Numărul autobuzelor Transurb va fi redus. Vom aştepta mai mult în staţii
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Numărul autobuzelor Transurb va fi redus. Vom aştepta mai mult în staţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dragi gălăţeni, vi se pare că vine greu autobuzul de care aveţi nevoie? * Înarmaţi-vă cu şi mai multă răbdare: Transurb scoate, în afara orelor de vârf, două, trei maşini de pe cele mai solicitate trasee


Strâns cu uşa să-şi reducă o serie de costuri, SC Transurb nu mai poate pune la bătaie întregul parc auto, pe parcursul zilei. Potrivit directorului departamentului Exploatare – Comercial, Constantin Graur, societatea va reduce numărul de autobuze de pe cele mai aglomerate trasee: 102, 105 şi 11. Pentru celelalte rute, vor rămâne câte două mijloace de transport la datorie. Diminuarea diagramei nu vizează, din fericire, orele de vârf, adică dimineaţa şi după-amiaza, când gălăţenii trebuie să ajungă la serviciu sau la şcoli, momente ale zilei în care se va circula la capacitate normală. Reducerea numărului de autobuze a venit la pachet cu aprobarea, în Consiliul Local, a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013.

„Buget mulţumitor”

Directorul economic al Transurb, Ion Grama, a catalogat bugetul pe anul 2013 ca fiind mulţumitor. Societatea îşi propune venituri de 45.429.000 de lei şi cheltuieli de 45.379.000 de lei, profitul net fiind programat la de 35.000 de lei, din care 16.000 de lei dividende la bugetul local. Subvenţia primită de la bugetul local se ridică la 30.251.000 de lei. Fiindcă Transurb a avut subvenţie în valoare de 30.721.000 de lei şi anul trecut, fondul de salarii nu are creştere. Cheltuielile cu salariile personalului (786 de salariaţi până la finele anului) se ridică la 16.755.000 de lei. Câştigul lunar de salariat, influenţat de bonificaţii se ridică la 1.995 de lei.

Pentru investiţii, este repartizată în buget o sumă de 3.862.000 de lei, dar, spune directorul Grama, este vorba doar despre achiziţia unor utilaje de garaj, nu de autobuze noi. Primăria municipiului Galaţi are, prins, în bugetul oraşului, un program multianual de achiziţionare a unor mijloace de transport noi şi implementarea unui sistem electronic de ticketing. Până să apară noile autobuze în trafic, Transurb va reduce diagrama actuală de transport. „Pe principalele trasee 102, 105 şi 11 vom circula, în afara orelor de vârf, cu două-trei autobuze mai puţin. La celelalte trasee vor rămâne doar câte două mijloace de transport. În schimb va trebui să suplimentăm autobuzele necesare pentru transbordarea călătorilor, având în vedere lucrările care se execută pe zona Oţelarilor”, ne-a declarat directorul Graur.

Critici PDL

Grupul PDL din Consiliul Local nu a fost de acord cu bugetul societăţii. Consilierul local Mihai Alin a criticat faptul că bugetul se bazează "într-un procent semnificativ, dacă nu exagerat de mare" pe subvenţie. "Domnule primar, pe masa dumneavoastră se află studiul de fezabilitate privind managementul transportului public local. Vă rog să aprobaţi indicatorii tehnico-economici în vederea implementării unui astfel de sistem, pentru că altfel vom da câte 8-9 milioane de euro subvenţie la Transurb, fapt care se întâmplă de vreo zece ani încoace”, a spus Mihai Alin.

Citit 3553 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.