Demolarea garajelor, în faţa votului final/ Joi, Consiliul Local dă examen la civism

Demolarea garajelor, în faţa votului final/ Joi, Consiliul Local dă examen la civism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii locali trebuie să decidă dacă aprobă sau nu cele două proiecte de demolare a garajelor pentru construirea unor parcări civilizate în cartierele Mazepa şi Micro 19


Galaţiul are şansa să scape de două baterii de garaje care sluţesc două zone importante ale urbei. Este vorba despre cele 91 de garaje din Complex Ancora şi de cele 144 de garaje şi coşmelii de tot felul din Micro 19, zona cuprinsă între Şcolile 29, 17 şi Liceul Economic. Totul stă acum la mâna consilierilor locali, care au în faţă, în şedinţa de CL de joi, două importante proiecte de restructurare urbană.

Dărâmare şi amenajare

În locul magherniţelor din Ancora s-ar putea realiza o parcare auto cu 86 de locuri pentru locatarii din zonă, plus 12 locuri de parcare pentru biciclete, o micropiaţă, un spaţiu urban de socializare cu iluminat public, spaţii verzi cu arbori şi arbuşti, băncuţe şi două fântâni arteziene.

În locul garajelor din Micro 19 s-ar putea amenaja o parcare auto cu 216 locuri, cu spaţii verzi, un loc de joacă pentru copii, un spaţiu aşteptare pentru elevi şi de socializare pentru locatarii zonei. În ambele cartiere ar urma să fie refăcute zonele pietonale, iluminatul public şi colectarea apelor pluviale.

Proiectele de hotărâre ce vor fi dezbătute joi au fost iniţiate de primarul Marius Stan şi au ca obiect investiţiile ce pot fi realizate prin demolarea garajelor. Concret, aleşii locali sunt chemaţi să aprobe studiile de fezabilitate realizate de arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea, documentaţia tehnico-economica propusă şi angajarea fondurilor. Şi atunci investiţiile vor deveni, până la finele anului, realitate!

Interese mari, dar nu şi publice

Poate pare simplu şi de bun-simţ, dar nu e. Potrivit informaţiilor noastre, mulţi dintre aleşi se împotrivesc cu străşnicie demolării garajelor. Se fac inclusiv presiuni pentru ca proiectele să nu ajungă nici măcar pe ordinea de zi, ci să fie amânate şi răsamânate până se va uita de tot de ele.

Dincolo de orice controverse (normale în orice societate democratică) este însă important să se aibă în vedere faptul că interesul public trebuie să primeze. "Viaţa liberă"  va monitoriza cu maximă atenţie votul legat de aceste proiecte şi va face publice opţiunile tuturor consilierilor locali. Sperăm că decizia finală va fi în spiritul dezvoltării Galaţiului şi nu pentru satisfacerea intereselor personale ale celor implicaţi în actul de decizie.

Citit 4054 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2014 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.