 de lei. Raportul controlului efectuat, în luna aprilie, pentru activitatea desfăşurată de Pieţe în anul 2012 a ajuns pe masa Consiliului Local.

Nereguli descoperite

Cea mai consistentă dintre abaterile cuprinse în raport are o valoare estimativă la 252.463 de lei. Conform raportului, Administraţiei Pieţelor i se reproşează că nu a estimat corect valoarea totală a contractului pentru realizarea investiţiei „Modernizare Piaţa Micro 39 – Completare zid de sprijin” şi a încheiat cu o societate gălăţeană nu mai puţin de trei contracte de achiziţii publice, efectuând plăţi în valoare totală de peste 71.000 de lei, fără TVA (peste 15.000 de euro).
Societatea a greşit cumpărând un autoturism marca Skoda Octavia Business în valoare de 35.700 euro, în leasing, în condiţiile în care mai multe acte normative interzic achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme societăţilor comerciale la care un municipiu este acţionar unic. Valoarea plăţilor efectuate în contul maşinii, până la finele lunii aprilie 2013, se ridică la aproape 63.000 de lei.

Câţi bani a încasat directorul?

Camera de Conturi Galaţi a descoperit că, în perioada ianuarie – decembrie 2012, directorului general al societăţii, Eugen Zaharia, i s-a plătit o remuneraţie lunară de 6.793 de lei, care depăşea nivelul de 5.474 de lei lunar (cât are şi un viceprimar), prevăzut în contractul de mandat, la care s-au adăugat sporul de vechime, indemnizaţia de conducere şi alte prime. Instituţia de control a descoperit şi că, în perioada mai 2010 – decembrie 2011, i s-au plătit directorului general, în plus, prima brută de 2.425 de lei aprobată de primarul Dumitru Nicolae, reprezentând cota de 30 la sută din salariul stabilit pentru postul de director de dezvoltare ocupat prin cumul de funcţii, tichete de masă şi tichete cadou. În plus, societatea a acordat indemnizaţii mai mari decât nivelul legal membrilor Consiliului de Administraţie, reprezentantului Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor şi membrilor comisiei de cenzori. Valoarea estimativă a abaterii se ridică la 208.291 de lei.
Societatea a primit termen până la 30 septembrie să îndrepte deficienţele constatate şi să recupereze sumele plătite nelegal.

Raport contestat

Directorul general al Pieţelor, Eugen Zaharia, ne-a declarat că raportul Camerei de Conturi va fi contestat, şi a subliniat că nu există disfuncţionalităţi care să fi creat vreun prejudiciu societăţii. Unul dintre motivele de contestare vizează tocmai problemele legate de remuneraţia încasată, în legătură cu care care directorul spune că a fost respectată legislaţia în vigoare. Cât despre contractul de leasing, această problemă va trebui, într-adevăr, rezolvată prin preluarea contractului de către altcineva.

Citit 4403 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 17:38

11 comentarii

 • postat de Crina
  Duminică, 09 Iunie 2013 07:13
  Pt. Criticam: Daca tot îți place literatura, citeste și Câinele și cățelul și Boul și vitelul și nu mai jigni! Sau numai atât poți?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Criticam , criticam dar mai si gandim
  Vineri, 07 Iunie 2013 09:22
  Pentru micutul cretinel ,spalat mintal si cu iz caraghios caragealian Vladimir.

  Dumnezeul nostru si al neamului omenesc , asa a lasat :
  - turma si pastor
  - condusi si conducatori
  - prosti si destepti
  - puturosi si harnici
  - nestiutori si stiutori de meserie si carte

  Bine ca vorbesti de impartitul egal al banilor , dar de raspundere si grijile unui conducator taci malc.
  De alde tine radea Rica Venturiano cand scria ca : "" Oamenii sa fie egali si tot romanul sa prospere"" .

  Se cunoaste ca nu ai mai mult de sapte clase , ca altfel nu stateai ca paduchele-n blana ,visind egalitate de salariii ci munceai , te zbateai sa ajungi sa conduci ori propria-ti afacere ori intr-o intreprindere de stat , sa vezi ce inseamna sa vina ziua de salariu si tu sa o faci pe Lenin cu subordonatii tai in loc sa le poti da banii pe munca lor.

  Tu si toti cei ca tine suferiti de doua boli grave in afara de INCONSTIENTA :
  - SA MOARA CAPRA VECINULUI !!!!!!!!
  - HOTULUI DE HOT II E FRICA!!!!!!!!

  Tu daca erai in locul lui ce masina si ce prime iti trageai mai pomanagiule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Vladimir
  Joi, 06 Iunie 2013 22:35
  Sa dispara functia de sef in orice ipostaza ar fi: sef de birou, sef de serviciu, sef de compartiment, director adjunct, director general, coordonator....... Mananca banii saracilor. Tot omul are un cap si o ratiune. Pt ce ne tb stapani?! Noi nu ne putem conduce singuri, nu putem sa luam cele mai viabile decizii?! Pai cu banii unui director mai traiesc alti 2 amarati. Intrati in Finante si vedeti: biroul si seful, etajul si diectorii. Pai stati putin oameni buni, cu ce sunt mai presus decat intelectualii-cadre didactice?! Cadrele didactice (exceptand universitarul care taie frunza la caini, cu mici exceptii, caci unii dintre prof. lectori univ.... nici nu-i cunosti la fata, banul pe card sa intre si examinarea "la sange" la examene) sunt cele mai slab platite si stimulate in acelasi timp. Daca ar fi sa iau o decizie rationala as schimba putin grila de salarizare (sa mai ia si prof. salariile finantistilor sau a directorilor care "oare ce fac" ?!. Sa fie o lege pt toti; si nu discrepante de zeci de ron. Iau bugetarii 4000 lei dam si la prof. 4500 lei cu tot cu spor de stres......
  1
  1
  Raportează
 • postat de Andra
  Joi, 06 Iunie 2013 21:23
  Skoda de 35.000 euro?? Aloooooo, Doamna Melinte...mai informati-va!! Daca e vb de un contract de leasing, atunci in aceasta suma este cuprinsa si dobanda, asigurarea Casco...alte taxe.
  Doar nu va asteptati sa credem ca exista Skoda in valoare de 35.000 Euro...

  Repede va mai grabiti sa umpleti spatiul in ziar...

  cautati aici modelul de 35.000 euro, poate il gasiti!
  http://cc.porscheinformatik.com/nwapp/nws_ro/ICC3/SKODA!ro!!!C!!!/?MGN=500
  0
  1
  Raportează
 • postat de Autorecuperate
  Joi, 06 Iunie 2013 14:57
  Domnule Zaharia, daca nu il preluati dumneavoastra pe persoana fizica, ma ofer eu sa preiau contractul de leasing la Skoda aia. Cred ca e bine dotata daca a costat cat un BMW seria 3, cat un Mercedes C sau cat un Jaguar.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 06 Iunie 2013 09:02
  "remuneraţie lunară de 6.793 de lei, "

  NU ESTE DOAR SUMA ASTA , cititi bine

  ", la care s-au adăugat sporul de vechime, indemnizaţia de conducere şi alte prime"

  NUMAI UNA DIN PRIME CARE

  "prima brută de 2.425 de lei aprobată de primarul Dumitru Nicolae,"

  DAR ERAU MAI MULTE PRIME !
  Si acest ANIMAL mai primeste si tichete alimentare !
  si tichete cadou - ca sa punem cireasa pe tortul idioteniei de scara colosala !


  Piata arata vai de capul ei, SI CE DOARE MAI MULT restul angajatilor sunt platiti extrem de prost !
  Asta doar in Romania, ca vine un ANIMAL CARE NU SE MAI SATURA si fura jumate din fondul de salarii si restul stau si se tarasc cu viata prin saracie !

  Sa te manance iadul mai nesatulule !
  0
  1
  Raportează
 • postat de radu
  Joi, 06 Iunie 2013 07:57
  Oameni buni..ce va suparati degeaba pe bietul Zaharia?..au trecut guvernari si el este neclintit la piata ..
  stiti ce era pe vremea lui raposatul?... un neica nimeni ..si cu cititul avea probleme ...un fel de Vanghele..
  A avut grije sa puna bariere si sa taxeze toate locurile de parcare in piata ..dar sa faca o parcare noua in piata centrala nu a fost in stare ..
  A transformat trotuarele in tarabe .. a marit chiriile, piata este plina de tigani(piata centrala).. mizerie, gunoaie ..dar babe grase si rumene in obraji fug dupa tine cu casa de marcat sa platesti parcarea
  ZAHARIA s a nascut director de piata si asa trebuie sa moara .. mai ales cit si sotia este in functie ca cinei timpit sa se certe cu puterea judecatoreasca ..nu?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Coabitarea,la taraba
  Joi, 06 Iunie 2013 07:55
  Ce 'misto"se invart astia 365 de zile in scranciob ,se vede "piata"de sus ,o minunatie!
  0
  1
  Raportează
 • postat de marcu
  Joi, 06 Iunie 2013 07:41
  .."o remuneraţie lunară de 6.793 de lei"...????
  Bai fratilor, leafa asta voi stiti ca este un pic mai mare decat a ministrului de finante de exemplu?
  Ce plus valoare aduc si ce competente profesionale au jigodiile astea numite in astfel de posturi si platite din bani publici? Ce se vede in urma lor pentru societate? Aceeasi situatie la Apaterm, Transurb, RAR, ITM, AJOFM etc etc si tot ce e de stat, numai lepre incompetente puse acolo strict pe carnet de partid, pe gradul de slugarnicie fata de Nica, Saghian, Popa, Toader, Dodre si alti asazisi politicieni, aici este hiba cea mare care ne-a adus unde ne-a adus.
  Tot Viata Libera a mai scris pe aici despre cotizatiile la partid ale acestor scursuri. Ati vazut? Decarteaza zeci si sute de milioane la tatucii lor de la partid, care i-au pus si sustinut. Si asta este numai ce se stie oficial, pt ca icebergul are partea mai voluminoasa sub apa, nu se vede, am fi copii sa credem ca pentru astfel de posturi nu se platesc bani grei.
  Zicea bine cineva pe aici intr-o zi, ca partidele politice sunt in fapt niste clanuri mafiote, cu unicul scop sa isi unga slugile cu posturi caldute, sa spolieze bani prin fel de fel de metode asazis legale. Totul este o mare cacialma. In presa si in public se fac interesati de soarta cetatenilor, se contreaza unii de la un partid cu altii de la alt partid si pe din dos isi impart parandaratul si sunt frati in ale hotiei. Cand vin alegerile apar printre oameni, cersesc voturile, promit cate-n luna si stele, mint de ingheata apele, isi arata cu degetul adversarii politici pasand vina ca din cauza lor nu au putut ei sa faca ce au promis anterior. Oamenii ii mai cred inca o data, le dau votul si pa. Cei alesi si realesi uita de a doua zi pt ce au fost votati, revin la indeletnicirile lor de toate zilele, sa se imbogateasca pe orice cai, sa isi aranjeze functiile, afacerile. si uite asa inselatoria asta se repeta din 4 in 4 ani.
  0
  1
  Raportează
 • postat de pietarul
  Joi, 06 Iunie 2013 06:48
  director economic la piata este viorica sandu , o catastrofa de economist, cum credea curtea de conturi ca va gasi acolo? iar masinile de servicu a lui zaharia si sandu stau toata ziua in fata la psd, deci punem pariu ca psd va rezolva problema si nu se va imputa nici un ban? mariu stan , nu se va pune rau cu colegii de coalitie si sigur nu va face valuri . Viorica sandu in declaratia de avere scrie ca are 100 milioane pe luna salar , deci are mai mult decat directorul mare? deci incalca legea mai tare ea? cand apare pe la tv, pare fata mare !
  0
  1
  Raportează
 • postat de zuzu
  Joi, 06 Iunie 2013 06:42
  da spaga pt. tarabe nu o puneti? Ca el da tarabe la tzigani ca aia dau banu (2000)lei pt un loc in fata. Asa ca iti urez un calduros LA PUSCARIE.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.