Primăria Galaţi caută un recuperator pentru 20,7 milioane de lei

Primăria Galaţi caută un recuperator pentru 20,7 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin de 20.745.000 de lei ar putea ajunge la bugetul local dacă Primăria municipiului Galaţi ar reuşi să recupereze taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă unor obiective de investiţii derulate în perioada 2006 – 2013, în cadrul activităţii economice. În acest scop, la finele anului trecut aleşii locali şi-au dat prin vot acceptul ca Primăria să achiziţioneze servicii de consultanţă în vederea recuperării acestor sume, operaţiune care urmează să fie scoasă la licitaţie.  

Muncă laborioasă

„Municipiul Galaţi a realizat în perioada 2006 - 2013 investiţii însemnate în obiective care ulterior au fost concesionate în vederea prestării de servicii publice. Valoarea totală a acestor investiţii este de 129.931.000 de lei, din care TVA deductibil estimat este de 20.745.000 de lei. Atragerea de venituri suplimentare la bugetul local constituie o preocupare de maximă importanţă”, se arată în documentul semnat de primarul Marius Stan care însoţeşte hotărârea. Edilul explică faptul că e nevoie de o expertiză în interpretarea adecvată a prevederilor legale specifice operaţiunilor de taxare pe valoarea adăugată, şi că în Primărie nu există personal specializat în astfel de operaţiuni. Directorul general al Direcţiei de Buget-Finanţe din cadrul Primăriei, economistul Ioan Daniel Stadoleanu precizează, în documente, că „obiectivul principal al achiziţiei publice îl constituie recuperarea parţială a sumelor de TVA achitate de municipiul Galaţi în vederea realizării unor investiţii în legătură cu bunuri imobile, pentru activele fixe aflate în proprietatea municipiului Galaţi şi care se află în perioada de ajustare a TVA deductibilă, concesionate sau date în gestiune de municipiul Galaţi către diverşi concesionari în regim de TVA”. Potrivit economistului, munca va fi una laborioasă. Va fi nevoie de o analiză completă a operaţiunilor investiţionale, de asigurarea corectitudinii facturilor şi a documentelor justificative de achiziţii, pentru că rambursarea TVA va fi acordată în baza unei inspecţii fiscale ce va avea drept scop verificarea activităţilor economice desfăşurate şi a corectitudinii tranzacţiilor pentru care s-a solicitat rambursarea de TVA.

Sfaturi de la PwC

Ideea de a recupera TVA aferentă achiziţiilor efectuate în cadrul anumitor proiecte de investiţii i-a fost sugerată Primăriei de către consultanţii PricewaterhouseCoopers România (PwC) care, împreună cu avocaţii firmei sale corespondente de avocatură, D&B David şi Baias, au realizat, anul trecut, o analiză diagnostic a activităţii Primăriei în perioada 2009-2011 din perspectivă juridică, organizaţională, economică şi operaţională în vederea eficientizării activităţii instituţiei, audit pentru care municipalitatea a plătit 150.000 de euro. PwC a descoperit că „în conformitate cu legislaţia în vigoare în anii 2009 - 2011, Primăria era îndreptăţită să-şi exercite dreptul de deducere integral pentru TVA aferentă achiziţiilor destinate exclusiv operaţiunilor taxabile”, dar nu a făcut-o şi a capitalizat TVA în valoarea investiţiilor. „Primăria ar putea să beneficieze de recuperarea unor sume de TVA semnificative, care ar putea fi folosite pentru finanţarea unor noi proiecte investiţionale. Costurile ocazionate cu corecţiile sau crearea unor documente noi ar fi inferioare beneficiilor ce ar putea fi obţinute”, se arată în raportul PwC.

Citit 2591 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 10:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.