Iarna ne va lua din nou "prin surprindere" / Galaţiul are prea puţine utilaje

Iarna ne va lua din nou "prin surprindere" / Galaţiul are prea puţine utilaje
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ninsorile abundente şi îngheţul ar putea paraliza traficul pe căile rutieră şi navală, întrucât nici autorităţile judeţene şi nici Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) nu beneficiază de dotări corespunzătoare. O analiză întocmită de către conducerea Prefecturii Galaţi, cu privire măsurile adoptate de către autorităţi pentru a nu mai fi luate, din nou, prin surprindere de ninsorile abundente şi îngheţ, scoate la iveală faptul că nici autorităţile judeţene, nici cele navale nu sunt pregătite decât pe jumătate pentru a face faţă unei ierni extrem de reci şi dure.

Deficit de utilaje la CJ şi CNADNR

Atât Consiliul Judeţului (CJ), cât şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR) se confruntă, şi anul acesta, cu un deficit de utilaje care să acţioneze pe arterele rutiere ale judeţului. Dacă Secţia de Drumuri Naţionale beneficiază de doar 12 utilaje, în condiţiile în care în judeţul nostru sunt 286,39 de km de drum naţional, Consiliul Judeţului Galaţi se poate baza, deocamdată, pe doar 40 de utilaje care să intervină pe aproape 800 de km de drum judeţean, conform datelor centralizate de către Prefectura Galaţi.

„Pentru drumurile naţionale există create stocurile de material antiderapant şi, după părerea mea, la timpul la care vorbim, o asigurare de aproximativ 40 la sută în stoc este în regulă. Lucrurile nu au evoluat privind utilajele din dotarea proprie, iar aprecierea noastră este că nivelul de dotare cu utilaje este slab (…) În ceea ce priveşte drumurile judeţene, stocul de aproximativ 350 de tone reprezintă foarte puţin din ceea ce trebuie, undeva la 10 la sută”, a punctat Vasile Pârlog, director executiv al Prefecturii Galaţi. Acesta a ţinut să precizeze, însă, că, în acest an, atât Consiliul Judeţului, cât şi CNADNR beneficiază de un stoc ceva mai mare al parazăpezilor, CJ achiziţionând de curând 3.000 de metri liniari. „În ceea ce priveşte situaţia parazăpezilor, lucrurile şi la naţional au evoluat: un necesar de 6,4 km şi un asigurat, astăzi, de 1,4 km cu perspectivă de aproape patru km în luna decembrie, termenul fiind data de 28 (…) Totalul necesar pe drumurile judeţene este undeva la 70 de kilometri, dar acesta este primul an în care Consiliul Judeţului a investit în parazăpezi. După părerea mea, au făcut ceva şi este bine să se ţină de drumul acesta”, a afirmat Vasile Pârlog.

Doar trei nave pentru AFDJ

În cazul în care Dunărea va îngheţa, din nou, în această iarnă, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos va putea acţiona cu doar trei nave pentru a debloca traficul pe fluviu. „Pe naval, trebuie să admitem un lucru. Până la Revoluţie, când Dunărea era îngheţată, pentru cine nu ştie, discutam de 20-30 de nave care erau luate de oriunde şi puse pe Dunăre. Astăzi, discutăm despre trei nave, dintre care Perseus a avut anul trecut mari probleme. Dacă Dunărea îngheaţă, chiar cu repararea acestor nave şi măsurile care s-au luat, va fi complicat. Este o situaţie excepţională şi într-o situaţie excepţională trebuie să te comporţi excepţional”, a precizat directorul executiv al Prefecturii.

Reprezentanţii Prefecturii au apreciat, în schimb, modul în care s-au mobilizat autorităţile din municipiul Galaţi şi Tecuci pentru iarnă, acestea fiind, conform raportărilor, pregătite atât cu utilaje, cât şi cu material antiderapant. „Tehnica de clorură de calciu este bună, utilajele sunt suficiente, iar organizarea va trebui să fie bună. Şi la Tecuci lucrurile stau la fel. Au trecut şi ei pe clorură de calciu”, a afirmat Vasile Pârlog, care, făcând haz de necaz, a ţinut să precizeze că „în zona aeriană stăm bine, în sensul că nu este nevoie”.

Primăria are mai multe utilaje decât CJ

În timp ce Consiliul Judeţului Galaţi beneficiază de doar 40 de utilaje pentru sezonul rece, municipalitatea este „înarmată”, prin Ecosal, cu 48 de utilaje, care vor acţiona pentru deszăpezire în oraş. Conform datelor furnizate Prefecturii, serviciul public din subordinea Consiliului Local deţine şase autoturisme de teren, trei autocamioane, 12 tractoare cu lamă şi perie, un buldoexcavator, patru autoîncărcătoare frontale, cinci autosărăriţe, 10 sărăriţe trotuar, patru freze pentru zăpadă, trei tractoare cu remorcă şi echipaj de deservire şi 350 de forţe participante. Primăria a mai închiriat, însă, prin procedura de achiziţie publică, 20 de autocamioane, patru tractoare cu lamă şi perie, 36 de buldoexcavatoare, 12 autogredere, 30 de încărcătoare frontale şi trei autosărăriţe.

Citit 1705 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.