Amenda de 50.000 de lei, contestată / Gospodărire Urbană îşi angajează avocat în procesul teilor măcelăriţi

Amenda de 50.000 de lei, contestată / Gospodărire Urbană îşi angajează avocat în procesul teilor măcelăriţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

SC Gospodărire Urbană SRL tocmai a primit undă verde din partea consilierilor locali pentru a-şi angaja un avocat. La ce-i trebuie? Să se apere în procesul teilor măcelăriţi de pe arterele principale ale oraşului - Domnească, Brăilei şi George Coşbuc.

La judecată

În primăvară, angajaţii SC Gospodărire Urbană au „fasonat” teii, lăsându-i aproape goi. Dacă la început doar gălăţenii au protestat, iar societatea a considerat că totul e în regulă, pentru că "aşa se procedează atât în ţară cât şi în străinătate", în luna iulie, Garda de Mediu Galaţi i-a aplicat o amendă de 50.000 de lei pentru „pentru tăieri abuzive de ramuri de structură a teilor aflaţi pe domeniul public”.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, argumenta, atunci, amenda prin faptul că societatea municipalităţii a ignorat legea spaţiilor verzi şi că a intervenit cu tăieri în coroana copacilor în mod nejustificat şi fără supervizarea unui specialist în domeniu, iar ca urmare arborii s-au uscat.

Directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, a contestat imediat amenda, motivând că procesul de tăiere a atins numai teii uscaţi deja şi s-a făcut sub supravegherea unui inginer silvic. Cert este că, acelaşi director a cerut acum angajarea unei firme de avocatură pentru reprezentarea în faţa instanţei a intereselor societăţii în dosarul teilor. Potrivit legii, în situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat - iar Gospodărire Urbană are doi consilieri juridici - acestea pot achiziţiona servicii de reprezentare în instanţă cu aprobarea consiliilor locale.

„Având în vedere că suma cu care am fost amendaţi este una substanţială, iar problematica juridică în acest proces este una deosebit de complexă şi consecinţele pierderii acestuia pot fi de mare impact asupra comunităţii, considerăm că doar un avocat cu mare experienţă se poate ocupa de această speţă”, se arată în referatul întocmit de Eduard Grosu, document care a ajuns pe masa aleşilor locali.

Cerere de ofertă

Dacă tot a primit încuviinţarea CL, directorul ne-a declarat că, probabil, va lansa o cerere de ofertă, vor fi nişte negocieri, dar deocamdată nu a făcut o estimare a costurilor. Avocatul va fi remunerat din bugetul propriu. „Bănuiesc că nu e o sumă exorbitantă. O să discutăm şi cu unii dintre avocaţii Primăriei, pentru că au experienţă. Noi procedurile le-am făcut, dar ne trebuie un avocat ca să meargă în instanţă şi să ne reprezinte. Susţinem cu îndârjire că amenda nu îşi are rostul, din punct de vedere tehnic”, ne-a declarat directorul.

Întrebat dacă societatea dispune de cei 50.000 de lei pe care ar trebui să îi plătească în cazul în care pierde procesul, directorul ne-a spus: „va trebui să îi prindem în bugetul pe 2014, dar sper să nu fie cazul”.

Citit 1695 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Decembrie 2013 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.