Nereguli constatate de Curtea de Conturi: Risipă de 6,4 milioane de lei la Primăria Galaţi

Nereguli constatate de Curtea de Conturi: Risipă de 6,4 milioane de lei la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ultimii 22 de ani, peste 5,1 milioane de lei s-au dus pe studii, proiecte şi expertize pentru investiţii care n-au mai început sau au fost sistate * În acest răstimp, Primăria a plătit 1,3 milioane de lei pentru lucrări neexecutate


Abia ce scăpase din furcile caudine ale unui control financiar pentru anul precedent, că Primăria Galaţi s-a trezit iar la uşă cu auditorii Camerei de Conturi Galaţi – structură teritorială a Curţii de Conturi. Vreme de o lună, aceştia au efectuat o misiune de audit privind modul de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii pentru perioada 1990 – 2012. Volumul de documente întocmit în cadrul misiunii de audit numără peste o sută de pagini. Constatările au ajuns într-un raport asupra căruia primarul Marius Stan s-a simţit dator să-i informeze pe aleşii locali. Informarea va fi discutată joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local, şi nu va fi blătuită, aşa cum se întâmpla pe vremea fostului primar Nicolae. Vă prezentăm, pe scurt cele mai importante constatări ale auditului.

Cu ochii bine închişi

Conform documentelor, auditorii au constatat că patru societăţi comerciale, executante ale unor lucrări de investiţii în oraş, nu au respectat obligaţiile privind finalizarea lucrărilor, conform contractelor încheiate cu Primăria. Paradoxal, municipalitatea a închis ochii şi nu a calculat şi încasat penalităţile contractuale care s-ar fi impus! Iar dacă foştii primari Samoilă Pătraşcu, Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae sunt principalii responsabili de aceasta, nici actualul edil, Marius Stan n-a scăpat de reproşuri. Motivul? Primăria nu a efectuat corespunzător inventarierea activelor fixe corporale şi necorporale aflate în curs de execuţie la 31 decembrie 2012.

Bani irosiţi

Potrivit documentelor Camerei de Conturi, Primăriei i se mai reproşează şi că nu a utilizat, în perioada 1990-2012, „în condiţii de economicitate, eficienţă şi eficacitate, fondurile publice ale bugetului local în sumă de 5.177.487 de lei, reprezentând contravaloarea studiilor de (pre)fezabilitate, a proiectelor de execuţie, a altor studii şi expertize tehnice întocmite şi plătite de entitate şi care sunt aferente unor investiţii neîncepute, sistate, sau care nu au mai fost puse în funcţiune”. Adică s-au făcut proiecte, studii şi documentaţii fără finalitate! În plus, Primăria „a decontat sau plătit în mod nelegal suma de 1.363.119 de lei reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate şi penalităţi de întârziere pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale, după caz, a un număr de şapte obiective de investiţii”, scrie în raport.
Examinând deficienţele constatate, Camera de Conturi a emis o decizie prin care au fost stabilite măsuri având drept scop remedierea deficienţelor, termenul de ducere la îndeplinire a acestora fiind 31 decembrie 2013. Recomandarea organului de control a fost ca angajarea cheltuielilor pentru întocmirea unor noi studii de (pre)fezabilitate, proiecte tehnice sau obiective de investiţii noi să fie precedată, în mod obligatoriu, de o fundamentare care să precizeze necesitatea şi oportunitatea unor astfel de obiective, explicaţia caracterului urgent al acestora, comparativ cu proiectele deja existente. Mai mult, se cere aprobarea de către Consiliul Local a angajării fondurilor publice pentru viitoarele cheltuieli, în detrimentul celor deja existente.
Primarul, în calitate de ordonator principal de credite, a emis lunea trecută o dispoziţie în vederea remedieri deficienţelor, intrarea în legalitate şi recuperarea eventualelor debite. Ce vor spune aleşii despre toate constatările auditorilor vom afla joi, la şedinţa Consiliului Local.

 

Citit 2176 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 17:43

3 comentarii

 • postat de corleone
  Marți, 19 Noiembrie 2013 09:30
  79.116.107.***
  Domnii de la Curtea de conturi,arunca cu praf in ochii galatenilor,suma de 6,4 mil ron ,data publicitatii este poate minima pentru fiecare PRIMAR pe an.Cauza este sinpla,inspectorii de la CCR/Galati primesc spagi grase pe parcurcursul unui control.Exemplific Dl.Stir a efectuat controale la SC ECOSAL PREST SA in perioada 2001-2008,Rapoartele de control au iesit CURATE.Pe perioada controlului Dl Stir a beneficiat de la Ionescu,Diculescu manageri de SPAGI grase , sejururi in delta si la munte.In realitate SC ECOSAL PREST SA a fost falimentata conform cererei de mentiuni 28434/11.04.2008 prin lichidator,BOTEA DANIELA,CI nr.115129.Ignarind Legea 85/2006 prin judecatorul delegat al ORC ,inginerie juridica,prin Hotarirea judecatoreasca nr.35925/01.07.2008,au radiat SC ECOSAL PREST SA inregistrind SC ECOSAL SA care a preluat patrimoniu,lasind o gaura la AFP Galati,Onica stie TOT de peste 10 mil EURO .Unde sunt DNA,DIICOT,PARCHETE,MAI,ANAF....????? SRI , DGIPI....????? ..nicaieri
  0
  8
  Raportează
 • postat de cetatean latitor de taxe chiar si celor care dorm
  Marți, 19 Noiembrie 2013 08:26
  193.230.156.***
  Este adevarat ,Curtea de conturi doar verifica, si/au facut o placere din asta ,cat despre masurile luate nu auzim nimic. Spectaculos nu mai este sa aflam ca Primaria iroseste banii pe proiecte, investitii la care s-au uitat plimbarile pe care le fac alesii nostri pentru schimb de experienta, ci modul abordat de Curtea de conturi de a recupera acesti bani. Nu vi se pare o discrepanta prea mare intre faptul ca alesii orasului care conduc si au condus Primaria sa iroseasca 6,4 milioane de lei in timp ce cetatenii care chiar nu au cum sa plateasca caldura sunt lasati in frig?????? Si pentru ca noi acceptam acest lucru ca in sclavagism , asta meritam.
  0
  7
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 19 Noiembrie 2013 01:23
  89.136.185.***
  Nu inteleg nimic.
  De atitia ani Curtea de Conturi face rapoarte acuzatoare si eu NU VAD NIMIC ca urmare.
  ORI astia de la Curtea de Conturi trebuie impuscati, ORI cei controlati trebuie sa infunde puscariile si sa li se confiste averile (in limitele banilor irositi).
  Dar eu NU VAD NIMIC: NICI ... NICI ...
  Ce sa fie oare?
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.