Galaţiul şantierelor abandonate/ Noul sediu al Cadastrului, invadat de buruieni şi boscheţi
Foto: Foto: Corina Dobre

Galaţiul şantierelor abandonate/ Noul sediu al Cadastrului, invadat de buruieni şi boscheţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Investiţia de peste două milioane de euro trebuia finalizată încă din luna decembrie a anului 2010 * Construcţia a fost abandonată de aproape trei ani de zile şi se degradează cu fiecare zi care trece


Centrul de Afaceri de lângă Prefectură, o investiţie de peste şase milioane de euro, abandonată în anul 2009, nu este singura construcţie-schelet care mutilează oraşul. Tot pe Strada Domnească, dar în zona Parcului CFR, la numărul 244, tronează, de câţiva ani buni, o construcţie din beton nefinalizată, dar destul de înaltă pentru a atrage cu uşurinţă atenţia oricărui trecător.

Îngropat în buruieni de un metru

Puţini dintre gălăţeni ştiu că pe Domnească 244 ar fi trebuit să funcţioneze, încă de la începutul anului 2011, într-o clădire modernă, cu demisol, parter şi nu mai puţin de trei etaje, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi, pentru a cărui construcţie statul se angajase, încă din anul 2008, să pună la bătaie peste două milioane de euro. De fapt, în acel an a şi fost elaborat studiul de fezabilitate, fiind obţinute, totodată, avizele şi acordurile necesare demarării investiţiei, iar în anul 2009 a fost întocmit proiectul tehnic, tot atunci fiind scos la licitaţie şi un contract de lucrări, în valoare de aproape 4,2 milioane de lei, adjudecat de constructorul Vega '93 SRL. Asta după ce, în august 2008, Consiliul Local Galaţi a oferit în administrare Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară o suprafaţă de teren de 1.100 de metri pătraţi, acolo unde a şi început, de altfel, să fie ridicat noul sediu.

Astăzi, lângă gardul din ciment al terenului pe care s-a construit o parte din ceea ce s-a dorit a fi noul sediu al OCPI încă se mai află pancarta de şantier, pe care se precizează clar că termenul de execuţie al lucrărilor ar fi trebuit să fie de 12 luni, data începerii construcţiei fiind 03.12.2009, iar termenul de finalizare - 30.12.2010. Din cauză că statul nu a mai alocat bani pentru continuarea investiţiei, în anul 2010 Vega a sistat lucrările, iar construcţia ajunsă la etajul al doilea a rămas a nimănui. De aproape trei ani de zile, noul „sediu” al OCPI Galaţi zace printre buruieni şi boscheţi, care măsoară şi un metru, moloz şi pietriş abandonat de constructor, iar pe terenul în care are acces oricine pofteşte îşi mai fac veacul oamenii străzii şi haitele de câini comunitari din zona Parcului CFR.

Lucrările ar putea fi finalizate în 2014, în cel mai fericit caz

Noul sediu al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi ar putea fi finalizat în 2014, conform secretarului general al Guvernului, Ion Moraru. Acesta a afirmat, într-un răspuns formulat ca urmare a unei interpelări a deputatului Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, că sediul OCPI a fost inclus în lista proiectelor importante propuse a fi finanţate. „De la data încheierii contractului de lucrări şi până în prezent, contractorul a realizat lucrări din structură până la etajul doi şi reţeaua exterioară de canalizare. Pentru anul 2014 şi pentru perioada 2015-2017, sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi a fost inclus în lista obiectivelor de investiţii semnificative propuse a fi finanţate. Pentru anul 2014, la obiectivul de investiţii în continuare „Construcţie sediu administrativ OCPI Galaţi” s-a propus alocarea sumei de 8.331,60 mii lei, în vederea finalizării acestuia”, a precizat secretarul general al Guvernului.

Până când Guvernul va şi aloca cele peste opt milioane de lei pentru reluarea şi finalizarea lucrărilor, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi va funcţiona tot la blocul Cristal, ce aparţine Prefecturii, în cadrul căreia OCPI deţine, în regim de folosinţă gratuită, o suprafaţă de 831,31 de metri pătraţi. Reprezentanţii Guvernului au recunoscut, însă, că imobilul în care angajaţii instituţiei îşi desfăşoară activitatea nu este adecvat, „ţinând cont de numărul personalului existent şi de spaţiile insuficiente pentru biroul de relaţii cu publicul raportate la volumul de lucrări şi la necesarul de depozitare a documentelor”.

Nu este exclus, însă, ca statul să fie nevoit să bage, din bugetul propriu, şi mai mulţi bani în construcţie din cauză că noul „sediu” nu este protejat în niciun fel de vânt, ploi, zăpadă, grindină şi nu numai.

Citit 2398 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2013 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.