Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Traficul rutier sufocat, rezolvat doar pe hârtie. Află ce soluţii au găsit alţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Traficul rutier sufocat, rezolvat doar pe hârtie. Află ce soluţii au găsit alţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În vreme ce autorităţile gălăţene n-au trecut de faza planurilor pentru decongestionarea traficului, craiovenii au un pasaj suprateran şi se pregătesc să-l inaugureze şi pe cel subteran * Craiovenii au un adăpost canin nou, la noi maidanezii nu mai încap în padocul vechi şi murdar 


Sufocant, aşa este resimţit adesea traficul din Galaţi, în special la intersecţia de la Tribunal. Când vine vorba de locuri de parcare, situaţia devine iritantă, iar dacă eşti grăbit şi ai prins roşu la semaforul de la Spitalul Judeţean, poţi fi sigur că vei avea parte de „unda roşie” până în Domnească! În vreme ce autorităţile vorbesc mai degrabă la modul ideal decât practic de lărgirea arterelor Brăilei şi Traian cu încă o bandă de circulaţie, la Craiova a fost dat în folosinţă, în vara trecută, un pasaj suprateran, iar în toamnă va fi gata fratele lui subteran. Imaginile şi filmuleţele postate pe internet cu pasajul suprateran sunt spectaculoase pentru noi, care nu avem decât un pasaj subteran pietonal lăsat în mizerie şi degradare.

Pasajele, "moştenire" de la primarul penal

Deşi pentru noi pasajul rutier pare un vis frumos, unii craioveni sunt rezervaţi şi spun că e doar un prim pas spre fluidizarea circulaţiei în Cetatea Băniei şi că ar fi putut fi făcut mai bine şi mai eficient, cuprinzând mai multe zone care suferă la capitolul trafic. Pasajul suprateran se întinde pe 690 de metri, din care 350 de metri are podul propriu-zis, a fost realizat în 14 luni, şi a costat 40,4 milioane de lei. Sensurile giratorii de sub el au fost amenajate impecabil şi, de ce să n-o spunem, se vede mâna de femeie a primarului Lia Olguţa Vasilescu. Partea proastă este că lucrările au fost licitate şi executate în pur stil românesc, aşa că investiţia a fost „arsă” de UE cu o corecţie financiară de 25 la sută, astfel că Primăria Craiovei este silită să returneze două milioane de euro din banii europeni primiţi. Dar, chiar şi cu aceste hibe, pasajul, fiind încă în garanţie, poate fi remediat, iar eficienţa lui este indiscutabilă. Cât despre pasajul subteran, va fi gata, spune presa craioveană, cel târziu în noiembrie, şi are o lungime de 405 metri. Întreaga lucrare, finanţată prin Programul Operaţional Regional, a costat peste 66 de milioane de lei.

O primăriţă criticată, dar cu realizări palpabile

Cele două pasaje sunt privite cu reticenţă şi criticate şi pentru că sunt „moştenirea” lăsată de fostul primar Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Criticile oltenilor ţintesc şi spre actualul edil al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „Ceea ce a făcut Olguţa într-un an de mandat este incredibil, şi aici vorbesc de lucruri vizibile, palpabile! E o femeie care merită toată lauda, chiar dacă oltenii sunt mai cârcotaşi. Craiova arată ca un oraş de talie regională, bine gospodărit. Ce pasaj au, ce curat este, ce spaţii verzi au!”, ne-a spus preşedintele Patronatului IMM-urilor din Galaţi, Marian Filimon, care a avut ocazia să compare oraşul de la Dunăre cu cel din Bănie.

* Pasajul suprateran se întinde pe 690 de metri, din care 350 de metri are podul propriu-zis, a fost realizat în 14 luni, şi a costat 40,4 milioane de lei.

Un nou adăpost canin

În vreme ce autorităţile noastre sunt depăşite de numărul mare de maidanezi şi se coc proiecte pentru noi padocuri, la Craiova s-a dat în folosinţă un nou adăpost canin cu 500 de locuri şi posibilităţi de extindere până la 5.000. Cetăţenii au la dispoziţie un număr de telefon la care să sesizeze zonele cu câini agresivi, pentru a fi ridicaţi. Ca şi la Galaţi, Primăria Craiovei are de gând să scoată activitatea de ecarisaj, cu tot cu adăpostul canin, la licitaţie. Mai mult, primarul Craiovei a vorbit deschis despre impunerea unor taxe deţinătorilor de câini pentru a-i obliga să-şi sterilizeze animalele şi să nu deţină mai mult de doi câini în apartament.

Patinoar la noi, Polivalentă la ei

Gala de Box din februarie, unde Cristian Ciocan şi-a păstrat titlul european WBO la categoria grea, după ce ucraineanul Oleksiy Mazikina abandonat meciul, ne-a costat 245.234 de euro - 125.000 de la bugetul local, restul sponsorizări, dar primarul Marius Stan s-a bucurat că oraşul a câştigat la capitolul imagine, iar Patinoarul a fost transformat, chiar şi preţ de un eveniment sportiv, în Sală Polivalentă. Spre deosebire de noi, care am mutat evenimente de anvergură programate în nefinalizata Sala Sporturilor, oltenii au reuşit, e drept, după 18 ani, să-şi repună în circuitul sportiv Sala Polivalentă, distrusă de un incendiu. În toamna trecută, o gală Superkombat a fost urmată, la scurt timp, de o gală de box, în cadrul căreia campionul internaţional în versiunea WBC, Viorel Simion, şi-a pus titlul în joc în faţa filipinezului Ryan Sermona, eveniment pentru care Primăria n-a cheltuit un leu. Anul acesta, craiovenii au avut, din nou, o gală Superkombat World Grand Prix.

În bugete să ne măsurăm

Să nu rămâneţi cu falsa impresie că bugetul Craiovei este mai mare! Olguţa Vasilescu se plânge şi acum că achită facturile rămase de la fostul edil. Bugetul consolidat al Galaţiului se ridică la 890.392.000 de lei, care, împărţiţi la cei 249.432 de locuitori câţi mai suntem, înseamnă o cheltuială de 3.569 de lei pe cap de gălăţean. Conform bugetului iniţial, aprobat în martie, Primăria Olguţei şi-a propus, în bugetul general consolidat, o cheltuială de 736.313.000 de lei, care înseamnă 2.732 de lei pentru fiecare din cei 269.506 locuitori număraţi la ultimul recensământ.

Ce au în comun primăriţa Craiovei şi edilul Galaţiului

Pe lângă faptul că amândoi sunt la primul mandat de primar, Lia Olguţa Vasilescu şi Marius Stan mai au ceva în comun: fotbalul. Dacă Stan a câştigat alegerile din poziţia de preşedinte al Clubului Oţelul, Olguţa a sărbătorit câştigarea alegerilor în tricoul Universităţii Craiova, echipă pe care a promis că o va aduce în prim-planul fotbalului românesc.

Creştere economică: Doljul pe val, noi sub val

Potrivit unei analize Econtext, în judeţul Dolj, PIB-ul a ajuns de la 5.139 de euro pe cap de locuitor, cât era în 2008, la 5.481 de euro pe cap de locuitor. Galaţiul este, din păcate, în cădere liberă, şi de la un PIB de 4.659 de euro pe cap de locuitor în 2008 a ajuns la 4.582 de euro pe cap de locuitor.

Buldozerele la putere

Nu doar Primăria noastră se luptă să „deparaziteze” oraşul de chioşcuri, ci şi autorităţile din Craiova. Potrivit presei din Bănie, zeci de chioşcuri în care funcţionau patiserii, magazine, baruri sau spălătorii auto au fost demolate pentru că patronii lor nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, iar Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu a decis să nu le mai fie prelungit contractul de închiriere.

Administratorii, luaţi la puricat

Primăria din Galaţi a pornit un veritabil război împotriva administratorilor de asociaţii care nu sunt atestaţi. În cealaltă parte a ţării, Primăria municipiului Craiova organizează evaluări ale administratorilor de imobile. Concret, scrie presa craioveană, cei care conduc destinele asociaţiilor de proprietari trebuie să îşi vizeze certificatul de atestare a pregătirii profesionale, însă pentru acest lucru sunt obligaţi să treacă un  test-grilă, la sediul municipalităţii.

Alexandru Dunavăţu: "Sufletul mă trage în Oltenia, viaţa la Dunăre"

Aşa ne-a mărturisit Alexandru Dunavăţu, fost director de cursă lungă în cadrul Prefecturii judeţului Galaţi şi în cadrul administraţiei publice locale. Născut în Băileştiul lui Amza Pelea, olteanul s-a lăsat adoptat de oraşul de la Dunăre şi nu-şi poate imagina viaţa fără priveliştea fluviului. De câte ori îl trage sufletul la Craiova, numai Dunărea îi lipseşte, şi atunci dă o fugă până la Calafat s-o vadă, ne-a mărturisit citându-l pe bardul locului, Tudor Gheorghe: "Dunăre dacă n-aveam, Jiul Dunăre-l făceam". L-am rugat pe Alexandru Dunavăţu să compare cele două oraşe şi să ne spună cine ar avea de învăţat de la cine. "Mi-e drag Centrul Craiovei şi cred că Universitatea este mai grozavă, mai tinerească, decât cea din Galaţi. Craiova are foarte multe spaţii verzi şi parcuri. Cu siguranţă administraţiile celor două oraşe ar avea de învăţat una de la cealaltă, pentru că schimburile de experienţă sunt în sine un câştig!", ne-a spus dl Dunavăţu.
Preşedintele Patronatului IMM-urilor din Bănie, Valentin Cristea, crede că Primăria craioveană ar trebui să vină în întâmpinarea investitorilor, indiferent de culoarea lor politică. Cât despre Galaţi, i se pare că oraşul nostru a intrat pe un trend pozitiv.

Citit 4098 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2013 17:35

10 comentarii

 • postat de ema
  Luni, 29 Iulie 2013 23:10
  188.105.223.***
  imi este mila de galatenii mei si de faptul ca nu se face nimic in acest oras pe care il iubesc.am plecat acum un an pe meleaguri straine cu tot cu copii,si ma doare cand citesc ca tot nu se face nimic.imi cresc acum copii intr-o tara civilizata si am realizat intr-un an ceea ce nu am realizat intr-o viata in tara.pacat ca trebuie sa traim printre straini pentru a putea duce o viata normala si civilizata.asta e ne-am nascut romani si galateni pe deasupra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gabi
  Luni, 29 Iulie 2013 20:25
  5.13.210.***
  ha ha ha la noi dl.ciumacenco a propus pasaje pentru pietoni, ca asa a vazut el in china , nu cumva sa deranjam masinile care fac noaptea liniute pe brailei ... atat l-a dus capul :( ... dar crede ca e bun ca primar :( ... bine ca nu a fost ales ca acum ma chinuiam sa urc scarile pe pasaj :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de mr. been
  Luni, 29 Iulie 2013 19:19
  5.13.200.***
  eu am auzit ca pensionarii la circiuma de cartier dau cite o bere prietenilor pe baza I.P-ului. azi eu dau o bere si tu imi dai I.P-ul. miine dai tu o bere si iti dau inapoi I.P-ul. daca mai vrei una trebuie sa-mi dai I.P-ul tau. cica ei au inteles ca asa isi protejeaza investitia si la o adica daca aduna citeva I.P-uri pot sa le vinda in programul I.P-rabla.. unu spunea ca se dau acum imprumuturi si fara buletin, doar I.P-ul. cica a primit oferta in cutia postala. altu si-a pierdut actele, nici o grija I.P-ul e a lui doar il stie aum si postarita ce aduce pensia. altii au vrut sa avem cartela de alegator. ce bun, nu avem..I.P-UL? unii zic sa sint vreo 7 copii in casa cu bunica, tatal, mama si toti au acelasi I.P. ce daca?, I.P-ul e transmisibil ca riia sau datoria la fisc. altii zic ca folosind o cartela prey-pay la un telefon sau un proxy poate lua cite imprumuturi pe baza de I.P vor. da, cine ii crede?!..... azi unu vroia sa scota bani de la bancomat si in loc de codul pin batea I.P- ul. o functionara de la banca l-a indrumat sa posteze pe net I.P-ul si poate cineva ii reaminteste PIN-ul......etc. o zi buna si doar I.P-uri gold. asta pentru ca am citit pe net ca unu vinde I.P-uri gold, silver, platinum. cica le ia si el de undeva. hai, cele bune .
  0
  0
  Raportează
 • postat de ... inca nu stiu; sa-mi vad IP-ul
  Luni, 29 Iulie 2013 16:48
  213.233.85.***
  Off-topic, pentru Viata Libera: Sunteti de-a dreptul caraghiosi cu afisarea IP-urilor celor ce (inca) mai scriu pe aici si singura publicatie care face asa ceva. In afara de inutilitatea demersului, nu faceti decat sa iritati eventualii comentatori. La ce va foloseste ? Eu acum scriu de pe un telefon folosind datele de pe o cartela pre-pay; la ce va e de folos in aceste conditii IP-ul de pe care scriu ? dar celorlalti cititori, la ce le foloseste IP-ul meu ? La nimic! Cum tot la nimic va foloseste IP-ul daca scriu de pe un wi-fi gasit liber sau de dupa un proxy. Chiar nu gasesc o explicatie gestului vostru decat dorinta de a fi ridicoli.

  On topic: Primaria crede ca a gasit solutia problemei traficului sufocant: scoate din oras semnele de 60 si 70 Km/h; daca nici asa nu se rezolva definitiv problema traficului, in locul lor probabil va pune semne de 30 km/h.

  Halal masuri ! Halal Primarie ! Halal ziar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nikolas
  Luni, 29 Iulie 2013 10:49
  79.116.104.***
  numai asa o sa ne dam seama ca buba-i la noi!..la consilierii locali,care sunt niste marionete pusi pe ingrasat.ei si sponsorii lor!!! cu mai multa informatie pentru galateni,putem spera in alegeri mai bune,in alesi mai responsabili,intr-un oras mai bogat si intr-o viata mai buna. ...;Bv. Viata Libera,pt acest gen de articole!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Unele obiceiuri intra in sange
  Luni, 29 Iulie 2013 08:30
  5.13.169.***
  "Alexandru Dunavăţu, fost director de cursă lungă în cadrul Prefecturii judeţului Galaţi şi în cadrul administraţiei publice locale." - ce catifelata, ce dulce, ce umeda! Ah! Ah! Unde-s katia, mac si grig sa ma laude cum o aplic...
  0
  0
  Raportează
 • postat de jiji
  Luni, 29 Iulie 2013 08:28
  91.208.234.***
  Nu s-a gresit deloc cu Tribunalul acolo.
  Greseala se face ca nu se darama 10-20 de garaje in spate pentru a se face o parcare cu plata si ca nu se ridica cele 10-15 masini ale nesimtitilor care le parcheaza in fata, fie ei avocati, judecatori, procurori etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Luni, 29 Iulie 2013 08:17
  5.13.143.***
  Un primar competent are in jurul sau tot oameni competenti, nu fosti salariati ai ministerelor sau ai companiilor de stat unde nu au realizat nimic. Sa analizeze si sugestiile cetatenilor, acei consilieri din primarie foarte multi la numar, care cu ce se ocupa de fapt?? Sa se faca o campanie pentru descongestionarea cartierelor de gardurile ruginite, de mizeria dintre blocuri, de lipsa florilor, de inlocuirea pomilor fructiferi cu tei sau salcimi, de reparare a troatoarelor. Politia comunitara sa-si faca si ea datoria, sa dea amenzi drastice (vezi in Mazepa cum tuciurii vind peste direct de pe banca unde vrei sa te asezi). Pe t i g a n i i care aduna peturi din containere de ce nu-i pune nimeni la munca, amenzi nu vor plati niciodata, sa-i puna sa munceasca. Cetatenii ar trebui sa faca si voluntariat daca vor sa traiasca civilizat ceea ce la noi in Galati nu se practica. Aici pot interveni asociatiile de proprietari dar acestea nu-si achita nici macar obligatiile pe care le au fata de locatari asa ca, sanse spre mai bine, fara a contribui si cetatenii, nu sunt.
  0
  0
  Raportează
 • postat de simplu cetateam
  Luni, 29 Iulie 2013 08:03
  5.13.160.***
  S-a gresit enorm cand s-a construit cladirea tribunalului in intersectia Brailei-Cosbuc. Aceasta este principala cauza a problemei, iar rezolvarea este simpla, fara a construi poduri sau pasaje: mutarea tribunalului in alta locatie iar in locul sau se se mute muzeele care si asa nu su spatii adecvate !
  0
  0
  Raportează
 • postat de PACIFICATORUL
  Luni, 29 Iulie 2013 00:38
  5.13.141.***
  BAI NU MAI SCRIETI PROSTII DE ASTEA .....ASTAI S. F. PTR. CEI DE LA PRIMARIE.....O SA MAI CURGA MULTA APA PE DUNARE PANA CAND SE VA FACE CEVA IN GALATIUL ASTA .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.