"Frăţia judeţelor" zace în sertarele aleşilor. Galaţiul încă nu a semnat asocierea cu Tulcea şi Brăila

"Frăţia judeţelor" zace în sertarele aleşilor. Galaţiul încă nu a semnat asocierea cu Tulcea şi Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila-Galaţi-Tulcea nu va primi undă verde din partea CJ Galaţi nici în această lună * În mod oficial, blocajul este generat de regimul juridic al zonei şi modul de colectare a taxelor Neoficial, nu sunt excluse interesele de afaceri ale unor politicieni


Conducerea Consiliului Judeţului va ţine în sertar şi în această lună proiectul privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila-Galaţi-Tulcea. Deşi mai sunt doar câteva zile până când aleşii judeţeni se vor reuni în şedinţă ordinară, şefii instituţiei au „uitat” complet de proiectul care ar putea să relanseze judeţul Galaţi din punct de vedere economic şi social. Ba, mai mult, se pare că această temă nici măcar nu a mai fost dezbătută în cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţului. „Nu am discutat subiectul şi nu cred că proiectul de hotărâre va fi introdus pe ordinea de zi, pentru că nu a fost dezbătută această chestiune. În mod normal, în cazul în care s-ar fi dorit acest lucru, ar fi existat dezbateri în acest sens. Având în vedere noua hartă a regionalizării, acest subiect trebuie rediscutat”, ne-a declarat liberala Tania Bogdan, vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi.

CJ Galaţi, cu piciorul pe frână

Şedinţa ordinară a consilierilor judeţeni de la finele acestei luni se anunţă a fi extrem de tensionată întrucât aleşii democrat-liberali vor solicita, din nou, conducerii CJ introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Brăila-Galaţi-Tulcea. Ion Ştefan, liderul de grup al PDL din Consiliului Judeţului, ne-a declarat că îl va soma pe preşedintelui instituţiei, Nicolae Bacalbaşa, să supună proiectul dezbaterii în plen. „Vom solicita încă o dată conducerii Consiliului Judeţului ca proiectul să fie reintrodus pe ordinea de zi şi dezbătut. Ne dorim această asociere. Este unul dintre cele mai benefice lucruri pentru gălăţeni. Este păcat că nu se doreşte acest lucru. Eu am avut deja întâlniri cu o serie de ONG-uri din Brăila pe această temă. A aprobat şi Tulcea acest proiect, iar blocajul este la Galaţi, din păcate”, ne-a spus Ion Ştefan.

„Este un mod de gândire obstructiv”

Costel Danciu, reprezentantul ONG-ului „Alianţa Brăila 2007”, a lansat un apel către autorităţile gălăţene pentru ca proiectul privind înfiinţarea ADI Brăila-Galaţi-Tulcea să primească undă verde şi din partea judeţului Galaţi. Acesta nu s-a sfiit să critice atitudinea autorităţilor din Galaţi, despre care a spus că au „un mod de gândire obstructiv”. „Sunt nişte orgolii la Galaţi, din câte am realizat, care nu permit această asociere. Este păcat şi revoltător, în acelaşi timp, că interesele politice sunt mai presus de nevoile cetăţeanului. Trebuie să ne dăm mâna, să fim parteneri, mai ales în contextul regionalizării. Ştiu că primarul Marius Stan îşi doreşte această asociere şi militează pentru asta, ceea ce nu se poate spune despre conducerea Consiliului Judeţului. Este un mod de gândire obstructiv, lipsit de viziune. L-am auzit pe domnul Marius Stan spunând că dacă Galaţiul nu se bagă în acest proiect, Brăila şi Tulcea vor merge oricum mai departe şi, cel mai probabil, mai târziu autorităţile din Galaţi vor regreta. Este păcat că oameni elevaţi, educaţi şi şcoliţi acţionează în acest mod”, ne-a spus Costel Danciu.

Reamintim că proiectul de hotărâre care ar reprezenta, poate, cel mai mare pas din punct de vedere economic pentru judeţul Galaţi din ultimii 23 de ani nu a primit încă nici acceptul consilierilor locali.

Mărul discordiei: cine colectează taxele?

Deşi, neoficial, circulă pe scena politică o serie de scenarii potrivit cărora mai mulţi politicieni gălăţeni din PSD şi PC pledează împotriva asocierii dintre cele trei judeţe, din considerente de business, Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului, a dat asigurări că, în scurt timp, şi autorităţile gălăţene vor da undă verde acestui proiect. Potrivit şefului CJ, deocamdată, încă se duc tratative pentru a fi stabilit regimul juridic al zonei, dar şi cine va colecta taxele şi impozitele. "Cred că lucrurile se vor încheia destul de repede. Sunt optimist. Cei care trebuie să negocieze au o răspundere foarte mare şi sarcina de a echilibra un obiectiv foarte important cu interesele materiale ale gălăţenilor. Se urmăreşte ca judeţul Galaţi să nu fie păgubit. De altfel, nimeni nu ar trebui să fie. Se încearcă şi se va găsi o justă cumpănire între interesele tuturor părţilor (...) De 10 ani sunt un obsedat al ideii conurbaţiei Galaţi-Brăila. O dezvoltare trilaterală este inevitabilă şi contacte între cele trei judeţe la nivel administrativ - primari, preşedinţi de CJ şi parlamentari - au existat şi vor exista", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi.

Citit 2317 ori Ultima modificare Joi, 20 Iunie 2013 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.