Realitate dureroasă: Tinerii sunt „sprijiniţi” de stat să devină şomeri
Foto: Foto: Corina Dobre

Realitate dureroasă: Tinerii sunt „sprijiniţi” de stat să devină şomeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În România, unul din şapte tineri abandonează studiile, în timp ce unul din patru tineri este şomer Tot în ţara noastră, jumătate dintre familii trăiesc în sărăcie *  „Sistemul din România este şubred şi stă prins în pioneze”, a reclamat, la Galaţi, Dumitru Costin, preşedintele BNS la nivel naţional


Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a fost prezent, ieri, la Galaţi, unde a organizat o dezbatere în cadrul proiectului „Caravana Carierei”, un demers ce are ca scop sprijinirea tinerilor aflaţi la finele studiilor liceale sau profesionale şi facilitarea procesului de inserţie a acestora pe piaţa muncii. „Galaţiul este oraşul cu numărul 32 pe care îl bat pentru promovarea acestui proiect. Faptul că tinerii au nevoie să fie asistaţi a fost constatat în urma experienţelor directe şi a semnalelor primite din piaţa muncii, dar este confirmat şi de datele statistice. La nivel european, aproximativ 7,5 milioane de tineri nu au un loc de muncă, iar unul din cinci tineri nu îşi poate găsi un loc de muncă, în condiţiile în care abandonul şcolar a crescut la cote alarmante. Şomajul în rândul tinerilor este o problemă majoră la noi, rata medie a şomajului fiind de 25 la sută, în timp ce media la nivel european este de 22,5 la sută. La această situaţie s-a ajuns din cauza lipsei de coordonare dintre oferta de forţă de muncă şi cererea reală din piaţă, dar şi din cauza lipsei unei strategii la nivel naţional”, a precizat Dumitru Costin.

Clasa politică şi strategia de la Lisabona

Liderul sindical a afirmat că factorii politici din România nu au adoptat strategia de la Lisabona, document semnat şi asumat de întreaga clasă politică din Uniunea Europeană. Ba mai mult, Costin a precizat că „România merge într-o direcţie total greşită”, în condiţiile în care nu s-a reuşit reducerea ratei abandonului şcolar, a şomajului în rândul tinerilor şi nici creşterea gradului de integrare a acestora în piaţa muncii. „Unul din şapte tineri abandonează şcoala, unul din patru tineri este şomer, doar unul din patru tineri reuşeşte să ocupe un loc în domeniul în care s-a pregătit. Numărul de familii aflate în risc de sărăcie este alarmant: mai bine de jumătate din familiile din România trăiesc în risc de sărăcie”, a spus liderul BNS la nivel naţional. Prin intermediul proiectului „Caravana Carierei”, BNS oferă, printre altele, consiliere tinerilor şi propune un parteneriat inter-instituţional care să reunească actorii locali şi care să genereze proiecte comune şi soluţii pentru sprijinirea tinerilor.

Citit 1189 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2013 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.