Abateri şi deficienţe de sute de mii de lei: Administraţia Pieţelor Galaţi, puricată de Camera de Conturi

Abateri şi deficienţe de sute de mii de lei: Administraţia Pieţelor Galaţi, puricată de Camera de Conturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un autoturism Skoda Octavia Business, în valoare de peste 35.700 de euro, cumpărat nelegal, în leasing, şi indemnizaţii prea mari plătite directorului Eugen Zaharia şi membrilor Consiliului de Administraţie sunt cele mai mari abateri din raportul controlului efectuat de Camera de Conturi Galaţi la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Valoarea estimativă a abaterilor constatate de organul de control se ridică la aproape 900.000 de lei. Raportul controlului efectuat, în luna aprilie, pentru activitatea desfăşurată de Pieţe în anul 2012 a ajuns pe masa Consiliului Local.

Nereguli descoperite

Cea mai consistentă dintre abaterile cuprinse în raport are o valoare estimativă la 252.463 de lei. Conform raportului, Administraţiei Pieţelor i se reproşează că nu a estimat corect valoarea totală a contractului pentru realizarea investiţiei „Modernizare Piaţa Micro 39 – Completare zid de sprijin” şi a încheiat cu o societate gălăţeană nu mai puţin de trei contracte de achiziţii publice, efectuând plăţi în valoare totală de peste 71.000 de lei, fără TVA (peste 15.000 de euro).

Societatea a greşit cumpărând un autoturism marca Skoda Octavia Business în valoare de 35.700 euro, în leasing, în condiţiile în care mai multe acte normative interzic achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme societăţilor comerciale la care un municipiu este acţionar unic. Valoarea plăţilor efectuate în contul maşinii, până la finele lunii aprilie 2013, se ridică la aproape 63.000 de lei.

Câţi bani a încasat directorul?

Camera de Conturi Galaţi a descoperit că, în perioada ianuarie – decembrie 2012, directorului general al societăţii, Eugen Zaharia, i s-a plătit o remuneraţie lunară de 6.793 de lei, care depăşea nivelul de 5.474 de lei lunar (cât are şi un viceprimar), prevăzut în contractul de mandat, la care s-au adăugat sporul de vechime, indemnizaţia de conducere şi alte prime. Instituţia de control a descoperit şi că, în perioada mai 2010 – decembrie 2011, i s-au plătit directorului general, în plus, prima brută de 2.425 de lei aprobată de primarul Dumitru Nicolae, reprezentând cota de 30 la sută din salariul stabilit pentru postul de director de dezvoltare ocupat prin cumul de funcţii, tichete de masă şi tichete cadou. În plus, societatea a acordat indemnizaţii mai mari decât nivelul legal membrilor Consiliului de Administraţie, reprezentantului Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor şi membrilor comisiei de cenzori. Valoarea estimativă a abaterii se ridică la 208.291 de lei.

Societatea a primit termen până la 30 septembrie să îndrepte deficienţele constatate şi să recupereze sumele plătite nelegal.

Raport contestat

Directorul general al Pieţelor, Eugen Zaharia, ne-a declarat că raportul Camerei de Conturi va fi contestat, şi a subliniat că nu există disfuncţionalităţi care să fi creat vreun prejudiciu societăţii. Unul dintre motivele de contestare vizează tocmai problemele legate de remuneraţia încasată, în legătură cu care care directorul spune că a fost respectată legislaţia în vigoare. Cât despre contractul de leasing, această problemă va trebui, într-adevăr, rezolvată prin preluarea contractului de către altcineva.

Citit 4648 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.