Recensământul prietenilor necuvântători: Taxe pentru animalele de companie ale gălăţenilor

Recensământul prietenilor necuvântători: Taxe pentru animalele de companie ale gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Sub sancţiunea unei amenzi contravenţionale cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, Primăria Galaţi vrea să-i oblige pe proprietarii sau deţinătorii de câini sau pisici de companie să-şi declare prietenii blănoşi, în vederea înregistrării lor. De asemenea, stăpânii sau deţinătorii vor trebui, sub ameninţarea sancţiunii, să-şi identifice animalul prin microcipare, crotaliere sau tatuare. Iar dacă nu vor accepta să-şi sterilizeze animalul de companie, vor plăti o taxă de montă stabilită de Consiliul Local pentru fiecare generaţie de pui şi tip de animal de companie!

Regulile cu pricina sunt cuprinse în regulamentul de gestionare a populaţiei canine şi feline cu stăpân din municipiul Galaţi, supus dezbaterii pubice.

Intenţii bune, dar cu lipsuri

Primăria Galaţi şi-a propus un recensământ al pisicilor şi câinilor de companie prin înregistrarea lor, stoparea înmulţirii nedorite a animalelor de pe domeniul public sau privat, prevenirea abandonului, dar şi educaţia şi responsabilizarea cetăţenilor. Va exista chiar un registru al animalelor de companie, în care pisicile şi câinii vor fi înregistraţi pe baza declaraţiei scrise a proprietarului sau deţinătorului acestora, creându-se astfel o baza de date informatizată. Tot stăpânul va trebui să comunice orice schimbare survenită în situaţia juridică şi starea de sănătate a animalului în termen de 30 de zile de la apariţia evenimentului.

Reguli corecte

Prin regulament, Primăria impune ca deţinătorii de câini şi pisici de companie să aibă vârsta minimă de 14 ani şi să-i asigure prietenului sănătatea şi bunăstarea, respectând normele sanitar-veterinare, de curăţenie şi igienă, fără a aduce atingere liniştii şi ordinii publice, precum şi drepturilor vecinilor. De asemenea, se interzice accesul câinilor si pisicilor de companie în locurile de joacă pentru copii. E de la sine înţeles că însoţitorii câinilor şi pisicilor de companie trebuie să cureţe excrementele lăsate de animal în spaţiile publice.

Castrare sau taxă

Regulamentul prevede că proprietarii sau deţinătorii câinilor sau pisicilor de companie au obligaţia sterilizării acestora. Sunt exceptaţi câinii cu valoare ai ministerelor Apărării sau de Interne, câinii utilitari şi cei înregistraţi de către Asociaţia Chinologică (cu pedigree) sau pisicile de companie înregistrate de către asociaţiile de profil, animalele din rasele româneşti recunoscute de Federaţiile Internaţionale (cu sau fără pedigree), precum şi animalele a căror stare de sănătate nu permite intervenţia chirurgicală. În acest caz, spune regulamentul, deţinătorul va trebui să prezinte o adeverinţă de la medicul veterinar. Costurile sterilizării vor fi suportate de către proprietari, care vor trebui să prezinte adeverinţa eliberată de medicul veterinar care să ateste castrarea.

Lecţia Primăriei Oradea

Autorităţile gălăţene ar putea să ia lecţii de la Primăria Oradea care a demarat din 15 iulie recensământul populaţiei canine şi microciparea câinilor. Dar asta n-a impus ca stăpânii să bată drumul la Primărie şi nici să dea bani pe cipare. Delegaţii Direcţiei Tehnice şi ai Poliţiei Locale au pornit din casă în casă, împreuna cu medicii veterinari. Au fost colectate datele privind rasa, talia, sexul, culoarea, vârsta şi situaţia câinelui (microcipat, sterilizat), iar microciparea, adică întroducerea sub piele a unui cip cât un bob de orez, ce conţine numele şi adresa proprietarului a fost gratuită. Şi Primăria Oradea a impus ca toţi stăpânii să-şi sterilizeze câinii, cu excepţia animalelor bolnave ori a celor cu certificat pedigree, care demonstrează că se înmulţesc controlat. Orădenii ai căror câini nu se încadrează în aceste categorii, dar nici nu doresc sa-si opereze animalele, vor plăti anual o taxă specială de 100 de lei. În paralel, zilnic, trei echipe de hingheri adună câinii comunitari, tratând cu prioritate sesizările. Câinii sunt duşi în adăpost, unde sunt cipati şi sterilizaţi, în aşteptarea adopţiei. Toate pentru că, scrie presa locală, primarul Ilie Bolojan, vrea ca, la 1 ianuarie 2016, Oradea să fie un oraş fără câini comunitari.

Cât despre regulamentul supus dezbaterii publice de Primăria Galaţi puteţi transmite sugestii, comentarii, reclamaţii pe adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4763 ori Ultima modificare Vineri, 23 August 2013 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.