Unde-i mai scumpă viaţa, la Galaţi sau la Craiova?

Unde-i mai scumpă viaţa, la Galaţi sau la Craiova?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin votul Legislativului din Bănie, tariful pentru un metru cub de apă potabilă a fost, recent, majorat la 3,60 de lei cu TVA, iar canalizarea a ajuns să coste 2,33 de lei metrul cub, adică, în total, 5,93 de lei. La Galaţi, scumpirea, de la 1 iulie, a apei potabile şi a canalizării ne uşurează buzunarele de 6,46 de lei pe metru cub de utilităţi.

Gigacalorie ieftinită

Aleşii Galaţiului tocmai au majorat valoarea subvenţiei acordate de la bugetul local, pentru ca noi să plătim tot 247,73 de lei pe gigacalorie. Pentru edilul din Bănie, Lia Olguţa Vasilescu, este o mândrie faptul că oraşul Craiova este singurul din ţară unde preţul gigacaloriei plătit de cetăţeni a scăzut, într-un an, cu zece la sută ajungând la 220,5 lei. Chiar şi înainte de reducerea tarifului, craiovenii plăteau mai puţin decât noi - 245 de lei pe gigacalorie! Ca să nu mai spunem şi faptul că, tot Craiova, este unul dintre cele două oraşe din România unde nu au crescut dările locale. În plus, primarul Craiovei a atacat dur firmele care citesc repartitoarele acuzându-le că îi fură pe cetăţeni şi, în semn de protest, a renunţat ea înseşi la repartitoare, trecând la pauşal.

Transportul, mai convenabil la noi

Şi Craiova, la fel ca noi, visează la autobuze noi. Numai că, în vreme ce noi plătim 1,5 lei pe o călătorie, craiovenii dau 2 lei, iar un bilet cu două călătorii îi costă 3,5 lei. În schimb, în Bănie, facilităţile sunt diferenţiate în raport de veniturile pensionarilor, nu oferite de-a valma, ca la Galaţi. Astfel, vârstnicii cu pensia până în 1.000 de lei beneficiază de gratuitate pe un traseu, iar cei cu pensia de peste 1.000 de lei de reducere de 50 la sută pe un traseu. Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de gratuitate pe două trasee.

Gunoiul, o scumpete!

Gălăţenii care au avut drum pe la Craiova s-au jurat că oraşul este mult mai curat decât Galaţiul. Fie că sunt subiectivi, fie că nu, important este că pentru colectarea şi transportul deşeurilor, persoanele fizice din Bănie plătesc 7 lei pe lună, adică 84 de lei pe an. Scump, dar poate că face, ne gândim noi, cei care plătim 55 de lei pe an taxă de habitat, pe o curăţenie care lasă de dorit.

În imobiliare să ne înfruntăm

Deşi Doljul are mai mulţi şomeri decât Galaţiul, iar salariile sunt mai mici decât pe malul Dunării, imobiliarele nu cedează deloc din preţ. La noi, un apartament cu trei camere pe strada Bălcescu, într-un bloc construit în 1997, costă 75.000 de euro. O locuinţă cu două camere, lângă Grădina Publică, într-un bloc de dinainte de ’90, se ridică la 32.000 de euro, negociabili. La Craiova, un apartament similar, semidecomandat unilateral, este preţuit la 55.000 de euro, iar unul cu trei camere, confort, cu două băi şi două balcoane, are preţul de 67.000 de euro, negociabili.

Citit 2528 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.