Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Traficul rutier sufocat, rezolvat doar pe hârtie. Află ce soluţii au găsit alţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL "Cum renaştem Galaţiul": Traficul rutier sufocat, rezolvat doar pe hârtie. Află ce soluţii au găsit alţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În vreme ce autorităţile gălăţene n-au trecut de faza planurilor pentru decongestionarea traficului, craiovenii au un pasaj suprateran şi se pregătesc să-l inaugureze şi pe cel subteran * Craiovenii au un adăpost canin nou, la noi maidanezii nu mai încap în padocul vechi şi murdar 


Sufocant, aşa este resimţit adesea traficul din Galaţi, în special la intersecţia de la Tribunal. Când vine vorba de locuri de parcare, situaţia devine iritantă, iar dacă eşti grăbit şi ai prins roşu la semaforul de la Spitalul Judeţean, poţi fi sigur că vei avea parte de „unda roşie” până în Domnească! În vreme ce autorităţile vorbesc mai degrabă la modul ideal decât practic de lărgirea arterelor Brăilei şi Traian cu încă o bandă de circulaţie, la Craiova a fost dat în folosinţă, în vara trecută, un pasaj suprateran, iar în toamnă va fi gata fratele lui subteran. Imaginile şi filmuleţele postate pe internet cu pasajul suprateran sunt spectaculoase pentru noi, care nu avem decât un pasaj subteran pietonal lăsat în mizerie şi degradare.

Pasajele, "moştenire" de la primarul penal

Deşi pentru noi pasajul rutier pare un vis frumos, unii craioveni sunt rezervaţi şi spun că e doar un prim pas spre fluidizarea circulaţiei în Cetatea Băniei şi că ar fi putut fi făcut mai bine şi mai eficient, cuprinzând mai multe zone care suferă la capitolul trafic. Pasajul suprateran se întinde pe 690 de metri, din care 350 de metri are podul propriu-zis, a fost realizat în 14 luni, şi a costat 40,4 milioane de lei. Sensurile giratorii de sub el au fost amenajate impecabil şi, de ce să n-o spunem, se vede mâna de femeie a primarului Lia Olguţa Vasilescu. Partea proastă este că lucrările au fost licitate şi executate în pur stil românesc, aşa că investiţia a fost „arsă” de UE cu o corecţie financiară de 25 la sută, astfel că Primăria Craiovei este silită să returneze două milioane de euro din banii europeni primiţi. Dar, chiar şi cu aceste hibe, pasajul, fiind încă în garanţie, poate fi remediat, iar eficienţa lui este indiscutabilă. Cât despre pasajul subteran, va fi gata, spune presa craioveană, cel târziu în noiembrie, şi are o lungime de 405 metri. Întreaga lucrare, finanţată prin Programul Operaţional Regional, a costat peste 66 de milioane de lei.

O primăriţă criticată, dar cu realizări palpabile

Cele două pasaje sunt privite cu reticenţă şi criticate şi pentru că sunt „moştenirea” lăsată de fostul primar Antonie Solomon, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Criticile oltenilor ţintesc şi spre actualul edil al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „Ceea ce a făcut Olguţa într-un an de mandat este incredibil, şi aici vorbesc de lucruri vizibile, palpabile! E o femeie care merită toată lauda, chiar dacă oltenii sunt mai cârcotaşi. Craiova arată ca un oraş de talie regională, bine gospodărit. Ce pasaj au, ce curat este, ce spaţii verzi au!”, ne-a spus preşedintele Patronatului IMM-urilor din Galaţi, Marian Filimon, care a avut ocazia să compare oraşul de la Dunăre cu cel din Bănie.

* Pasajul suprateran se întinde pe 690 de metri, din care 350 de metri are podul propriu-zis, a fost realizat în 14 luni, şi a costat 40,4 milioane de lei.

Un nou adăpost canin

În vreme ce autorităţile noastre sunt depăşite de numărul mare de maidanezi şi se coc proiecte pentru noi padocuri, la Craiova s-a dat în folosinţă un nou adăpost canin cu 500 de locuri şi posibilităţi de extindere până la 5.000. Cetăţenii au la dispoziţie un număr de telefon la care să sesizeze zonele cu câini agresivi, pentru a fi ridicaţi. Ca şi la Galaţi, Primăria Craiovei are de gând să scoată activitatea de ecarisaj, cu tot cu adăpostul canin, la licitaţie. Mai mult, primarul Craiovei a vorbit deschis despre impunerea unor taxe deţinătorilor de câini pentru a-i obliga să-şi sterilizeze animalele şi să nu deţină mai mult de doi câini în apartament.

Patinoar la noi, Polivalentă la ei

Gala de Box din februarie, unde Cristian Ciocan şi-a păstrat titlul european WBO la categoria grea, după ce ucraineanul Oleksiy Mazikina abandonat meciul, ne-a costat 245.234 de euro - 125.000 de la bugetul local, restul sponsorizări, dar primarul Marius Stan s-a bucurat că oraşul a câştigat la capitolul imagine, iar Patinoarul a fost transformat, chiar şi preţ de un eveniment sportiv, în Sală Polivalentă. Spre deosebire de noi, care am mutat evenimente de anvergură programate în nefinalizata Sala Sporturilor, oltenii au reuşit, e drept, după 18 ani, să-şi repună în circuitul sportiv Sala Polivalentă, distrusă de un incendiu. În toamna trecută, o gală Superkombat a fost urmată, la scurt timp, de o gală de box, în cadrul căreia campionul internaţional în versiunea WBC, Viorel Simion, şi-a pus titlul în joc în faţa filipinezului Ryan Sermona, eveniment pentru care Primăria n-a cheltuit un leu. Anul acesta, craiovenii au avut, din nou, o gală Superkombat World Grand Prix.

În bugete să ne măsurăm

Să nu rămâneţi cu falsa impresie că bugetul Craiovei este mai mare! Olguţa Vasilescu se plânge şi acum că achită facturile rămase de la fostul edil. Bugetul consolidat al Galaţiului se ridică la 890.392.000 de lei, care, împărţiţi la cei 249.432 de locuitori câţi mai suntem, înseamnă o cheltuială de 3.569 de lei pe cap de gălăţean. Conform bugetului iniţial, aprobat în martie, Primăria Olguţei şi-a propus, în bugetul general consolidat, o cheltuială de 736.313.000 de lei, care înseamnă 2.732 de lei pentru fiecare din cei 269.506 locuitori număraţi la ultimul recensământ.

Ce au în comun primăriţa Craiovei şi edilul Galaţiului

Pe lângă faptul că amândoi sunt la primul mandat de primar, Lia Olguţa Vasilescu şi Marius Stan mai au ceva în comun: fotbalul. Dacă Stan a câştigat alegerile din poziţia de preşedinte al Clubului Oţelul, Olguţa a sărbătorit câştigarea alegerilor în tricoul Universităţii Craiova, echipă pe care a promis că o va aduce în prim-planul fotbalului românesc.

Creştere economică: Doljul pe val, noi sub val

Potrivit unei analize Econtext, în judeţul Dolj, PIB-ul a ajuns de la 5.139 de euro pe cap de locuitor, cât era în 2008, la 5.481 de euro pe cap de locuitor. Galaţiul este, din păcate, în cădere liberă, şi de la un PIB de 4.659 de euro pe cap de locuitor în 2008 a ajuns la 4.582 de euro pe cap de locuitor.

Buldozerele la putere

Nu doar Primăria noastră se luptă să „deparaziteze” oraşul de chioşcuri, ci şi autorităţile din Craiova. Potrivit presei din Bănie, zeci de chioşcuri în care funcţionau patiserii, magazine, baruri sau spălătorii auto au fost demolate pentru că patronii lor nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, iar Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu a decis să nu le mai fie prelungit contractul de închiriere.

Administratorii, luaţi la puricat

Primăria din Galaţi a pornit un veritabil război împotriva administratorilor de asociaţii care nu sunt atestaţi. În cealaltă parte a ţării, Primăria municipiului Craiova organizează evaluări ale administratorilor de imobile. Concret, scrie presa craioveană, cei care conduc destinele asociaţiilor de proprietari trebuie să îşi vizeze certificatul de atestare a pregătirii profesionale, însă pentru acest lucru sunt obligaţi să treacă un  test-grilă, la sediul municipalităţii.

Alexandru Dunavăţu: "Sufletul mă trage în Oltenia, viaţa la Dunăre"

Aşa ne-a mărturisit Alexandru Dunavăţu, fost director de cursă lungă în cadrul Prefecturii judeţului Galaţi şi în cadrul administraţiei publice locale. Născut în Băileştiul lui Amza Pelea, olteanul s-a lăsat adoptat de oraşul de la Dunăre şi nu-şi poate imagina viaţa fără priveliştea fluviului. De câte ori îl trage sufletul la Craiova, numai Dunărea îi lipseşte, şi atunci dă o fugă până la Calafat s-o vadă, ne-a mărturisit citându-l pe bardul locului, Tudor Gheorghe: "Dunăre dacă n-aveam, Jiul Dunăre-l făceam". L-am rugat pe Alexandru Dunavăţu să compare cele două oraşe şi să ne spună cine ar avea de învăţat de la cine. "Mi-e drag Centrul Craiovei şi cred că Universitatea este mai grozavă, mai tinerească, decât cea din Galaţi. Craiova are foarte multe spaţii verzi şi parcuri. Cu siguranţă administraţiile celor două oraşe ar avea de învăţat una de la cealaltă, pentru că schimburile de experienţă sunt în sine un câştig!", ne-a spus dl Dunavăţu.

Preşedintele Patronatului IMM-urilor din Bănie, Valentin Cristea, crede că Primăria craioveană ar trebui să vină în întâmpinarea investitorilor, indiferent de culoarea lor politică. Cât despre Galaţi, i se pare că oraşul nostru a intrat pe un trend pozitiv.

Citit 4281 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.